5 důvodů, proč chodit do lesa: Kromě hub v něm najdete zdraví i duševní klid | Foto: iStock

Foto: iStock

5 důvodů, proč chodit do lesa: Kromě hub v něm najdete zdraví i duševní klid

Ne nadarmo se říká, že les je chrám. Procházka pod korunami stromů je balzámem pro naše zdraví i psychický stav. Na co všechno má vliv?

Zlepšíte fyzičku

Pravidelný pohyb je pro naše zdraví nezbytný, zvlášť když celý den sedíte u počítače. Kromě toho, že posilujete svaly a předcházíte tím problémům pohybového aparátu, tak se vám při procházce také upraví srdeční tepová frekvence a krevní tlak. Odborníci tvrdí, že už dvě hodiny týdně chození v přírodě stačí k tomu, abyste pocítila změny. Spíš než jednorázově ale radí vycházet ven alespoň na pár minut několikrát v týdnu. Pro naše tělo je pak chůze v terénu přirozenější a zdravější než ve městě na asfaltovém povrchu, který je příliš tvrdý a neprospívá našim kloubům.

Kam se v květnu vydat na výlet? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Balzám pro mozek

Tím, že při chůzi rozproudíte krev, zbystří se vám myšlení a celkově se zlepší funkce mozku. Pokud tedy sedíte nad nějakým úkolem a máte pocit, že je vaše myšlení tak nějak zlenivělé a zpomalené, vyrazte na chvíli ven do přírody a uvidíte, že pak budete fungovat mnohem lépe, práce bude efektivnější a rychleji hotová. Kromě toho se vám bude večer i líp usínat. Nejenže budete po procházce příjemně unavená, ale váš mozek vám zasloužený odpočinek konečně dovolí. Spánek navíc bude celkově kvalitnější a ráno se probudíte čilejší.

Pokračování 3 / 6

Posilujete imunitu

Pohyb na čerstvém vzduchu má i další výhodu, a to přirozené posilování imunity. V lese je ovzduší čistší než ve městě a v létě tam není takové horko, takže se vám tam bude lépe dýchat. Pro zlepšení obranyschopnosti je ale nejlepší pobyt v přírodě právě za špatného a chladnějšího počasí, protože se tím zároveň otužujete. Samozřejmě byste tomu měla přizpůsobit oblečení, které by mělo být nejlépe funkční a vrstvené.

Pokračování 4 / 6

Duševní očista

Chůzí se dostanete do stavu vědomí zvaného flow. To se děje ve chvíli, kdy opakujete rytmicky nějakou činnost, na kterou se nemusíte intenzivně soustředit. Díky tomu zcela vypnete a nedáte nutkavým myšlenkám žádnou šanci. Setřesete tím ze sebe stres, nervozitu, zlepšíte si náladu a při pravidelné chůzi ovlivníte i svou psychiku. Právě fyzická aktivita totiž prospívá pacientům s úzkostmi nebo lehčími depresemi. V lese vám k tomu navíc pomáhá nerušený klid, příjemné zvuky a vůně.

Pokračování 5 / 6

Doplníte vitaminy

Kromě vitaminu D ze sluníčka můžete z lesa získat i další cenné látky. V sezoně si na výletě mezi stromy natrhejte borůvky, maliny, jahody a jiné lesní plody. Máte jistotu, že jsou nezávadné, z čistého prostředí a mají z půdy důležité živiny. Jen si při sběru dejte pozor, abyste si bobule nespletla s plody jedovatých rostlin, které se kolikrát můžou těm jedlým velmi podobat. Zvlášť u některých hub buďte velmi obezřetná, a pokud si nejste jistá, tak je raději nesbírejte. Za tu otravu vám to vážně nestojí.

Pokračování 6 / 6

Utužíte vztahy

Výlet do přírody je nejlepším programem nejen pro děti. Můžete se celá rodina zabavit během cesty slovními hrami nebo jen společně trávit čas bez rušivých elementů, které vás v běžném životě rozdělují. Místo zírání do mobilu máte konečně možnost si spolu povídat a sledovat, co se kolem vás děje. Smysl to má ale i v případě, že vyrazíte sama, bez doprovodu. V lese se lépe napojíte sama na sebe a můžete si v klidu utřídit myšlenky.

Doporučujeme

Články odjinud