5 důvodů proč v létě tloustneme

5 důvodů proč v létě tloustneme

Někdo tloustne v zimě, někdo naopak v létě. Důvody zimního nabírání kil jsou vcelku známé, ale po čem tloustneme v létě, když jsme přes den živé o salátech a jogurtech?

Zatímco v zimě zvětšuje naše tukové zásoby tučná a sladká hojnost vánočních a novoročních svátků (a množná i evolucí vypěstované zimní „přilepšení“ o 1 – 2 kilogramy, které naše předky jistilo během dlouhých hladových zim), letní nárůst hmotnosti nám možná bývá tak trochu záhadou. Příčiny jsou však docela jednoduché.

5 důvodů proč v létě tloustneme: Grilování, alkohol, lenošivé dovolené, pauza ve cvičení i spousta zmrzliny

1. Grilování se pomalu stává národním sportem. Grilujeme na zahradách, balkónech, na chatě i dovolených, bez grilování je léto smutné. Při grilování však máme sklony k tomu nesníst pouze jednu porci, která nám „přistane“ na talíři, ale uvolněná letní atmosféra i kapka alkoholu nás ponoukají k neustálému uždibování a přidávání, dokud není gril prázdný.

Navíc ne vždy grilujeme jen kvalitní libové maso, ale často i rozličné uzeniny, klobásy, špízy prokládané nejen zeleninou, ale i slaninou a tučnými uzeninami, aby byly šťavnaté. K masnému výrobku přikusujeme křupavou bagetu nebo měkký chléb – v kalorickém skóre si pak směle můžeme poblahopřát k identickému kalorickému objemu jako má „vepřo-knedlo-zelo“.

2. Alkohol je v naší zemi nezbytným letním společníkem. Nesmí chybět na žádném grilování, natož při dlouhém letním vysedávání na zahrádkách u restaurací. V létě je zkrátka žízeň a pije se všude, bohužel i při sportech (cyklistice, kanoistice, volejbale apod.). Jenže alkohol nám do stravovacího režimu přináší tzv. prázdné kalorie „ve velkém stylu“. Jeden gram čistého alkoholu v sobě totiž ukrývá 27 kJ (jeden gram bílkovin či sacharidů 18 kJ!). Další léčka spočívá v tom, že zatímco po jídle jste sytí a žaludek říká „STOP“, skvěle namíchaná mojita můžete popíjet až do noci. Pokud máte ráda poctivou whisky a kolu ve skle k tomu, nebo třeba kvalitní gin a tonik, jste už po dvou malých panácích a půl litru sladké limonády na průměrné kalorické hodnotě běžného oběda!

3. Dovolená na pláži má mnoho příznivkyň, ostatně se není čemu divit; moře, slunce a lenošení bez vaření i uklízení je příjemný relax. Strávíme-li však v horizontální poloze v součtu i tři týdny z dovolené, přičteme-li několik víkendů a hlavně večery, kdy po hladovém dni u vody doháníme kalorický deficit vším, co najdeme v lednici (nebo nám naservírují v hotelu), nemůžeme se divit, že máme na konci léta o 2 – 3 kila více.

4. Pauza v pravidelném cvičení je pro mnohé velmi aktivní dámy nepříjemnou pastí, v létě totiž často neprobíhají různé pravidelné sportovní aktivity typu aerobik či pilates apod. Dámy, které byly zvyklé třikrát týdně chodit cvičit, jsou najedenou odkázány samy na sebe. Někdy se jim podaří chodit pravidelně běhat, plavat či na kolo, ale často to „není ono“ a brzy s novou aktivitou skončí. Kalorický příjem zůstává stejný, výdej je však kvůli absenci cvičení menší.

5. Zmrzliny jsou oblíbenou letní pochoutkou nejen dětí, ale i nás dospělých. Jenže zmrzlina není jen zmrzlá voda, ale také sousta cukru a někdy i rostlinných tuků. Samozřejmě, že jedna malá zmrzlina denně ještě nikoho nezabila, ale pokud k pravidelným letním „zmrzlinkám“ přidáme i časté posezení se sklenkou (sklenkami) alkoholu, klobásku z grilu a relaxační víkendy u vody, kila budou plíživě přibývat.

Samozřejmě, že grilování, alkohol, lenošení a vysedávání na zahrádkách i lahodné zmrzliny k létu neodmyslitelně patří, nicméně všeho moc škodí, a čím více „rizikových faktorů“ ve svém letním životním stylu propojíte, tím více to pocítíte na displeji či jazýčku vaší domácí váhy.

Doporučujeme

Články odjinud