" }
3 základní rady, jak si vybrat dobrou restauraci

3 základní rady, jak si vybrat dobrou restauraci

Často z restaurace odcházíte naštvaní, kolik peněz zase jednou proletělo oknem, a rozhodnutí, že odteď už jíte jenom doma? Hodnotitelé ze Scuk.cz – průvodce po místech, kde se dobře jí a nakupuje – dali dohromady základní rady, jak se při výběru restaurace pro zvláštní příležitost nespálit.

Nejde přitom o žádné teoretické tipy, ale o finty ozkoušené na vlastní kůži a peněženku. Ušetří vám peníze a pomohou vám vybrat podnik, ze kterého při troše štěstí odejdete spokojení vy i vaši hosté.

1. Empatie především

Každý výběr restaurace začíná u vašeho doprovodu. Pokud nedokážete svoje hosty odhadnout (mají zkušenosti s luxusními podniky? jsou otevření novým chutím? nebude jim vadit kuřácký podnik?), návštěva velmi pravděpodobně skončí trapasem. Jednoduché, ale většina z nás ztroskotává už na tomto základním bodu.

Nezapomínejte ovšem ani na svoje možnosti, což se může snadno stát, pokud chcete udělat dojem. Vyberte podnik, ve kterém se budete dobře cítit a který si můžete v pohodě dovolit. Je zbytečné chtít zapůsobit luxusní restaurací, když se pak budete nervózně cukat pokaždé, když si váš doprovod objedná další sklenku vína.

2. Neexperimentujte

Nyní už víte, jak drahou restauraci hledáte, jaká by asi měla nabízet jídla, představu máte i o lokalitě. Zde nastupuje druhá základní poučka pro výběr restaurace v Česku: Neexperimentujte!

„Organizovat posezení v podniku, o kterém nic nevíte a ani jste o něm nenašli spolehlivé reference, se v českých podmínkách rovná v 90 % případů sebevraždě,“ tvrdí na základě svých dlouholetých zkušeností recenzenta restaurací Martin Kuciel alias pan Cuketka. „V předchozí větě si prosím všimněte hlavně slova ´spolehlivé´. Doporučení od kamarádů nebo nedejbože lidí z ulice, jejichž vkus neznáte, do této skupiny neřadím. To už raději píchněte naslepo prst do mapy, výsledek bude možná lepší, než když dáte na náhodný tip,“ dodává.

3. Prověřujte

Našli jste podnik, který vás nezruinuje, vašim přátelům se v něm bude líbit a který doporučují lidé, kteří gastronomii rozumí? Než zvednete telefon, abyste si rezervovali místa, raději si ještě prostudujte jeho webové stránky. Úroveň českých restaurací je totiž bohužel značně proměnlivá a půl roku staré doporučení už nemusí znamenat výhru. Zaměřte se především na jídelní lístek a všímejte si varovných signálů.

Že menu o 100 položkách znamená kuchyni s obřím mrazákem, už ví každý pozornější televizní divák. Málokdo už se ale podívá, jestli jídelní lístek reflektuje sezónu. Pokud restaurace nabízí celoročně chřest a není v zimě schopná nabídnout jiné saláty než ty z míchané zeleně, zbystřete pozornost.

A pokud na titulní stránce najdete nicneříkající blábolivý text o „vlídné obsluze, stylovém prostředí a nabídce, která uspokojí každého a je sestavována z těch nejlepších surovin naším mistrem šéfkuchařem“, neváhejte a hledejte náhradu.

Jedná se o opravdu důležitou příležitost? Neváhejte ani minutu a do podniku si zajděte „nanečisto“. Dejte si třeba jen kávu a dezert nebo těstoviny a důkladně pozorujte situaci.

Hotovo? Udělali jste vše, co bylo v lidských silách, aby večer neskončil katastrofou. Teď už se jen zbývá modlit, aby podniku v den rezervaci nepraskly vodovodní trubky nebo vás v průběhu večera nepotkalo nějaké ukrutné faux-pas. Ale o tom zase někdy příště.

Doporučujeme

Články odjinud