Ořechovo-kokosové sušenky se sušeným ovocem

Ořechy obsahují zdravé tuky a díky použitým bílkům mají sušenky zase vyšší obsah bílkovin, takže skvěle zasytí, jsou bezlepkové, neobsahují laktózu a nenajdete v nich přidaný tuk ani cukr.
INGREDIENCE NA 20 KUSŮ
2 bílky
40 g sušených rozinek
30 g goji (kustovnice čínská)
50 g mletých vlašských ořechů
40 g hrubě sekaných vlašských ořechů
1 lžička strouhané kůry z biocitronu
20 g strouhaného kokosu
špetka práškové stévie (nemusí být)
POSTUP : Bílky vyšleháme dotuha. Veškeré ostatní ingredience smícháme a poté do směsi jemně zapracujeme i sníh. Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 150 °C a pomocí lžíce klademe na plech malé hromádky. Pečeme dosvětlehněda asi 8 až 10 minut. Ozdobit můžeme ještě strouhaným kokosem.
Nepečené citronovo-zázvorové kuličky

Kuličky jsou bezlepkové a bezlaktózové. Javorový sirup je skvělým pomocníkem při nahrazování bílého řepného rafinovaného cukru. Obsahuje vitaminy řady B, vápník, železo a další minerální látky. Mandle jsou zásobárnou zdravých nenasycených tuků, které prospívají i našemu srdci, a zázvor nás v zimě zahřeje.
INGREDIENCE NA 20 KUSŮ
2 hrnky mletých mandlí
3 lžíce panenského kokosového oleje
15 ks vypeckovaných datlí, které jsme nechali přes noc namočené ve vodě
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce javorového sirupu
citronová šťáva z půlky citronu
špetka soli
strouhaný kokos na obalení kuliček
POSTUP : Datle rozmixujeme dohladka a smícháme s mandlemi, zázvorem, olejem, sirupem, citronovou šťávou a špetkou soli. Hmotu zpracujeme rukama a poté tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Cukroví uchováváme v ledničce.
Tvarohovo-kakaové řezy

Celozrnná špaldová mouka dodává zákusku vlákninu, odtučněný tvaroh zase bílkoviny. Špalda sice není bezlepková, ale je mnohem lépe stravitelná a bohatší na živiny než pšenice.
INGREDIENCE NA 1 MOUČNÍK
4 vejce
250 g odtučněného tvarohu
100 g panenského kokosového oleje
150 g nerafinovaného třtinového cukru
200 g celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva bez fosfátů
100 ml vody
4 lžíce holandského kakaa
POSTUP : Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s tvarohem, cukrem a kokosovým olejem. Přidáme mouku, prášek do pečiva a vodu. Opatrně vmícháme sníh. Těsto rozdělíme napůl a do jedné části vmícháme kakao. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 35 až 40 minut ve středně velkém pekáčku, který jsme předtím vymazali a vysypali. Vychladlý moučník nakrájíme na menší obdélníky.
Raw čokoládové bonbonky

Tyto super čokoládové bonbony obsahují spoustu antioxidantů, zdravé tuky a nenajdete v nich žádný lepek, laktózu ani přidaný cukr. Chuť je opravdu intenzivně čokoládová, takže stačí pár kousků, a touha po sladkém je brzy uspokojena.
INGREDIENCE NA 20 KUSŮ
40 ks vypeckovaných datlí, které jsme nechali přes noc namočené ve vodě
1 hrnek kakaového prášku z nepražených kakaových bobů
1 hrnek panenského kokosového oleje pokojové teploty
2 lžíce loupaných konopných semínek
POSTUP : Datle slijeme, vložíme do mixéru a rozemeleme dohladka. Poté vmícháme kakao, kokosový olej a konopná semínka. Směs vlijeme do středně velké obdélníkové nebo čtvercové formy (můžete použít svačinovou krabičku), uhladíme tak, aby vznikla rovnoměrná vrstva, a necháme několik hodin (ideálně přes noc) v ledničce ztuhnout. Poté směs krájíme na čtverečky. Bonbony uchováváme v ledničce.