5 banálních chyb, kvůli kterým se vám mastí vlasy. Děláte je také?

5 banálních chyb, kvůli kterým se vám mastí vlasy. Děláte je také?

V chladném počasí mají vlasy tendenci se více mastit, obzvlášť pokud nosíte čepici nebo klobouk. Jestli ale s mastnými prameny bojujete neustále, možná něco děláte špatně. Co může způsobit zvýšenou produkci mazu?

Špatná vlasová kosmetika

O tom, že na vině může být časté mytí, už jste určitě slyšela. Pravda je to ale pouze v případě, že používáte nesprávnou vlasovou kosmetiku. Jestli se vám vlasy mastí víc, než je únosné, sledujte složení přípravků, které máte v koupelně. Vyberte si výrobky, které neobsahují silikony a oleje a nemají krémovou konzistenci. Ideální jsou průhledné šampony bez přehnané parfemace, případně micelární šampony.

Pokračování 2 / 5

Velké množství kondicionéru

Kondicionér byste určitě neměla vynechávat, protože vám při mytí pomůže krásně uzavřít vlas, ochránit ho a prameny se vám budou snadněji rozčesávat. Nakládejte s ním ale opatrně, protože může vést k tomu, že se vám budou vlasy mastit rychleji. Aplikujte ho proto jen do délek, ne ke kořínkům, a nezapomeňte ho řádně vymýt, aby na vlasech neulpíval.

Pokračování 3 / 5

Moc se češete

Je pochopitelné, že chcete mít účes krásně upravený, pokud se ale každou chvíli češete, vlasům to příliš nesvědčí. Hřeben totiž může podráždit pokožku hlavy, která zareaguje tak, že zvýší produkci mazu, takže účes bude brzy mastný a zplihlý. Máte-li tedy potřebu si vlasy často upravovat, rozčesávejte je v délkách a snažte se vyhnout přímému kontaktu s kůží. Pomohou také hřebeny z přírodních materiálů se zaoblenými konci.

Pokračování 4 / 5

Dotýkáte se vlasů rukama

Jestli jste si zvykla se ve vlasech často prohrabovat a hodně se jich dotýkat, je na čase se tohoto zlozvyku zbavit. Stejně tak jako to neprospívá pleti, nedělá dobře ani vašim vlasům, když na ně často saháte. Z rukou se na ně totiž přenáší mastnota, což vede k nehezkému vzhledu a slepeným pramínkům, ale také ke zvýšené produkci mazu vlasů samotných. Vyhněte se také častému spínání vlasů do culíku a následnému rozpouštění.

Pokračování 5 / 5

Mnoho stylingových přípravků

Krom šamponu a kondicionéru jsou i další přípravky, které možná používáte denně, ačkoliv vlasům až tak moc nesvědčí. Ať už sem tam použijete suchý šampon nebo lak či gel na vlasy, případně masku na jejich regeneraci, pořád vám v pramenech ulpívá určité množství látek obsažených v těchto přípravcích, se kterými si obyčejný šampon nedokáže poradit. Nechte je proto od těchto produktů čas od času odpočinout a také si pořiďte speciální čisticí šampon, který vás dokáže těchto látek zbavit. Také peeling určený pro pokožku hlavy dokáže zázraky.

Doporučujeme

Články odjinud