4 skvělé recepty z nových brambor: S tvarohem a ředkvičkou i salát s rukolou

10. 6. 2019
Nové brambory jsou samy o sobě tak chutné, že je stačí uvařit nebo upéct ve slupce a servírovat s kyselým či čerstvým mlékem a kouskem másla či tvarohu. Užijte si je v jednoduchých, ale skvělých jídlech. Tady jsou osvědčené recepty.

 

Brambory s tvarohem, výhonky mungo a ředkvičkami 

Potřebujete (na 4 porce):

1,3 kg malých nových brambor
sůl
čerstvě mletý pepř
1/2 salátové okurky
500 g tučného tvarohu
1 šálek výhonků mungo
6–7 ředkviček
1 stroužek česneku
1 jarní cibulku
1–2 lžičky citronové šťávy
2 lžíce hladkolisté petržele
jogurt podle potřeby

Postup: 

Brambory očistěte kartáčkem a v osolené vroucí vodě je vařte asi 25 minut nebo než budou uvnitř měkké. Okurku oloupejte, nahrubo nastrouhejte a vymačkejte z ní co nejvíc vody. Výhonky dejte do cedníku, přelijte je vroucí vodou, nechte okapat a přidejte k tvarohu, vmíchejte i ředkvičky nakrájené na špalíčky, utřený česnek a najemno nasekanou cibulku. Ochuťte citronem, posypte petrželí. Pokud vám tvaroh připadá moc hustý, nařeďte ho jogurtem.

Salát z nových brambor se šunkou a rukolou

Potřebujete (na 4 porce):

850 g malých nových brambor
120 g sušené šunky
1 svazek rukoly
250 g cherry rajčat
1 lžičku dijonské hořčice
1 lžíci medu
1 stroužek česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíci vinného octa
4–5 lžic olivového oleje

Postup: 

Očištěné brambory dejte vařit do vroucí osolené vody na 25 minut nebo dokud nebudou uvnitř měkké. Mezitím připravte zálivku: Hořčici utřete s medem, solí, pepřem a prolisovaným česnekem na pastu, pak za pomoci metličky vešlehávejte ocet a po částech olej. Do horkých a pokrájených brambor vlijte zálivku a až brambory trochu vychladnou, přidejte natrhanou šunku, pokrájená rajčátka a natrhanou rukolu.

Slaninové brambůrky 

Potřebujete (na 4 porce):

20 malých nových brambor
10 širších plátků slaniny
pár snítek rozmarýnu

Postup: 

Plátky slaniny podélně rozpulte. Omotejte je pevně kolem omytých a osušených brambor a připíchněte párátkem nebo špejlí. Balíčky položte na snítky rozmarýnu a pečte je při 190 °C 40–50 minut. Slanina by měla křupat, brambory by zase měly být uvnitř měkké. Mezi brambory a slaninu můžete ještě přibalit pár lístků šalvěje nebo jiné bylinky.

Samozřejmě pokud chcete jen tak pečené brambory ve slupce, omyjte je, pokapejte olejem a dejte péct na pečicí papír. Brambory můžete i nakrájet na plátky, posypat bylinkami, solí, pokapat olejem a mezi ně dát stroužky česneku ve slupce. 

Žluté bramborové kari s hráškem a kokosovým mlékem

Potřebujete (na 4 porce):

700 g nových brambor
2 lžíce oleje
1 cibuli
1 velkou mrkev
sůl
pepř
2 lžíce kari
1 lžičku hladké mouky
400 ml zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka
400 g mraženého hrášku
1 hrst posekaného čerstvého koriandru
1 limetku

Postup: 

Brambory očistěte, loupat je nemusíte. Nakrájejte je na menší kousky. Na oleji opékejte postupně nadrobno pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev a brambory a nechte vše asi 10 minut dusit. Pak osolte a opepřete, posypte kari kořením a moukou a nechte spojit s tukem v pánvi, až se zelenina obalí jíškou. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem a nechte 10 minut zvolna vařit. Přidejte mražený hrášek a nechte ho asi 5 minut prohřívat. Dolaďte kari kořením a solí, nalijte do talířů a posypte bylinkami.

 

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Už vlastně ani nevíte, jak se dostat své drahé polovičce pod kůži. Partner si stěžuje, ale pomocnou ruku odmítá. To zase bude neděle! Pokud nestojí o vaši společnost ani potomci, vydejte…

Nejčtenější články

Doporučujeme