25 tipů pro mladší vzhled

25 tipů pro mladší vzhled

Věk sice nezměníme, můžeme ale ovlivnit, na kolik vypadáme. Poradíme vám ty nejlepší tipy a triky, jak stárnutí zastavit či alespoň zabrzdit a jak mít svěží pleť i pružné tělo co nejdéle.

1. X, O, U

Posilovat je třeba nejen svaly na rukou či na břiše, ale i ty ve tváři. Tak totiž upevníte kontury obličeje a podpoříte buňky v regeneraci. Zkuste obličejovou gymnastiku, například podle příručky od Dr. Hauschky. A také, kdykoli si vzpomenete, opakujte písmena x, o, u – tím totiž obličejové svaly rovněž procvičíte. Je jedno, jestli to říkáte potichu nebo nahlas, ale ústa otvírejte důrazně a pořádně protahujte obličej. Opakujte třeba patnáctkrát za sebou několikrát denně.

2. POUŽÍVEJTE KRÉMY S UV FAKTOREM CELÝ ROK

Před sluncem se musíte chránit nejen v létě u moře, ale i ve městě, a to po celý rok. Podle posledních studií má škodlivé UV záření u žen ve věku mezi třiceti a čtyřiceti lety na svědomí téměř všechny viditelné známky stárnutí. A to už stojí za pozornost. Vyzkoušejte například krém se SPF 15 Blue Therapy značky Biotherm, 50 ml, 1750 Kč, který pleť nejen chrání před UV paprsky, ale také ji zpevňuje, a ještě vyhlazuje vrásky. Řada krémů se vám vejde i do kabelky: třeba Sun Reflex Solaire se SPF 50+, Avéne, 30 ml, 300 Kč, nebo pleťový krém Photo Regul, Institut Esthederm, 50 ml, 1400 Kč.

3. ROZJASNĚTE SE

„Tvářence se říká zdravíčko právě proto, že umí proměnit unavenou tvář v rozjasněnou a čerstvou,“ vysvětluje vizážistka Eva Svobodová. Naneste si ji na jablíčka vašich tváří, kde působí opravdu přirozeně. Pudrovou tvářenku aplikujte velkým kulatým štětcem, krémovou prstem nebo houbičkou. Zvolte třeba lehkou kompaktní tvářenku v růžovém odstínu Sheer Blush 06 Light Rose, Giorgio Armani, 980 Kč. Eva Svobodová dodává, že pleť je třeba rozsvítit celkově, aby nebyla šedá, mdlá, a tudíž starší než ve skutečnosti. Skvělý je tekutý rozjasňovač Strobe Liquid, M. A. C, 900 Kč, jehož mikročástečky pigmentu krásně odrážejí světlo.

4. SPĚTE SLADCE

Usínejte nejlépe dvě až tři hodiny před půlnocí, minuty naspané do dvanácti jsou totiž pro krásu a zdraví nejprospěšnější. Abyste spala opravdu dobře, ložnice by měla být vyvětraná, čistá a směřující na východ. Postel ideálně s hlavou na sever, protože podél osy sever-jih se šíří magnetické silové pole, což má příznivý vliv na lidský organismus.

5.UŽIJTE SI MASÁŽ OBLIČEJE

Objednejte se na liftingovou či hydratační obličejovou masáž: uvolní se při ní svaly ve tváři, vyhladí vrásky, pleť se krásně vypne, zjemní a projasní. Navíc se vám rozproudí krev v obličeji, čímž se kůže začne automaticky regenerovat.

6. ODFRKNĚTE SI

Vyzkoušejte jednoduchý trik na uvolnění nosoretních rýh. Nadechněte se a skrz povolené rty vypusťte vzduch z plic, jako byste předváděla koně, když si chce „odfrknout“.

Z úst vám vyjde zvuk připomínající prrrrrrrr, který nevytváříte hlasivkami, nýbrž chvějícími se rty. Cvičení bude účinné, pokud ho budete opakovat čtyřikrát po sobě i několikrát denně.

7. MILUJTE SE

Taky vás už tolikrát po promilované noci kolegyně v práci chválily, jak vypadáte odpočatě a svěže? Probdělá noc plná lásky často zapůsobí na pleť lépe než kosmetická taštička plná líčidel. Při milování se vám totiž příjemně rozproudí krev, získáte zdravou barvu, uvolníte se a působíte mnohem čerstvějším dojmem. Zároveň vám tato noční aktivita zvedne náladu i sebevědomí. Sex umí rozzářit i váš pohled, což opět pozitivně ovlivňuje mladistvý vzhled.

8. VSAĎTE NA PEPTIDY

Která omlazující látka je v krému nejlepší? Každá pleť sice potřebuje něco jiného, studie ale ukazují, že pozornost si zaslouží peptidy, tělu vlastní bílkoviny, které buňkám signalizují, že mají zahájit regenerační proces. Zatímco při používání přípravků s retinolem je třeba dbát na aplikaci vyšších ochranných faktorů, protože vitamin A kůži oslabuje, peptidy pokožku posilují a vyživují. Mezi novinky patří třeba péče Master Caviar od Juveny. Noční krém Master Caviar Night Cream, Juvena, 50 ml, 6090 Kč, kromě peptidů rozmazlí vaši pleť i kaviárem a udrží ji vláčnou, pružnou a zářivou.

9. NAOLEJUJTE SE

Zpomalte stárnutí pomocí čistých olejů. Doslova zázračné účinky jsou připisovány arganovému oleji, který pokožku vyživí, i když je velmi suchá. Výborný je také mandlový olej. Britští vědci nedávno zjistili, že dokonce chrání pokožku před UV zářením, tudíž viditelně oddaluje stáří. Po olejích se poohlédněte např. u značek Primavera nebo Nobilis Tilia.

10. POZOR NA RUCE

Ruce prozradí věk, proto je pečlivě chraňte proti UV záření. Na již vzniklé skvrny použijte depigmentační přípravek, například sérum White Objective, Bioderma, 669 Kč. Trápí vás spíš svraštělá kůže? Řešením mohou být výplně vlastním tukem, které běžně provádí řada dermato-kosmetických klinik.

11. ZKUSTE PALEODIETU

Paleolitická dieta je stravovací režim, který vychází z předpokládané skladby potravy člověka v období paleolitu, což je nejdelší část lidských dějin (trvala asi tři miliony let). Tehdy se naši prapředci živili lovem a sběrem a podle jejích zastánců není naše trávení dosud přizpůsobeno zemědělským produktům jako obilí a mléčné výrobky. Chcete-li tedy rozjasnit pleť, měla byste omezit přísun obilovin, pečiva, luštěnin, mléka, sýrů atp. Naopak jezte maso, ryby, zeleninu, ovoce, houby, vejce, ořechy a semena.

12. OTEVŘETE OČI

Vrásky kolem očí se objeví jako první a jsou bohužel nejviditelnější. Vsaďte proto na přípravky, které najednou bojují proti vráskám, otokům i tmavým kruhům. Sérum Génifique Light Pearl, Lancôme, 1550 Kč, prý už za sedm dní projasní, vyhladí a napne vaše oční okolí. Navíc má aplikátor ve tvaru chladivé kuličky, který využijete jako malý masážní nástroj. Sérum All About Eyes, De-Puffing Eye Massage, Clinique, 650 Kč, zase pokožku kolem očí osvěží, zavlaží a rozzáří. Obdobně funguje i chladivý oční roll-on proti vráskám Q10 Plus, Nivea, 200 Kč.

13. NAUČTE SE DÝCHAT

„Správné hluboké nádechy a výdechy dokážou okysličit tělo i pleť. Díky správnému dechu tak získáte šťavnatější, dobře vyživenou a prokrvenou kůži,“ vysvětluje blahodárné účinky dobrého dýchání lektorka jógy Eva Vrbová. Dechové cvičení (neboli pranajáma) je jedním ze základních prvků jógy. Jde o hluboký dech, tedy dlouhý nádech, dlouhý výdech. Výhodou je, že jej můžete procvičovat kdekoli, třeba za jízdy v autě, a i několikrát za den.

14. ZBAVTE SE VRÁSEK

Toužíte vypadat mladě, ale odmítáte botox? Naštěstí jsou dnes i jiné metody, byť ne tak silné. Vyzkoušejte třeba ošetření radiofrekvenčním přístrojem. Provádí se pomocí speciální hlavice, z níž vybíhají elektromagnetické vlny. To vede k zahřívání podkoží, tvorbě kolagenu, propnutí pokožky a k následné redukci jemných vrásek. Po zákroku se na pleti objeví drobné stroupky či začervenání, do tří dnů ale bude vše v pořádku. Ošetření je potřeba zopakovat třikrát až čtyřikrát.

15. UKAŽTE BÍLÉ ZUBY

Zubní sklovina s věkem slábne, kvůli čemuž jsou zuby tmavší, a vy působíte starší. Řešit to můžete buď prostředky na domácí bělení, které koupíte v lékárně, nebo zvolíte bělení u stomatologa, které ale stojí mnohem víc (8000–16 000 Kč). Máte-li citlivé zuby, zkuste noční zubní krém Swissdent Crystal, Profimed, 590 Kč, s anti-aging bělicím efektem. Regeneruje citlivé a narušené zuby, odstraňuje plak, působí proti kazům a odstraňuje pigmentaci.

16. DĚLEJTE, CO VÁS BAVÍ

Když jste šťastná, působíte mladším a svěžejším dojmem. Udělejte si proto čas a dělejte, co vás baví. Malujte, běhejte, okopávejte zahrádku... Mládí a zdraví podle japonských vědců prospěje i sklenička s přáteli, smysl pro humor či vícegenerační soužití. Častý kontakt s mládeží dokáže prodloužit životní kondici o pár desítek let. Máte-li ráda děti, staňte se táborovou vedoucí!

17. HYDRATUJTE A KORIGUJTE

„Když je řeč o pleti, svým studentům vždy říkám, aby si představili rajče. To má krásně napnutou a pevnou slupku, protože je plné vody. Kdybyste ho nechali usušit, jak bude vypadat...“ říká Eduardo Ferreira, umělecký vizážista a vzdělávací ředitel pro Evropu značky Bobbi Brown. Podle něj musíme „hydratovat, hydratovat a hydratovat“. A pít hodně čiré vody, protože ta je podle vědeckých průzkumů jedinou energeticky využitelnou tekutinou pro lidský organismus. Hydratace je nutná i proto, aby na pleti dobře držela líčidla, hlavně make-up a korektor. Jinak se na tváři budou tvořit mapy, flíčky a šupinky. Skvělé hydratační účinky má například hydratační denní krém proti vráskám Anti-Wrinkle Day Care, Nivea Visage, 50 ml, 150 Kč.

18. MĚJTE KRÁSNÉ VLASY

Nestačí jen myslet na bezchybnou pleť, symbolem mládí jsou husté a lesklé vlasy. Pokud vás trápí jejich padání, zkuste novinku, první unikátní kúru pro znovuobnovení vlasů Dercos Neogenic, Vichy, 28 ampulí za 2130 Kč. Podle dermatologa Pascala Reygagneho se po třech měsících aplikace tohoto přípravku zvýšila hustota vlasů testovaných jedinců o 1700 nových vlasů. A i sami účastníci studie pozorovali účinky, jako je zvětšení objemu vlasů, jejich bohatost, ale i celkové zlepšení hustoty vlasové pokrývky. Mladistvý lesk vlasů doplňujte denně například také suchým olejem ve spreji Kendi Oil, Dry Oil Mist, Bamboo Smooth, Alterna, 595 Kč. Oproti klasickým maskám na vlasy kadeře tolik nazatíží, a ty tudíž nezplihnou.

19. SPOLEHNĚTE SE NA ANTIOXIDANTY

Antioxidanty brání organismus před vlivy volných radikálů. Ty působí v těle na významné sloučeniny, jako jsou například bíkoviny nebo nukleové kyseliny, a vedou k rychlejšímu opotřebení tkáně. Mezi přirozené antioxidanty patří například vitaminy E (ořechy, oleje), C (citrusy), A (brokolice), karotenoidy jako beta-karoten, lykopen (mrkev, rajčata) nebo fenoly (citrusy, cibule, čaj, víno, rajčata) a další složky.

Podle nutriční poradkyně fitness centra Holmes Place Ivy Veselé patří mezi ovoce a zeleninu s vysokým obsahem antioxidantů především plody s tmavým zabarvením, jako je černý jeřáb, rybíz, ostružiny, borůvky, černý bez nebo jihoamerické ovoce acai. „To má podle posledních průzkumů nejvyšší antioxidační kapacitu ze všech druhů ovoce na světě,“ dodává Iva Veselá.

20. BUĎTE PEVNÁ A ROVNÁ

Pro mladý vzhled je důležité mít pevné a pružné tělo. Pomůže vám flowin nebo TRX, moderní cvičení, při kterých využíváte vlastní váhu. Při flowinu (www.flowin.cz) navíc pracujete s třecí silou na klouzavé podložce. Pravidelným tréninkem dosáhnete lepší hybnosti, stability, síly i rychlosti. Zapojujete především vnitřní stabilizační systém, který je důležitý pro správné a zdravé držení těla. Při cvičení pracuje pánevní dno, šikmé břišní svaly, bránice, hluboké zádové svalstvo. Zaktivovat tyto svaly je těžké, ale na flowinu se vám zapnou automaticky. TRX je zkratka pro Training Resistance Exercise (www.trxsystem.cz), což znamená trénink s odporem a váhou vlastního těla. Dva pevné popruhy s madly využívají jako zátěž při cvičení pouze vaši hmotnost. TRX pochází z výcviku amerického námořnictva. Buduje svalovou sílu, rovnováhu, flexibilitu a aktivuje stabilizační svalstvo. Posílíte, zpevníte a zeštíhlíte celé tělo.

21. OBJEVTE BB KRÉMY

Beauty Balm přípravky neboli zkrášlovací balzámy jsou multifunkční prostředky, které dokážou pleť hydratovat, barevně sjednotit, rozjasnit, ochránit ji před UV zářením, a navíc kryjí drobné nedostatky. Prostě nám dodají vše, co tvář potřebuje. Hledejte například u značek La Roche-Posay (Hydreane BB krém, 380 Kč), Garnier (BB Cream Miracle Skin Perfector, 199 Kč), Clinique (Age Defense BB Cream, SPF 30, 720 Kč), M. A. C (Prep + Prime Beauty Balm, SPF 35, 580 Kč) či Bobbi Brown (BB Cream, SPF 35, 680 Kč).

22. PROCVIČUJTE MOZEK

Začněte dělat nové věci. Zrušte rutinu a každodennost – třeba se jen vydejte do práce jinou cestou, ať máte nové vjemy. A také hrajte hry, ať už deskové, nebo počítačové, karetní, či asociační, skupinové. Hraní dokonale omlazuje, a ještě navíc budete chytřejší, tudíž spokojenější sama se sebou.

23. ČISTĚTE SI PLEŤ

Každý den odličte, umyjte, vyčistěte a znova hydratujte pleť. Jednou týdně použijte peeling. Jen pak mohou další přípravky fungovat. Skvělá je čisticí pleťová voda Hydrabio H2O, Bioderma, 329 Kč, určená pro suchou a citlivou kůži. Pokud se pravidelně líčíte, dbejte na správné odlíčení, ať vaše kůže stárne pomaleji. Zkuste BIO Květové odličovací mléko od Sanoflore, 270 Kč. Pro dočištění pleti můžete použít např. Bylinné tonikum, Ryor, 80 Kč. Hydrataci svěřte Mandlovému krému, Weleda, 349 Kč, a k hloubkovému čištění zvolte jemné peelingové mléko Růže Granátové jablko, Primavera, 340 Kč.

24. SMĚJTE SE

Smích uvolní mimické svaly, zjemňuje a krášlí tvář. Vedle pleti umí smích osvěžit i celé tělo, protože tlumí bolest, tenzi a produkci negativních hormonů. Aby vám po legraci nezůstaly vrásky, spolehněte se na patentované přípravky proti vráskám od smíchu. Například na krém Smile’n Repair, Givenchy, 2610 Kč, nebo sérum Re-Plasty Pro Filler, Helena Rubinstein, 4900 Kč, jehož výsledek je viditelný hned po první aplikaci. Vyplníte jím především nosoretní rýhy a zároveň linky nad horním rtem.

25. NEZAPOMÍNEJTE NA KAMARÁDKY

Nehoňte se. Když trávíte čas se svojí nejlepší kamarádkou, vyplavuje se vám do těla oxytocin, hormon štěstí a pohody. Nejlépe si tak odpočinete, protože si můžete postěžovat, vypovídat se a společně se radovat nad událostmi vašich pestrých životů. Ženy potřebují sdílet. Proto se této omlazující metodě nebraňte a už vytáčejte číslo.

ČTĚTE TAKÉ:
Jídelníček pro lepší spánek. Co jíst, abyste se ráno vzbudili čilí a plní elánu?

ČTĚTE TAKÉ:
Dejte sbohem úzkosti

Doporučujeme

Články odjinud