5 tipů jak si půjčit a nenaletět podvodníkům

5 tipů jak si půjčit a nenaletět podvodníkům

Každá z nás jistě zažila situaci, kdy se prostě a jednoduše nedostávalo peněz. Dostat se do úzkých bohužel není nijak složité. Stačí pokažené auto, problémy s kotlem nebo porucha na některé z dražších domácích spotřebičů. Jen málokdo si dnes dokáže vytvořit potřebnou finanční rezervu, kterou by mohl v případě potřeby expresně využít. Právě z toho důvodu bývá nezbytné najít půjčku. Jak ale vybrat tu správnou a nenaletět? My v následujících řádcích uvedeme celkem 5 aspektů, jež je zapotřebí brát v potaz.

1. Jaká je maximální a minimální výše půjčky?

V první řadě se soustřeďte na úvěry, které nabízejí tolik finančních prostředků, kolik potřebujete. Ne všichni poskytovatelé dokážou nabídnout sumu přesahující třeba 50 či 100 000 korun. Mnohé půjčky, které umí poskytnout spousty peněz, jsou podezřelé. Často je totiž maximální suma vykoupena vysokými úrokovými sazbami a poplatky. O těchto aspektech se ovšem ještě určitě zmíníme v dalších bodech. Pokud na opravu úplně nespěcháte, zkuste si něco naspořit a až poté si půjčit zbytek peněz, jež vám budou chybět.   

2. Vše si lze předem spočítat!

Tak tím si buďte jistí! Buď si sami najdete konkrétní půjčku, vymodelujte potenciální situaci a všechno spočítáte, nebo si najdete nezávislý portál, kde vám pomohou. Výbornou volbou jsou například Hyperfinance.cz. Právě tady najdete všechno, co se půjček a jiných finančních produktů týče. Vymodelovat si konkrétní situaci při dané půjčce nebude představovat nejmenší problém.

626-shutterstock-273187802.jpg

3. Magická zkratka RPSN

Roční procentuální sazba nákladů. Přesně takto zní celé znění oné zmiňované zkratky. Právě ona jednoznačně stanovuje výši poplatků, které je zapotřebí v souvislosti s konkrétní půjčkou ze strany žadatele, respektive dlužníka, uhradit v ročním intervalu. Čím je RPSN vyšší, tím pochopitelně hůře pro konkrétního dlužníka. Jinak se jedná o údaj, který musejí nezbytně věřitel za každých okolností uvádět, takže ho zjistíte ihned, když se podíváte na charakteristiku jakékoli půjčky.

4. Naprosto průhledná a srozumitelná smlouva

Ještě než podepíšete smlouvu o zprostředkování úvěru, udělejte si jasno v tom, že veškerým charakteristikám spojeným s realizací úvěru skutečně rozumíte. Pozor na dlouhé a nepřehledné smlouvy, které jsou výhodné jen pro poskytovatele. Zejména půjčka nebankovní může být v tomto ohledu hodně zavádějící. Že nevíte nic o tom, co podepisujete, je bohužel už jen váš vlastní problém. 

5. Přesný splátkový kalendář

Tady také velký pozor. Vy ještě před podpisem smlouvy musíte znát všechno ohledně splátek a splátkového kalendáře. Ten je pevně stanovený tak, že budete v daných intervalech posílat peníze na účet věřitele. Samozřejmě musíte znát i případné sankce spojené s vaší špatnou platební morálkou.

Doporučujeme

Články odjinud