6
Fotogalerie

4. ročník ekologického ocenění Země žen zná své vítěze

Dne 1. března 2011 proběhl v Praze slavnostní ceremoniál předávání ekologického ocenění Země žen 2011 pořádané Nadací Yves Rocher – Institut de France a společností Yves Rocher.

Odborná porota dle striktních kritérií vybrala tři vítězné projekty, které mají za cíl zlepšit životní prostředí. Součástí ocenění je peněžní dotace sloužící k podpoře dalších ekologicky prospěšných aktivit. Seznamte se se třemi ženami, které svou činností a přihlášeným projektem nejvíce oslovily odbornou porotu.

1. místo – Martina Petrů Občanské sdružení Ho avy

Martina v roce 2008 spoluzaložila občanské sdružení „ho avy“ (budoucnost), které se zaměřuje na zlepšení povědomí o trvale udržitelném rozvoji a životních zdrojích. Jeho pilotní projekt je realizován na jihozápadě Madagaskaru. Cílem je vytvořit ve spolupráci s domorodým obyvatelstvem model trvale udržitelného rozvoje v místních podmínkách, který by zároveň zajistil ochranu tamního unikátního lesního společenství a napomohl k jeho obnově.

Hlavním nástrojem k dosažení cíle projektu je environmentální vzdělávání místního obyvatelstva. Díky tomuto se naučí chránit a šetrně využívat přírodní zdroje. V prosinci 2009 byly s jejich pomocí založeny 3 rozsáhlé pěstební školky o 75 původních druzích stromů, v červnu 2010 v nich bylo vysazeno 15 500 semenáčů a 1500 stromů bylo vysázeno do volné přírody s účastí místních obyvatel. V září 2010 místní úřady autorizovaly zřízení místní rezervace.

Jedním z hlavních cílů v roce 2011 je vybudovat vzdělávací a kulturní centrum pro místní byvatelstvo, rozšířit síť pěstebních školek do min. 5 dalších vesnic, navázat partnerství s dalšími organizacemi, realizovat vzdělávací a výsadbové akce a vybudovat zdravotní centrum.

2. Místo – Zuzana Čevelová

Zuzana se po studiu Vysoké školy veterinární začala zajímat o obnovu zanedbaných sadů v Jarošově. Jedinečnost těchto sadů spočívá v bohatství původních druhů jabloní, které jsou v dnešní době raritou.

Zuzana si tyto sady pronajala od města Uherské Hradiště a začala pečovat o stromy – jabloně. Ačkoliv byly přestárlé a napadeny náletovými dřevinami, přesto stále rostly a v menší míře i plodily. V první fázi obnovy sadu se Zuzana zaměřila na vyčištění sadu od náletových dřevin a následně 1/3 sadu osadila novými stromky jabloní. Druhá fáze projektu je zaměřena na oplocení sadu a chov ovcí, které zajišťují přirozený způsob hnojení a zároveň spásání travin mezi stromy. Třetí fáze má dlouhodobý charakter a spočívá v obnově stromů, a to zejména roubováním vzácných odrůd, na čemž se budou podílet i odborníci. Dalším záměrem je i zakoupení vlastních včelstev, která by sady opilovala.

Cílem projektu je udržení původních moravských odrůd jabloní, zvýšení povědomí veřejnosti o chutnosti a trvanlivosti původního moravského ovoce a zejména zachování genetického potenciálu původních moravských odrůd.

3. Místo – Jitka Dvorská Český svaz ochránců přírody Javorníček

Jitka se přihlásila s projektem Beskydský poutník, který je jednou z jejích mnohačetných aktivit ochrany přírody. Projekt se vyvíjel postupně asi 5 let a Jitka v něm zúročila veškeré dosavadní pedagogické zkušenosti. Není určen pouze pro děti a mládež, zapojit se mohou i rodiny, dospělí či senioři.

Projekt se skládá z několika vzájemně propojených činností, kdy účastníci plní tři stupně Beskydského poutníka, a to na základě splněných úkolů. Každý stupeň je ohodnocen odznakem. Aktivity, na kterých se účastníci podílejí, jsou různorodé – výsadba stromů, výpomoc při údržbě chráněného území, péče o studánky a přírodu odstraňováním odpadků, atd. Cílem projektu je podpora zájmu o přírodu, o její aktivní ochranu, o tradice, lidové zvyky Valašska, posilování sounáležitosti s regionem a získávání celkového povědomí o přírodě a jejím bohatství.



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

ČTĚTE TAKÉ:
Tereza Kostková: Nikdo mě nevyhodil, rozhodla jsem se sama!

Doporučujeme

Články odjinud