5 tipů, jak zhubnout po třicítce! Tohle mějte na paměti a půjde to snadno

5 tipů, jak zhubnout po třicítce! Tohle mějte na paměti a půjde to snadno

Hubnutí v kterémkoli věku je výzvou. Po třicítce nám sice pořád ještě běží metabolismus, necloumají s námi hormonální změny, které přicházejí s menopauzou a brzdí hubnutí. Na druhou stranu většinou máme malé děti, snažíme se péči o ně spojit s prací a prostě nestíháme. Je tedy nemožné zhubnout? Rozhodně to možné je. Stačí trochu plánování a organizování. Pomocí následujících tipů se vám to určitě povede.

Najděte překážky hubnutí a odstraňte je

Každý se během procesu hubnutí potýká s různými překážkami, ale ve věku po třicítce bude zřejmě vaším hlavním problémem nedostatek času kvůli různým pracovním a rodinným povinnostem. To vám pravděpodobně brání, abyste opravdu zhubla. Ale možná je to něco jiného. Třeba žijete sama, tak se přes den držíte, ale večer zajídáte svoji samotu. Nebo pracujete na směny, a proto nepravidelně jíte. Chcete-li svou bitvu vyhrát, musíte vědět, proti čemu stojíte. Téměř každá překážka je zvládnutelná.

Řešení: Musíte si vytvořit akční plán. Jakmile identifikujete překážky, které vám brání v hubnutí, ušetříte si čas a energii z možných pozdějších neúspěchů. V případě nedostatku času požádejte o pomoc s péčí o děti a domácnost, rozdělte si starost o domácí práce, abyste měla více času na přípravu zdravého a dietního jídla a také na pravidelný pohyb. Pokud večer potřebujete zobat, naučte se nakrájet si zeleninu, při nepravidelných směnách se donuťte dodržovat pravidelný režim. 

Pokračování 2 / 5

Svaly a metabolismus

Pokud si chcete udržet zdravý metabolismus a hubnout i po třicítce, musíte se zaměřit na svoje svaly. „Ženy v tomto věku musí budovat a udržovat svalovou hmotu, aby podpořily zdravý metabolismus. Po třicítce totiž začnou svaly ochabovat, čímž se metabolismus zpomalí,“ říká cvičitelka Ariane Hundtová.

Řešení: Zahrňte silový trénink do svého programu. Pokud nemůžete chodit do tělocvičny, existují jednoduchá silová cvičení, která můžete dělat doma. Krátké a intenzivní cvičení vám také pomůže spalovat více tuku.

Pokračování 3 / 5

Přestaňte držet drastické diety

Cvičitelka Hundtová vysvětluje, proč můžou drastické dietní výstřelky hubnutí zpomalit. „Pokud jste do svých třiceti let neustále drželi a zkoušeli různé diety, je pravděpodobné, že váš metabolismus je zmatený. S každým novým pokusem o dietu uvádíte své tělo do režimu hladovění a ztížíte tak hubnutí,“ varuje.

Řešení: Prvním krokem ke zdravému stravování je zhodnotit svůj denní příjem kalorií. Měli byste si proto vést deník toho, co sníte. Jíte dost? Pak se také ujistěte, že přijímáte dostatek bílkovin pro udržení zdravého metabolismu, že nemáte nadbytečný nebo příliš nízký příjem sacharidů. Jejich konzumaci rozložte do celého dne, abyste se cítili celý den nasycení. Zkrátka musíte mít vyvážený jídelníček, na různé jednostranné diety zapomeňte. 

Pokračování 4 / 5

Plánujte

Možná si říkáte, že počkáte, až budou děti starší nebo až bude vaše kariéra jistější, ale na nic nečekejte. Teď je čas na to, abyste nastavili zdravé návyky životního stylu, které vám nejen pomohou zhubnout, ale i si udržet normální váhu. Oceníte je i mnohem později, pomohou vám i v době menopauzy, kdy ženy obvykle přibírají na váze.

Řešení: Plánování prostě musíte zakomponovat do svého života. Věnujte aspoň jeden den v týdnu nákupu zdravých potravin, věnujte čas přípravě jídel na celý týden a mějte ledničku zásobenou zdravými potravinami. Můžete si dokonce naplánovat i cvičení. Požádejte členy rodiny, aby vám pomáhali tyhle zvyky udržovat.

Pokračování 5 / 5

Minimalizujte stres

Po třicítce bývají ženy dost často ve velkém napětí a stresu. Problémy s rodičovstvím, kariérou a partnerským vztahem, to vše vás může rozhodit. Stresovat vás může i snaha zhubnout. „Stres má negativní vliv na metabolismus, protože aktivuje stresové hormony, kvůli čemuž se ukládá více tuku v těle,“ říká Ariane Hundtová.  „Rovnováha v životním stylu je klíčová,“ dodává.

Řešení: Získejte podporu od přátel a rodiny. Oslovte certifikovaného profesionála, pokud si myslíte, že vám stres zabraňuje hubnutí a sama to nezvládnete. Nebojte se vzít si někoho na pomoc.

Doporučujeme

Články odjinud