1. TIP před Nymburkem

1. TIP před Nymburkem

1. TIP Labská cyklostezka
1. TIP podél Labe k Nymburku
2. TIP Nová cyklostezka
2. TIP cyklostezka na hrázi Hamru
16
Fotogalerie

5 TIPŮ na nenáročný cyklovýlet: Aneb rovinky pro začátečníky

Nevíte kam na kolo? Nemáte rádi kopcovité terény, přesto se chcete projet v pěkné krajině? Máme pro vás 5 nenáročných tipů na krásný výlet i autentické fotografie.

1. TIP: Přírodní park Kersko a Labská cyklostezka

Přírodní park Kersko-Bory najdete poblíž Labe, konkrétně mezi Nymburkem a Lysou nad Labem. Zatímco na jedné straně Labe vede po poklidné terénní cestě známá Labská cyklostezka mířící až k Baltskému moři, na druhém břehu lze křižovat Bohumilem Hrabalem milované Kersko. Výlet můžete začít třeba návštěvou úžasné středověké vesničky a voňavých zahrad firmy Botanikus v Ostré poblíž Lysé nad Labem, kde lze nechat auto a vyrazit na Labskou cyklostezku.

Trasa vede podél řeky do Nymburka, kde lze přejet lávku přes Labe a zamířit přes Přírodní park Kersko-Bory Hrabalovou naučnou cyklostezkou zpět. Krajina je rovinatá, pěkná, síť cyklostezek nebývale hustá a dobře značená. A ani o hospůdky vlídné k cyklistům není nouze…

Doporučujeme: www.labskastezka.cz, www.labska-cyklostezka.cz, www.botanicus.cz

2. TIP: Zelená cyklomagistrála Ploučnice stále voní novotou

Nové úseky Zelené cyklomagistrály Ploučnice v okolí Hamru na Jezeře (Liberecký kraj) vám místy připomenou luxusní západoevropské cyklostezky. A pozor – mnoho úseků je vhodných i pro in-line bruslaře! Ideálním výchozím místem je městečko Hamr na Jezeře s opravdu krásným jezerem, pěknou písčitou pláží, malým lanovým centrem přímo na pláži a samozřejmě několika hospůdkami a skvělým kempem.

Z Hamru lze podniknout několik kratších příjemných okružních výletů. Velmi doporučujeme návštěvu nenápadné zmrzlinárny na okraji Stráže pod Ralskem, kde je každý den k dostání na 140 druhů zmrzlin včetně BIO zmrzlin, masových, zeleninových i sýrových zmrzlinových specialit!

Doporučujeme: www.zelenacyklomagistralaploucnice.cz , www.zmrzlinastraz.cz

3. TIP: Zelenými lesy v okolí Staré Boleslavi

Středočeská Stará Boleslav je nejen městečkem s pěkným náměstím a zeleným okolím, ale je i významným poutním místem, kde byl dle legendy zavražděn sv.Václav. A kam z Boleslavi na kole vyrazit? Ideálně na severovýchod a východ, kde na zástavbu navazují rozlehlé smíšené lesy Dolního Pojizeří hustě protkané klidnými silničkami, často se zákazem vjedu vozidel. Nejzelenější oblast najdete mezi městy Stará Boleslav, Lhota, Lysá nad Labem a osadou Káraný, která je skvělým a klidným výchozím místem pro řadu dobře značených cyklistických okruhů.

Pěkný výlet je například z Káraného přes Otradovice, Kobylí hlavu, Hlavenec, Lhotu a po neznačených silničkách, zelenými lesy zase zpět. Nebo můžete jet z Káraného do Dvorců, Staré Lysé a zpět lesními stezkami. Stačí dobrá cyklistická mapa a trasu máte naplánovanou během chvilky!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

4. TIP: Křížem krážem Třeboňským panstvím

Jihočeské Třeboňsko je cyklistický ráj, je převážně rovinaté, s velmi hustou cyklistickou infrastrukturou, řadou přírodních reservací a památek, desítkami půvabných rybníků, vesniček a hospůdek. Krásné výlety jsou poblíž největšího rybníku ve střední Evropě – Rožmberka, nádherná je cyklostezka podél Nové řeky a dále v blízkosti unikátní soustavy rybníků: Vlkovský, Krajina, Překvapil, Pražský, Rod, Naděje, Láska, Víra atd. Kulturní zpestření nabídne půvabná Třeboň s pěkným zámkem a rozlehlým parkem, odkud se můžete vydat na poznávací cyklookruh „Okolo Třeboně“.

Doporučujeme: www.trebonsko.cz , www.trebonsko.com

5. TIP: Velstruským panstvím aneb hurá na zámek!

Výlety v okolí zámku ve Veltrusech jsou vhodné pro cyklisty – naprosté amatéry a třeba i pro zdatné seniory a maminky s malými cyklisty. Výlet rozhodně spojte s prohlídkou romantického zámku a rozlehlého parku s daňčí oborou, a potom se už nechte navigovat místním cyklistickým značením a nezbytnou mapou po přírodním krajinářském parku v okolí zámku. Pokud nechcete opravdu nic plánovat, a dokonce nemáte vlastní kolo, můžete si kolo i zkušeného průvodce na zámku pronajmout (po předchozím objednání). Těšit se pak můžete na erudovaný výklad u sochy sfingy, u několika zajímavých pavilónů i tajemných zákoutí.

Doporučujeme : www.zamek-veltrusy.cz

Doporučujeme

Články odjinud