5 důvodů, proč zapomenout na multitasking. Poškozuje mozek, snižuje IQ | Úvodní foto: iStock

Úvodní foto: iStock

5 důvodů, proč zapomenout na multitasking. Poškozuje mozek, snižuje IQ

Multitasking vnímá řada lidí jako efektivní způsob, jak rychle zvládnout více úkolů naráz. Ne pro každého je ale tahle metoda vhodná. Někdo by měl naopak dokončit jeden úkol, než se vrhne na další. Multitasking může mít totiž špatný vliv na psychiku i fyzický stav.

Brzdí fungování mozku

Možná už jste zaslechli, že multitasking může být pro někoho složitý. Ale nové vědecké studie naznačují, že jeho praktikování může být dokonce škodlivé. Mozek se totiž dokáže v jednu chvíli plně soustředit jen na jednu činnost. Pokud se člověk pokouší dělat dvě rozdílné věci naráz, mozku chybí potřebná kapacita, aby se dokázal na oba úkoly plně koncentrovat. Navíc mozek, který je neustále bombardován nepřetržitým proudem informací, nedokáže udržet pozornost, vybavit si již uložené informace a plynule je střídat. Po určité době dojde ke snížení jeho funkčnosti.

Jak správně dýchat? Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 5

Má negativní dopad na psychiku

Kontinuální přepínání mezi různými činnostmi naráz může způsobit stres a úzkost. Negativně ovlivňuje duševní zdraví a narušuje duševní klid. Člověk se soustředí primárně na dokončení úkolu než na skutečné potěšení z vlastní práce a svých schopností. Nežije tak v přítomnosti a stará se jen o budoucnost. Snaha udržet vše v paměti je ve finále ztracena a ve spěchu a strachu z toho, že něco nestihnete a nedokončíte, děláte kompromisy, jež vedou k oslabené psychice.

Pokračování 3 / 5

Snižuje IQ

Lidé, kteří praktikují dlouhodobě multitasking, mají po určité době sníženou úroveň IQ. Podle jedné vědecké studie jde o stejné snížení jako v případě pravidelného užívání marihuany či dlouhodobého nevyspání. Multitasking podle vědců může snížit IQ až o 15 bodů, což je dost.

Multitasking může také snížit emoční inteligenci. Další výzkumy ukazují, že lidé, kteří praktikují každý den multitasking, jsou méně empatičtí, více rezervovaní a mají nižší schopnost kontroly nad emocemi a pocity.

Pokračování 4 / 5

Zhoršuje koncentraci

Je obtížné soustředit se na několik úkolů najednou, takže multitasking může drasticky snížit vaši koncentraci. Lidé, kteří takto fungují, nejsou schopni rychle uspořádat své myšlenky, vyfiltrovat důležité informace a realizovat nápady. Jejich schopnost zpracovávat informace se zpomaluje a výrazně zhoršuje.

Pokračování 5 / 5

Ztrácíte pozornost k detailu

Multitasking taky způsobuje, že ztratíte schopnost soustředit se na drobné detaily, a schopnost řešit problémy se tedy zpomalí. Prohráváte v maličkostech a váš mozek není schopen ukládat informace po delší dobu. Zhoršuje se vaše paměť a oslabuje se.

Vědci předpokládají, že multitasking je skutečně nebezpečný. Jeho působení na mozek totiž není dočasné, jak se dříve lidé domnívali, ale trvalé. Multitasking způsobuje úbytek šedé mozkové hmoty v předním cingulárním kortexu, tedy v oblasti odpovědné za empatii a kontrolu emočního chování.

Doporučujeme

Články odjinud