5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

10. 8. 2017
5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!
V touze po štíhlé postavě začala řada z nás sladit umělými sladidly, jako jsou aspartam či sacharin. Pak se zjistilo, že sladidla nejsou zdravá. Dnes je hitem stévie, přitom se ukazuje, že taky nemusí být až tak nevinná. Jednou je in margarín, pak zase máslo, raw strava, potravinové doplňky. Bohužel řada zdravých trendů se podle odborníků míjí účinkem nebo jsou dokonce nezdravé. Jaké jsou největší omyly?

Raw strava

Přestože se dnes vyzdvihují pozitivní účinky raw stravy, přece jen existují výhrady. Jak říká Alex Berezew, autor knihy Little Black Book of Science, neexistuje prý důvod, proč bychom měli konzumovat syrovou nebo nepasterizovanou stravu. „Nepasterované mléko má větší šanci na kontaminaci bakteriemi způsobujícími choroby než pasterizované mléko,“ domnívá se Berezew. Pasterizace prý připravuje potraviny o výživné látky, Berezew tvrdí, že jediné, o co pasterizace připravuje, jsou právě bakterie, které zvyšují riziko nemoci. A jestli je raw strava zdravější? „Většina rozumných diet, které se skládají z obilovin, zeleniny a masa, vám zaručí, že se dožijete nejméně sedmdesáti let, pokud nepřijde nějaká nemoc nebo infekce. Tradiční živočišná strava konzumovaná domorodci ze Sibiře je stejně tak přirozená jako tradiční strava, kterou jedly neznámé kmeny Amazonky. To znamená, že žádná lidská kultura se nikdy nepokoušela přežít jen na surových rostlinných pokrmech. Raw strava je nepřirozená, protože je nemožné přežít s touhle stravou bez moderních vymožeností, jako jsou ledničky a podobně,“ říká John McDougall, autor programu McDougallProgram zaměřeného na výživu.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Milé Váhy, čím víc schůzek a kontaktů si dopřejete, tím lépe pro vaši kariéru. Právě dnes se objevuje zvýšená tendence k něčemu mimořádnému. Můžete se ocitnout za nezvyklých okolností na…

Nejčtenější články

Články odjinud