Určité osobnostní rysy ovlivňují, zda budou lidé náchylnější k přejídání a konzumaci nezdravých potravin, jako jsou pizza, brambůrky či klobásky. Vědci v jedné švýcarské studii přišli na to, které vlastnosti jsou pro přejídání klíčové a kteří lidé tak budou mít s přejídáním problém.
Citliví lidé
Všimli jste si někdy, že v mnoha romantických komediích se objevuje klišé v podobě smutné hlavní hrdinky pojídající zmrzlinu? Ženy, které právě přišly na nevěru nebo procházejí rozchodem, konzumují tuhle dobrotu polévkovou lžící z obrovských balení, nejčastěji jde o vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu.
Podle odborníků mají k emocionálnímu přejídání sklony lidé, kteří jsou extrémně citliví. Hůře se totiž vypořádávají s životními kopanci a situacemi, v nichž si nedokážou poradit. Jídlo je pro ně pomocníkem, aby to lépe zvládali. Má to své opodstatnění. Čokoláda snižuje napětí a zvyšuje produkci hormonů štěstí.
Jak na přejídání a jak snížit chuť na sladké? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 4
Extroverti
Dalo by se předpokládat, že více se přejídají introverti. Přece jen, když vás nikdo nevidí… Ale výzkumy naznačují něco jiného. Jsou to naopak extrovertní lidé, kteří se s největší pravděpodobností budou přejídat. Může za to množství oxytocinu, které jejich tělo vylučuje. Oxytocin je hormon štěstí a podle vědců šťastní lidé dělají častěji i nezdravé věci, například se opíjejí a přejídají se. Optimismus totiž snižuje schopnost předvídat, řešit nebezpečí a „dát zpátečku“.
Pokračování 3 / 4
Neurotici
Podle studií jsou dalšími oběťmi emočního přejídání neurotici. Kvůli své nervové nestabilitě často sahají po jídle jako po berličce. Je také mnohem pravděpodobnější, že si dopřávají nezdravá jídla – především sladká či slaná. Přejídání je typické také pro osoby, které se potýkají se stresovými událostmi, jako je úmrtí blízké osoby, nemoc či nehoda. Neurotici také mnohem častěji trpí poruchami příjmu potravy, zejména bulimií a záchvatovitým přejídáním.
Pokračování 4 / 4
Pasivní lidé
Pokud jste typ člověka, který je spíše pasivní a nesnáší konflikty, pak je větší pravděpodobnost, že si na talíř naskládáte víc, než je zdrávo. Lidé, kteří nemají rádi konfrontaci, řeší frustraci raději jídlem. Jiná studie zjistila, že tito lidé mají tendenci jíst více ve společnosti, aby se ostatní cítili příjemně. Dělat něco pro to, aby se druzí cítili pohodlně, není cesta ke spokojenému životu. Možná se v tu chvíli budete cítit dobře, protože děláte něco pro druhé, ale svědomí vás dožene. Poslouchejte svoje tělo, a pokud se cítíte plní, musíte přestat jíst.