5 opravdových rizik rychlého hubnutí: Překyselení a žlučníkové i močové kameny

5 opravdových rizik rychlého hubnutí: Překyselení a žlučníkové i močové kameny

Zhubnout co nejrychleji je jistě sen mnoha z nás. O tom, že tělu rychlý úbytek váhy příliš neprospívá, ale není třeba diskutovat. Jaké problémy si překotným shazováním kil můžete způsobit?

Tukový šok pro cévy

Většina odborníků na redukci hmotnosti se shodne na tom, že čím pomaleji hubneme, tím lépe. Pomalé úbytky hmotnosti v maximálním rozmezí 0,5 až 1 kg týdně dle tělesné konstituce bývají obvykle trvalejší a neohrožují zdraví. Při rychlém hubnutí a následném náhlém masivním vyplavení tukových látek do krevního oběhu totiž může dojít k jejich uložení do cévních stěn, popřípadě do jater. Zanesené cévy a ztučnělá játra bývají pak bohužel rizikovými faktory mnoha onemocnění.

Jak mít kila pod kontrolou? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Valí se k vám žlučníkové kameny!

Jakmile začneme hubnout a rozpohybujeme tukové zásoby, dostává se spolu s nimi do krevního oběhu také tzv. zlý cholesterol (LDL). Čím razantněji hubneme, tím je jeho objem pochopitelně větší. Cholesterol je z krevního oběhu vyloučen do žluče, ta jím je přesycená. Tato situace pak zpravidla vyústí ve vznik žlučových kamenů. Neméně časté je i „prosté“, avšak nepříjemné a bolestivé podráždění žlučníku.

Pokračování 3 / 5

Toxiny vázané v tucích mají party!

Mnoho toxických látek, kupříkladu polychlorované bifenyly, se do lidského těla dostanou spolu se stravou, léky, kosmetikou, znečištěným ovzduším apod. Tyto toxiny se pak v těle pohodlně usadí v nadýchaných tukových polštářcích. Pakliže hubneme, dají se toxiny spolu s tuky do pohybu, důsledkem je stav, kdy kvůli jejich vyplavení do krevního řečiště začneme trávit sami sebe. I proto není vhodné razantně hubnout během kojení. Toxiny totiž přecházejí i do mateřského mléka. Je-li redukce hmotnosti pomalá a pozvolná, tělo si s těmito látkami obvykle poradí.

Pokračování 4 / 5

Budete kyselá

Pakliže rychle hubneme, skokově zvyšujeme nejen množství tuku v krevním oběhu, ale i tvorbu odpadních látek metabolismu vznikajících v důsledku zvýšené přeměny živin na energii. V takovém případě dochází k překyselení organismu, což zvyšuje riziko tvorby močových kamenů, dny a některých dalších onemocnění.  

Pokračování 5 / 5

Imunita pod psa

Rychlé a drastické hubnutí a všechny negativní aspekty, které s ním souvisejí, mohou neblaze ovlivnit i obranyschopnost organismu. Jednoduše budeme přechodně méně odolní vůči virovým i bakteriálním infekcím. Nejen spěchat se má tedy pomalu!

Doporučujeme

Články odjinud