5 MÝTŮ O STÁRNUTÍ | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

5 MÝTŮ O STÁRNUTÍ

O tom, že drahá kosmetika nemusí být nutně lepší než ta cenově dostupnější nebo že zimní počasí automaticky neznamená vypustit opalovací krém, už víte. Přesto koluje pár dalších, dobře zažitých omylů, ve kterých se vám nyní pokusíme udělat jasno.

1. VRÁSKY JAKO DŮKAZ

Podle Victorie Beckham nebo Kim Kardashian je nejlepší prevence vrásek obličej bez výrazu… Ano, něco na tom bude, že grimasy způsobují vrásky, ale umíte si představit život bez úsměvů nebo dalších projevů emocí? Těžko! Proto si užívejte a smějte se. Štěstí je totiž protistárnoucí samo o sobě. Navíc linky v obličeji nejsou jediným faktorem, který přidává léta. Podle odborných studií se ukazuje, že podstatně starším dojmem působí nerovnoměrný tón pleti s pigmentacemi. A to až o dvanáct let.

  • Jaké další omyly a polopravdy o stárnutí existují? Dozvíte se zde:

Pokračování 2 / 5

2. DOBRÉ GENY

Jestliže vaše maminka vypadá i ve svých šedesáti stále na čtyřicet, je velmi pravděpodobné, že vám se poštěstí totéž. Geny hrají u stárnutí důležitou roli. Životní styl nebo prostředí, v němž se pohybujete, ovšem také. Jinými slovy, i když podědíte to nejlepší, budou-li vaše zvyklosti jiné, nemusí pleť držet stejně. A naopak! Pokud vaše maminka nestárne nejlépe, nejste nutně odkázaná ke stejnému osudu. Tedy za předpokladu, že zvolíte chytrou pečující strategii. Tip: Pamatujte, že nikdy není příliš pozdě začít s důsledností při používání SPF!

Pokračování 3 / 5

3. HYDRATACE PREVENTIVNĚ

Mladistvě vyhlížející tvář vaší babičky může být odrazem dobré hydratace, ale odborníci vám potvrdí, že pro její hladkou pleť pravděpodobně nebyla klíčová. Hydratační přípravky totiž dělají jediné: udržují lipidovou bariéru. To znamená, že uzamykají vlhkost uvnitř pokožky a bakterie, nečistoty či škodliviny zase drží vně. Pokud se ovšem potřebujete současně zbavit vrásek, potřebujete přípravek, který na ně přímo zacílí. Doporučení této dvojkombinace nechte pro jistotu na dermatologovi.

Pokračování 4 / 5

4. ZN.: RETINOL

Trocha retinolu je dobrá, velké množství je lepší. Jen s mírou! Při „předávkování“ touto látkou totiž hrozí podráždění. Což ostatně platí pro všechny anti-age přípravky: obsahují více aktivních látek ve více koncentrovaných dózách. Docílí tak sice žádoucího zvýšení obnovy buněk, ale zároveň na ně pokožka může reagovat citlivě. V každém případě vás můžeme ubezpečit, že neexistuje jediná univerzální pečující rutina, která by fungovala na každého a učinila pleť navždy dokonalou (navzdory sloganům kosmetických firem). Tudíž jestli je s jistým propracovaným rituálem šťastná vaše kamarádka, neznamená to, že budete i vy.

Pokračování 5 / 5

5. PLEŤOVÁ GYMNASTIKA

Vezmete-li v úvahu, jakým způsobem vznikají vrásky, je to především opakujícími se pohyby obličeje. Což jsou koneckonců i speciální „pleťové cviky“, před kterými občas varují i někteří dermatologové. Stačí ale k jejich praktikování přistupovat šetrně, pleť zbytečně nenatahovat ani nedřít a pak může cvičení podpořit nejen účinky aplikovaných protivráskových krémů, ale zejména pevnost a pružnost pokožky.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud