Unsplash.com

Unsplash.com

 Pexels.com
 BENU Lékárna
 Unsplash.com
 Pexels.com
6
Fotogalerie

5 tipů na podporu imunity, které fungují

Venku převzalo vládu babí léto, po ránu bývá zima, přes den jsou teploty vyšší, mnohdy nám připomínají i léto. Není se pak čemu divit, že se probudíme s ucpaným nosem, rýmou, kašlem.

Časté střídání teplot zatěžuje náš imunitní systém. Výsledkem je oslabená imunita, my pak útoku bacilů snadno podlehneme. Jak posílit imunitu, abyste nechytli infekci při každé příležitosti a nemuseli stále dokola užívat antibiotika nebo zůstávat doma?

Pestrá a vyvážená strava je základ

Jezte dostatek ovoce a čerstvé zeleniny, do jídelníčku zařaďte i luštěniny a celozrnné pečivo. Vyhýbejte se nadměrné konzumaci jednoduchých cukrů a nezdravých tuků. Oplatky, dezerty a trvanlivé pečivo nahraďte cereáliemi, ovocem a zeleninou.

pexels-trang-doan-936611-1-.jpg

Užívejte doplňky stravy na posílení imunity

Víte, že 70 % imunitního systému se nachází ve střevech? Užívejte tělu prospěšné živé bakterie mléčného kvašení jako jsou laktobacily.

Kromě probiotik mají pozitivní vliv na imunitní systém i bakteriální lyzáty, glukany a vitamíny na imunitu. Ty by měly obsahovat vitamín C, selen, zinek a vitamín A.

Dejte šanci i homeopatikům

Homeopatie je léčebná metoda alternativní medicíny založená na zkoumání pacienta a jeho symptomů jako celku. Do těla podáváme vysoce ředěné aktivní látky, které ve vysoké koncentraci způsobí podobné příznaky jako nemoc.

Určitě jste už alespoň jednou slyšeli o přípravku Oscilococcinum, který se používá pro podporu obranyschopnosti organismu v období chřipek a nachlazení. Patří do skupiny homeopatik, jejichž výhodou je absence nežádoucích účinků, nehrozí u nich ani interakce s jinými léky.

oscillococcinum-benu-lekarna.jpg

Přizvěte si na pomoc přírodu

Správnou funkci imunitního systému, dýchacích a močových cest podporuje echinacea neboli třapatka nachová. Využívá se její kořen, který obsahuje nejvíc účinných látek. Řadu bylinek na podporu imunity pak najdete také v různých čajích. Vyzkoušejte třeba ty od Lerosu.

louis-hansel-shotsoflouis-wgvtj1l6wps-unsplash.jpg

Nezapomínejte ani na děti

Návrat do školních lavic a setkání s vrstevníky s sebou nepřináší jen nové zážitky, ale také stres a kontakt s bacily. Právě v dětském kolektivu se nemoci šíří snadno a rychle. Každý rodič se už u svého dítěte určitě alespoň jednou setkal s rýmou, zánětem průdušek, kašlem, zánětem středního ucha nebo bronchitidou.

pexels-gustavo-fring-4000624.jpg

Jak posílit imunitu u dětí?

  • Dopřejte dítěti dostatek čerstvého vzduchu. Choďte na procházky, sportujte venku.

  • Dětský pokoj pravidelně větrejte, dítě otužujte.

  • Důležitý je i pravidelný kvalitní spánek.

  • Dbejte na zdravou a vyváženou stravu.

  • Doplňujte potřebné vitamíny a minerály nejen ze stravy, ale i prostřednictvím doplňků stravy. Vitamíny pro děti jsou dostupné jak v podobě tablet, tak sirupu na imunitu pro děti. Znáte třeba Marťánky?

martanci-benu-lekarna.jpg

Doporučujeme

Články odjinud