3 nejlepší štrúdly - recepty pro vás

21. 10. 2011
3 nejlepší štrúdly - recepty pro vás
Štrúdl aneb jablečný závin. Kdo by neznal tuto pochoutku, která nadchne snad každého milovníka moučníků. Právě teď, kdy máme dostatek jablek z vlastních zdrojů, si jej můžeme připravovat častěji.

BABIČČIN ŠTRÚDL

Máslo 200 g Hladká mouka 600 g Vejce 3 ks Kypřící prášek 1 balíček Sůl 1 špetka Ocet 1 lžička Voda vlažná 1 hrnek Náplň Jablka Skořicový cukr

Postup přípravy receptu:

Rozpustíme máslo a smícháme všechny ingredience a zpracujeme ve vláčnou tužší hmotu. Rozdělíme na tři kusy. Vezmeme jeden kus a vyválíme velký plát. Oloupeme a nastrouháme jablka a dáme je na plát pak je posypeme skořicovým cukrem, zavineme a dáme na vymazaný plech péct.

JABLEČNÝ ZÁVIN S PIŠKOTEM

Listové těsto 1 ks Vejce 2 ks Hrubá mouka tolik, kolik váží ta 2 vejce i se skořápkou Cukr krystal tolik, kolik váží ta 2 vejce i se skořápkou Jablka Skořice

Postup přípravy receptu:

Množství je na 3 „nohavice“ závinu. Nejdříve si uděláme piškotové těsto: ušleháme celá vejce s krystalovým cukrem do husta a pak zamícháme hrubou mouku a už nešleháme.

Z 1/3 lístkového těsta vyválíme obdélník, doprostřed uděláme pruh z piškotového těsta, poklademe syrovými kousky jablek, posypeme skořicí nebo kořením a opět trošku pocákáme piškotovým těstem.

Kraje těsta jen přehodíme přes náplň, protože rolovat se to moc nedá. Můžeme potřít vejcem, ale není to podmínka. Pečeme do zlata, tedy jak je kdo zvyklý.

JABLEČNÝ ZÁVIN Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

Hera 250 g Sůl špetka Cukr Vanilkový cukr Skořice Tvaroh - ne z vaničky! 250 g Hladká mouka 250 g Dětské piškoty drcené nebo strouhanka opražená na másle Ořechy podle chuti drcené nebo strouhané nebo kokosová moučka, rozinky apod.

Postup přípravy receptu:

Na vál dáme prosátou mouku se špetkou soli, tvaroh a nakrájenou Heru. Rychle zpracuji v těsto. Rozdělíme na díly (dělám 2-4 podle toho, jak velké záviny chci mít). Vyválíme, střední třetinu posypeme drcenými piškoty nebo opraženou strouhankou (případně strouhaným perníkem) pokladu plátky jablek, cukr (podle sladkosti jablek, někdy dám jen vanilkový), skořice, rozinky, ořechy nebo mírně posypu kokosem. Krajní třetiny těsta překlopíme přes náplň, přitiskneme a dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme dozlatova asi 20 minut.

Recepty byly převzaty z webu RECEPTY.CZ


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Jestli patříte mezi ty, kteří se cítí osamělí a teprve svůj protějšek hledají, berte to s nadhledem. Hlavně se nefixujte na vidinu pohádkového seznámení. Teď jsou sice pravděpodobné…

Nejčtenější články

Články odjinud