5 tipů, jak hřešit o Vánocích, a přitom nepřibrat ani kilo! | Foto: iStock

Foto: iStock

5 tipů, jak hřešit o Vánocích, a přitom nepřibrat ani kilo!

V zimě se nám mění chutě, zatímco v létě zcela přirozeně toužíme po křupavém salátu, v zimě nás lákají výživné horké pokrmy. Nechce se nám příliš hýbat a domácí pohodu zejména o Vánocích završuje cukroví, které nás doslova nabíjí štěstím. Jak to tedy udělat, abyste si odpočinula, nebyla ve stresu, a přitom nepřibrala?

Vytvořte si plán

Období Vánoc láká k hřešení. Smažený kapr, bramborový salát, mnoho cukroví. Také zde ale platí dobře známé pravidlo všeho s mírou. Pokud si pod stromeček nechcete nadělit nějaké to kilo navíc, vyzkoušejte našich pět snadných tipů. Nemusíte trpět, všeho si dopřejete, ale v mezích zdravého rozumu.

TIP NA VIDEO: Jak hřešit, i když zrovna držíte dietu?

Pokračování 2 / 6

Cukroví schovejte

Jak říká certifikovaná dietoložka Leslie Langevinová, chcete-li odolat pokušení, nejlepší cestou je cukroví uklidit do krabic a schovat ho tam, kde ho nevidíte. Jakmile je cukroví neustále na talířku na kuchyňském stole, je jasné, že vás bude lákat zobnout jednou, dvakrát nebo třeba desetkrát.

Vždyť ono se to ztratí a kdo pozná, že jste to byla vy? Proto: jestli víte, že cukroví letos prostě opravdu nechcete jíst, nesmíte ho vidět. Nebo si dejte poloviční porci oběda a večeře, aby vám v břiše zbylo místo pro pár vašich oblíbených kousků.

Pokračování 3 / 6

Vsaďte na barvy

Příjem kalorií o Vánocích snížíte i tak, že si zaplníte talíř zářivě barevnými potravinami. Ať už jsou to předkrmy, hlavní jídlo či ovoce, vybírejte co nejbarevnější druhy. Místo omáček na krémové bázi volte zeleninové dipy, místo klasické bramborové kaše jezte sladké brambory, místo nádivky si dejte zelené fazolky, a pokud to nevydržíte bez pečiva, dejte přednost celozrnnému.

Na Štědrý den nezahušťujte rybí polévku jíškou, kapra neobalujte ve strouhance a do bramborového salátu dejte místo majolky jogurt. OK, není to ono, ale jde o vaše kila.

Pokračování 4 / 6

Máte opravdu hlad?

To je otázka, kterou je dobré si položit pokaždé, když se chystáte otevřít ledničku a zakousnout se do zbylé vinné klobásy, štědrovečerního řízku, ryby nebo vanilkových rohlíčků. Poslouchejte signály vlastního těla a ujistěte se, že jste opravdu hladová, a jakmile budete sahat po nějakém soustu, zastavte se a tuhle otázku si zopakujte.

Ano, je to velká výzva pro milovnice vánočního cukroví a bramborového salátu, ale proč podléhat, když pak budete litovat? Zaměřte se na něco jiného, běžte se pomazlit se psem, manželem nebo dětmi a teprve pak se znova zeptejte svého těla: Mám hlad?

Pokračování 5 / 6

Lehčí jídlo má přednost

Blíží se Vánoce a s nimi i ty nechutné hromady jídla na obzoru? Nemusíte se na ně připravovat stylem „vynechám snídani a oběd, určitě zhubnu“. Tím akorát popletete svůj metabolismus, který si to pak o svátcích pořádně vybere. Jezte lehčí jídla ideálně pár měsíců před Vánocemi nebo s odlehčením začněte teď hned. Budete si pak moct dovolit i nějaké to cukroví nebo třeba obalovaného kapra.

Pokračování 6 / 6

Jsou přece Vánoce

Svátky jsou jen jednou za rok a trvají pouhé tři dny. Nebuďte na sebe tak moc přísná a v těchto dnech si jídlo prostě užijte. Dát zelenou svátečním chutím vás uspokojí a umožní vám to potom pokračovat v hubnoucích aktivitách. Jen nezapomeňte: maximálně tři dny debužírování, víc už ne! Vychutnejte si to úžasné vánoční jídlo, cukroví, ale pak opět začněte jíst zdravě.

Doporučujeme

Články odjinud