4 přílohy k nedělnímu obědu

19. 7. 2013
Už vás nebaví "obyčejné" přílohy jako vařené brambory nebo bramborová kaše? Dejte bramborám novou tvář! Poradíme vám, jak na to.

Brambory s petrželkovým máslem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g nových brambor
  • 1/2 svazku petrželky
  • 20 g másla
  • hrst ředkvičkových klíčků
  • sůl a pepř

Brambory uvařte doměkka, nechte zchladnout a oloupejte.

V kastrůlku rozpusťte máslo a vmíchejte najemno nasekanou petrželku. Ochucené máslo vlijte na brambory.

Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Přidejte ředkvičkové klíčky a podávejte.

Brambory s opečeným květákem a vajíčkem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g nových brambor
  • 200 g květáku
  • 1 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • stonek tymiánu
  • sůl

Brambory uvařte doměkka ve slupce. Vychladlé oloupejte. Květák rozeberte na malé růžičky.

V pánvi zahřejte olej a květák na něm pomalu restujte dozlatova. Ke konci přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte ho také lehce zezlátnout.

Vejce uvařte naměkko, zchlaďte a oloupejte.

Oloupané brambory překrájejte na poloviny. Smíchejte s opečeným květákem a česnekem.

Osolte a promíchejte se zakysanou smetanou. Ozdobte vejci a lístky tymiánu.

Brambory s ředkvičkami a hořčicovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g nových brambor
  • 150 g ředkviček
  • 1/2 červené cibule
  • 1 hrst klíčků
  • 2 lžíce petrželky

Zálivka:

  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • lžička medu
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje

Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Omyté ředkvičky nakrájejte na plátky a smíchejte s bramborami. Do salátu přidejte měsíčky cibule spolu s klíčky a nasekanou petrželkou.

Na dresink vyšlehejte hořčici s medem, olejem a solí. Až se sůl rozpustí, vešlehejte ocet. Promíchejte s připraveným salátem.

Náš tip: Salát z nových brambor výtečně chutná také promíchaný s plátky předem upečené červené řepy.

Brambory s okurčičkami a jogurtovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g nových brambor
  • 100 g karotky
  • 100 g lusků cukrového hrášku
  • 100 g malých okurčiček v pikantním nálevu
  • hladkolistá petrželka na ozdobení

Dresink:

  • 100 g jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Brambory uvařené ve slupce nechte zchladnout a překrojte na poloviny.

Oloupanou karotku vařte asi pět minut společně s cukrovým hráškem ve vroucí osolené vodě. Slejte a zprudka zchlaďte ve studené vodě.

Karotku nakrájejte na kolečka a cukrový hrášek na kousky. Smíchejte s okurčičkami a bramborami. Přidejte jogurt promíchaný s majonézou.

Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Podávejte ozdobené lístky petrželky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Dostanete se do míst, která jste ještě neobjevili nebo se tam vyskytujete jenom jednou za čas, ale litovat nebudete. Potkáte tam někoho, koho jste už dlouho neviděli a možná jste po něm i…

Nejčtenější články