5 benefitů smíchu: Proč je dobré se smát, když jste ve stresu | iStock

iStock

5 benefitů smíchu: Proč je dobré se smát, když jste ve stresu

Říká se, že smích je nejlepší lék, a je to pravda. Zvláště v době pandemie, kdy lidé pracují z domova a všichni musí překonávat řadu překážek, se u mnohých objevuje úzkost a zvýšený stres. Odborníci mají ale řešení. Nejlepším nástrojem pro zvládání stresu je podle nich smích.

Funguje na psychiku podobně jako pláč

Smích je očistný. Nakažlivý. Uvolňuje napětí, takže se cítíte šťastnější a prostě líp. Je velmi důležitý při zvládání stresu a budování odolnosti, bez ohledu na krize, kterým čelíte. Smích emocionálně uvolňuje, podobně jako pláč. Je to úžasný pomocník. Jakých pět největších benefitů smích poskytuje ve chvílích, kdy jste ve stresu?

Úvodní foto: iStock

Pokračování 2 / 6

Smích vám pomůže vnímat situaci jinak

Jste-li ve stresu a začnete se smát, celou situaci můžete proměnit. Například když pociťujete úzkost či strach a začnete se smát či použijete humor, strach i úzkost se menší. Dá se říct, že je smích jakýmsi katalyzátorem zvládání úzkosti a strachu. A ještě jeden bonus navíc smích má – když sdílíte smích a humorný pohled na běžné potíže s dalšími lidmi, pomáháte i jim, aby se na tíživou situaci dívali z nadhledu. Humor uzdravuje nejen vás, ale i ostatní lidi.

Pokračování 3 / 6

Smích vyvolává biochemickou reakci, která zmírňuje nepohodlí

To, že smích pomáhá zmírnit úzkost, lze doložit i na chemických procesech v těle. Amygdala je malá oblast mozku, která má tvar mandle. Funguje mimo jiné jako úložiště emocí, v ní se ukládají všechny prožitky se silným emočním nábojem (kladným i záporným). Jakmile se začnete smát, začne se také aktivovat amygdala, díky níž se snižuje v těle hladina stresových hormonů, snižuje se krevní tlak, takže se i snižuje riziko vzniku infarktu. Čím více se tedy budeme smát, tím lépe budeme tolerovat úzkost a bolest.

Pokračování 4 / 6

Smích vede k lepšímu zdraví

Vědecké studie prokázaly, že smích má velký význam i pro celkové zdraví. Zvyšuje produkci imunitních buněk a snižuje hladinu kortizolu, hormonu, jehož hladina strmě stoupá v případě dlouhodobého stresu. Rovněž snižuje krevní tlak, zvyšuje hladinu protilátek a zrychluje přirozenou antikarcinogenní reakci těla. No není to skvělý lék?

Pokračování 5 / 6

Smích je silné sociální lepidlo

Smích je silný sociální katalyzátor. Spojuje nás s ostatními lidmi tím, že uvolňuje v mozku chemické látky, které se nazývají endorfiny, jež vyvolávají pocit štěstí. Je také vysoce nakažlivý. Díky tomu je smích obzvláště efektivní při vytváření spojení mezi lidmi.

Pokračování 6 / 6

Smích zlepšuje duševní výkonnost

Smích zlepšuje kognitivní funkce. Rod Martin, psycholog a výzkumník smíchu, vysvětluje tento jev jako důsledek zrychlené srdeční frekvence, což vede k lepšímu okysličení mozku. Ať už se tedy díváte na oblíbený komediální seriál nebo sledujete cokoliv vtipného, hledejte neustále příležitosti k smíchu. Objevování toho, jak humor uzdravuje, může být samo o sobě potěšením. Je to taky mocný nástroj, pokud jde o obnovení dobré nálady a zvýšení odolnosti.

Doporučujeme

Články odjinud