Červen patří omamné vůni bezových květů. Nenechte si je odkvést, využijte léčivou sílu tohoto keře buď hned, nebo si ji uschovejte na zimu. Využití v kuchyni je opravdu široké, proto vezměte košík a vydejte se na procházku do přírody.
Smaženky z černého bezu neboli kosmatice
Kosmatice, tento výraz se používá i pro samotné květy bezu černého, ale nejvíce se ujal jako označení pro jeho smaženou verzi. Nejčastěji se s ním setkáte v kuchařkách, kde se řadí mezi nejlevnější jídla. Květy se namáčí v těstíčku a smaží buď na másle, nebo v oleji. Výsledkem jsou takzvané smaženky.
Recept na smaženky najdete ZDE
Lenka Chvostová, hrk
3. června 2024
Bezinkový sirup
Sladký sirup z bezových květů má návykovou chuť a bude se vám hodit ve větším množství. Snadno z něj připravíte limonádu, ale schovat si ho můžete i na dlouhé letní večery s dečkou kolem ramen a čajem ochuceným bezovým sirupem. Funguje též jako lék při nachlazení i jako základ přípravy vepřových kotlet na třešních.
Bezová šťáva neboli limonáda
Šumivá varianta nealkoholického nápoje z bezinek je známá limonáda. Jen pozor, dokáže se tak natlakovat, že vám při otevření může vyzdobit celou místnost.
Recept na bezinkovou limonádu najdete ZDE
Víno z bezinek
Toto víno se vyrábí až ze zralých plodů, ale než se nadějete, je tu konec srpna a s ním i zralé bezinky. Víno z bezinek vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek opravdu stojí za to!
Recept na víno z bezinek najdete ZDE
Lenka Chvostová, hrk
15. května 2024
Marmeláda z bezinek a jablek
Letní sezóna je jako stvořená pro zavařování marmelád a sirupů, a až bude bez na konci léta bez zralý, udělejte si marmeládu. Bezinkové kuličky promíchejte se strouhanými jablky (použít můžete i hrušky ze zahrady), cukrem a svařte před finálním dochucením.
Recept na marmeládu z bezinek a jablek najdete ZDE
Lenka Chvostová
17. dubna 2024
Recepty z bezinek: Jak připravit víno, likér a neotrávit se