4 fáze menstruačního cyklu: Jste vědma, nebo čarodějka?

4 fáze menstruačního cyklu: Jste vědma, nebo čarodějka?

Občas si myslíme, že menstruace je tu jen pro zlost. Jenže – je to vlastně dar a má spoustu výhod, které jen potřebujeme umět využít samy pro sebe. Kromě toho, že jsou samotné dny menstruace pro tělo obrovským detoxem, důležitý je celý 28denní cyklus a každá z jeho fází, při které se úplně proměňujeme. Jak je využít?

Panna, matka, čarodějka, vědma

Menstruační cyklus je totožný s měsíčním cyklem, i on trvá 28 dní, tedy 4 týdny. Každý z nich je pro ženu jiný. Co se týká fyzického těla, jde o fázi menstruační, dynamickou, ovulační a kreativní. V každé z nich se také, v závislosti na fyzických proměnách uvnitř organismu, žena úplně promění. Spirituální učitelka a spisovatelka Miranda Gray rozdělila ženský menstruační cyklus do čtyř archetypálních fází. Každý měsíc si tak projdeme fází panny, matky, čarodějky i vědmy.

Pokračování 2 / 6

Proto nám muži nerozumí

Právě tyhle proměny ženy v závislosti na menstruačním cyklu mají za následek, že jsme pokaždé jiné, měníme se a pro druhé pohlaví, které nemá páru o tom, co se děje cyklicky každý měsíc uvnitř nás, můžeme působit záhadně a nevypočitatelně. Kdyby ovšem muž věděl, v jaké fázi cyklu je momentálně jeho partnerka, určitě by se mu rozsvítilo a choval by se jinak.

Pokračování 3 / 6

1. fáze – Stařena, vědma, moudrá žena

Období menstruace, 1.6. den

Tohle je období menstruační fáze, které se přirovnává v přírodě k období zimy. Žena je v té době unavená a nabírá energii na celý příští cyklus. Když si neodpočine, odrazí se to v dalších fázích. Tělo je oteklé a rozbolavělé, nastává úbytek energie, jsme empatické, přecitlivělé a emotivní, ale zase máme pocit lepšího propojení s přírodou.

Co dělat: V téhle době bychom měly přemýšlet o tom, jakým směrem se ubírat, co je v životě opravdu důležité, co v životě funguje a co ne. Jsme schopné otevřít se původním instinktům. Stáhnout se do sebe, nabírat energii, nacházet rovnováhu.

Co nedělat: V tuhle dobu máme problém soustředit se na detaily a řešit každodenní problémy.

Pokračování 4 / 6

2. fáze – Panna

Preovulační fáze, 7.13. den 

Ženy by se v dynamické preovulační fázi měly zaměřit víc samy na sebe. V přírodě se dá přirovnat k období jara. Jsme sebejisté, nezávislé, společenské, odhodlané a soustředěné. Je to nejlepší doba pro zahajování nových projektů. Je to období radosti, hravé sexuality, koketování. V téhle fázi myslíme trochu jako muži a dobře se s nimi domluvíme.

Co dělat: Nemusíme tolik spát, cítíme se štíhlé. Jsme schopné analyzovat, organizovat a stanovovat si priority. Dobré období pro všechny věci spojené s kariérou.

Na co pozor: Pokud tuhle fázi nebudeme schopné uchopit a prožít, mohly bychom mít problémy ve vztazích.

Pokračování 5 / 6

3. fáze – Matka, 

Ovulace, 14.20. den

Energie ovulační fáze cyklu (v přírodě je to období léta) se začíná zaměřovat víc na druhé než na sebe. Jsme schopny dávat sebe, lásku, obětavě o ně pečovat, být něžné a také být v souladu. Sexualita je spíš o hluboké lásce a sdílení, o poskytování rozkoše partnerovi.

Co dělat: Můžeme na sebe vzít odpovědnost, starat se o své projekty, podporovat druhé, chodit na důležité schůzky, kde budeme přesvědčivé. Je to výborná doba na komunikaci. Možná v tu dobu zaznamenáte víc žádostí o pomoc a podporu od druhých. Jsme plné tvořivé energie, máme živé sny a také můžeme mít nejrůznější předtuchy.

Na co pozor: Pokud u vás tato fáze dominuje celý život, můžete být pasivnější žena bez ambicí, pokud je to naopak, mohla byste mít problém s pochopením druhých.

Pokračování 6 / 6

4. fáze – Čarodějka

Premenstruační fáze, 21.28. den

Jde o premenstruační fázi cyklu, která se dá přirovnat v přírodě k podzimu. Energie se začíná obracet dovnitř, začínáme si uvědomovat svou vnitřní stránku. Síla a výkonnost pomalu zeslabují, zhoršuje se schopnost soustředění, přestává se nám chtít zabývat se běžnými záležitostmi. Naopak se zlepšuje intuice, vzrůstá schopnost snění, vhledu, inspirace, nových nápadů. Potřebujeme víc spát, ale mysl těká, takže se vyspíme hůř.

Co dělat: Potřebujeme tvořit a jsme také kritické – i sebekritické. Dokážeme najít chyby a zjistit, proč něco nefunguje, jak má. Jsme smyslné, vášnivé, erotické, ovládané pudy. Svádíme a jsme zaměřené na vlastní uspokojení. Máme potřebu tvořit jen pro vlastní proces tvoření.

Na co pozor: Pozornost bychom měly věnovat nasměrování téhle silné energie. Může být totiž pro nás i okolí buď obrovsky tvořivá, nebo naopak ničivá.

Doporučujeme

Články odjinud