4 recepty na výborné přílohy k pečínkám

28. 3. 2014
4 recepty na výborné přílohy k pečínkám | Zdroj: Stockfood.cz
Chystáte se o víkendu péct maso? Zkuste místo obligátního kysaného zelí nebo špenátu podávat k masovým pečínkám něco méně obvyklého. Třeba přílohy, které chuťově obohatí a barevně rozsvítí váš stůl.

Pečená červená řepa s křenem

4 porce - příprava: 60 minut

  • 1 velká bulva červené řepy
  • olivový olej
  • 3 cm nastrouhaného křenu
  • citronová šťáva a krupicový cukr podle chuti
  • sůl a mletý pepř

Řepu oloupejte, na několika místech propíchejte, potřete olejem a zabalte do alobalu. Vložte ji do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 40 až 50 minut. Upečenou řepu nechte mírně vychladnout, nastrouhejte ji najemno a smíchejte s křenem, citronovou šťávou, troškou cukru a oleje. Dochuťte solí a pepřem a podávejte k pečenému hovězímu masu s kouskem citronu k dochucení.


Restovaná máslová mrkev

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4–6 mrkví (podle velikosti)
  • 2 menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a mletý bílý pepř
  • bazalka na ozdobu

Očištěné mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle. Oloupané cibule nakrájejte na jemná půlkolečka. Mrkev a cibuli smíchejte a orestujte na mírném plameni na másle ]tak, aby mrkev zůstala křupavá (asi 5 minut). Přidejte med a nechte jej zkaramelizovat. Odstavte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Ozdobte lístky čerstvé bazalky a podávejte jako přílohu k drůbežímu masu.


Blanšírovaný hrášek s koprem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 800 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce másla
  • 2–3 lžíce strouhanky
  • 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry
  • citronová šťáva podle chuti
  • sůl a mletý bílý pepř
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru

Hrášek vařte 3 až 4 minuty v osolené vodě, sceďte ho a pak jej rychle zchlaďte v ledové vodě. V hlubší pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a pomerančovou kůru a orestujte. Přisypte

Zdravé hlávky

Zelí, ať už červené, či bílé, patří mezi superzdravou brukvovitou zeleninu stejně jako brokolice, kapusta nebo květák. K nám přicestovalo už před více než 2000 lety, ale v oblasti Středozemního moře nebo v Asii ho pěstovali a konzumovali ještě mnohem dříve.

Staří Řekové a Římané ho křížili a šlechtili, až dosáhli mnoha různých chuťově i barevně odlišných variant (dnes jich existuje více než 400). Číňané zase věřili, že zelí dodává člověku nebývalou sílu – kuliové ho při stavbě Velké čínské zdi fasovali jako proviant.

Červené zelí je proti svému bílému sourozenci ještě o něco hodnotnější. Je v něm spousta vitaminu C a železa i látek, které působí jako antioxidanty – ano, to jsou ty skvělé substance, jejichž konzumací se obnovují a omlazují buňky v našem těle.

Pravidelná konzumace zelí působí také příznivě na zažívání a podle posledních výzkumů umožňuje podstatně snížit riziko rakovinného bujení.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Velmi pečlivě si hlídejte každodenní výdaje. Zdá se, že vám hrozí, že poněkud překročíte své možnosti. S domácím rozpočtem pak vyjdete jen tak tak. Zvážit sice můžete půjčku, ale dejte…

Nejčtenější články

Články odjinud