4 tipy na trendy stolování

4 tipy na trendy stolování

Vkusně sladit dekorace, květiny a doplňky při stolování vyžaduje um, zkušenosti a inspiraci. Tu vám přinášíme v podobě 4 inspirativních návrhů na prostřený stůl. Vedle příborů, sklenic a servírovacího nádobí si dáme záležet zejména na volbě vhodného talíře.

1. přírodní styl

Při prostírání v přírodním stylu se vše točí kolem přírodních materiálů, nepravidelnosti a přirozených barev. Často si pro velkolepý dojem vystačíte s málem, jen nesmíte zapomenout na detaily.

Pokud máte stůl z masivu, zapomeňte na ubrus a zvolte spíše nenápadné prostírání např. z režného plátna. Velkým kusem krásného dřeva se musíte náležitě pochlubit. Jako dekorace vám poslouží velká kytice uprostřed stolu naaranžovaná ze všeho, co najdete kolem domu. Holandské tulipány dovezené uprostřed léta nebudou nikdy tak přirozené jako větvičky bezu a jeřábu dozdobené lučními květy.

Kdo chce, aby byl přírodní dojem dokonalý, může jídlo podávat na talířích Basalt značky Revol. Ačkoliv jsou z kvalitního francouzského porcelánu, vypadají jako břidlicové. Hodí se zejména k servírování steaků, suši nebo sendvičů. Klasičtější jídelní sada s rostlinným dekorem ale také určitě udělá dobrý dojem.

Klepněte pro větší obrázek

2. postmoderní styl

Prostřít tabuli v postmoderním stylu vyžaduje otevřenou mysl. Zaměřte se na kontrasty, neonové nebo metalické barvy, vysoký lesk a to vše zkroťte minimalistickým pojetím.

V tomto stylu uplatníte moderní nevšední design. Může mít např. podobu netradičních talířů značky Eva Solo ze série My dinner, které současně vyřeší váš problém, jestli zvolit kulatý nebo hranatý jídelní talíř. Eva Solo přináší oba tvary spojené v jednom kusu nádobí. Po atraktivním designu sáhněte i při volbě dekorace stolu. Namísto klasické květiny doprostřed tabule postavte kus užitého umění v podobě svícnu, nebo karafy na víno.

Klepněte pro větší obrázek

3. provensálský styl

Ať už se Provence dostala do vaší domácnosti s módní vlnou, nebo je francouzský venkov vaší celoživotní vášní, inspirujte se, jak venkovsky prostřít. Zde jsou nejdůležitější barvy: fialová, okrová, cihlová, mátová a další pastelové tóny, které byste kolem levandulových polí našli.

Venkovské styly si potrpí na textilie, proto se nebojte ubrusů, prostírek a servítků s jemnými květinovými vzory. Na stole pochopitelně nesmí chybět aranžmá z levandule, a pokud se chcete do venkovské atmosféry skutečně ponořit, rozsypte doprostřed stolu několik oblázků, hlemýždích ulit nebo jiných přírodnin.

Domácí ratatouille se bude skvěle vyjímat na sadě talířů cihlově červené barvy od francouzské značky Emile Henry. Nezapomeňte, že francouzské kuchyni vévodí bylinky a zakomponujte je třeba i jako dekoraci stolu. Připravte každému stolovníkovi místo klasických dochucovadel svazek čerstvých bylinek a tabuli provoňte i kořenkou s provensálským kořením.

Klepněte pro větší obrázek

4. klasický styl

Klasický dojem spolehlivě podpoříte použitím luxusnějších materiálů, ať už na ubrusu nebo jídelní sadě, vždy to vaší tabuli prospěje. Klasickou bílou barvu doplňte kontrastnějšími detaily v bordó, fialové, nebo zelené.

Na klasicky prostřené tabuli by neměly chybět květiny. Volte decentní vazbu v barvě doplňků, která na sebe nebude strhávat všechnu pozornost. U večeře nezapomeňte ani na svíčky, které můžete opět vhodně barevně sladit.

Při servírování jídla se nesnažte být okázalí, ale styloví. Zvolte takovou jídelní sadu, která nechá vyniknout kvality servírovaných pokrmů a současně mu bude lichotit svým luxusním provedením. To dokáže např. porcelánová jídelní sada Thomas Loft. Doplňte ji o stříbrné příbory, které jste dostali jako svatební dar a klasicky prostřenou tabuli máte na světě.

Klepněte pro větší obrázek

Všechny zmíněné talíře a řadu dalších si prohlédněte na www.kulina.cz.

Doporučujeme

Články odjinud