4 rychlé krémové polévky do deseti minut: Zkuste hráškovou i z červené čočky

15. 2. 2019
Opět nevíte, co připravit k večeři? Navíc nemáte čas, přesto však chcete něco teplého a zdravého? Máme pro vás 4 vyzkoušené a rychlé recepty. Doba přípravy je maximálně 10 minut!

Polévka je grunt

„Teplé jídlo sice není nutností, ale dovede organismus příjemně relaxovat“ – tvrdí známý gastroenterolog Pavel Kohout a má pravdu, zvláště v chladnějších obdobích roku nám teplá polévka přijde k duhu! Polévky patří mezi méně kalorické pokrmy, přesto však obvykle obsahují všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), zeleninové polévky i vitamíny, minerály a vlákninu.

Zvláště lehčí polévky pak tvoří příjemnou předehru k hlavnímu jídlu, neboť dráždí žaludeční sliznici k zvýšené sekreci žaludečních šťáv a připraví tak žaludek na hlavní chod. Polévky mají své místo i v pitném režimu, vrchovatý talíř polévky obsahuje totiž až čtvrt litru vody. Říkáte si to, je všechno fajn, ale kde vzít na vaření čas? Následující recepty připravíte neuvěřitelně snadno a rychle, jejich přípravu zvládne i dítě I. stupně základní školy.

Hrášková polévka s mozzarellou

Suroviny:
1 velká plechovka hrášku v mírně slaném nálevu (425 ml)
¾ litru vody
stroužek česneku
zeleninový bujón (cca. 1 a půl kostky) – vybírejte bez přidaných konzervantů a dochucovadel
1 mozzarella
trochu drcené majoránky

Postup: Obsah plechovky rozmixujeme s nakrájenou mozzarellou a stroužkem česneku na jemný krém. (Než zapneme mixér, oddělíme si do malé misky 4 lžíce hrachu.) Mezitím uvedeme do varu ¾ l vody a rozpustíme zeleninový bujón. Vodu odstavíme, rozmícháme v ní rozmixovanou směs, přidáme hrášek, dle potřeby přihřejeme a nakonec přidáme majoránku.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze doplnit o opečené krutóny z pečiva, případně proužky křupavé slaniny.

Rajská polévka z čerstvých rajčat

Suroviny:
8 větších masitých rajčat
menší cibule
hnědý cukr 
¾ litru vody
2 kostky zeleninového bujónu – vybírejte bez přidaných konzervantů a dochucovadel
špetka bazalky
kousek másla

Postup: Pokrájená rajčata (klidně i se slupkou, není-li čas na spaření a oloupání) vložíme spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a trochou vody do mixéru a mixujeme do hladka. Vzniklé rajčatové pyré naředíme zbytkem vody, přidáme bujón a přivedeme k varu. Po rozpuštění bujónu polévku dochutíme cukrem (aby byly chutě vyvážené), přidáme máslo, případně trochu soli.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze zasypat hoblinkami parmezánu nebo hrubě strouhanou nivou. Jako příloha skvěle chutná zapečená bageta s nivou či méně tučnou mozzarellou.

Špenátová polévka se smetanou

Suroviny:
1 balení špenátového protlaku 
2 dcl sladké smetany
2 stroužky česneku
¾ litru vody
2 kostky zeleninového bujónu – vybírejte bez přidaných konzervantů a dochucovadel

Postup: Špenátový protlak rozmrazíme (nemusíme úplně). V troše vody rozmixujeme s česnekem. Dolijeme zbytek vody, přidáme bujón a pár minut povaříme. Nakonec přidáme smetanu a polévku odstavíme.

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze zasypat hoblinkami parmezánu. Jako příloha se hodí bílá bageta, popřípadě opečené toasty s bylinkovým máslem.

Krémová polévka z červené čočky

Suroviny:
Plný hrnek ráno namočené čočky (červená loupaná!)
2 menší masitá rajčata pro barvu a chuť (pokud nemáme rajčata, přidáme 4 lžíce protlaku)
¾ litru vody
velká cibule
zeleninový bujón (cca. 1 a půl kostky) – vybírejte bez přidaných konzervantů a dochucovadel
kousek másla
petrželka

Postup: Cibuli nasekáme nahrubo a zpěníme na kousku másla, mezitím dáme vařit propláchnutou čočku v 1/2 l vody, přidáme bujón, cibulku, nakrájená rajčata a vaříme do měkka. Stačí 5–7 minut. Hustou kaši rozmixujeme do hladka, dolijeme zbytek vody (dle potřeby lze přidat). Dle potřeby ještě přihřejeme a servírujeme s nasekanou petrželkou, kdo upřednostňuje mírně nakyslou chuť, lze přidat pár kapek octa či citronové šťávy. A pozor, polévka z loupané červené čočky nenadýmá!

Pro mlsné jazýčky: Jednotlivé porce lze ozdobit proužky křupavé slaniny nebo lehce opečenou schwardsvaldskou šunkou.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Dejte si velký pozor, ať se nedostane vaše kariéra na první místo. Tam by měl být spokojený rodinný život. Pokud své blízké zanedbáváte, tak jim vymyslete na víkend parádní odreagování.…

Nejčtenější články

Doporučujeme