5 tipů pro zdravé plíce

5 tipů pro zdravé plíce

Při péči o své zdraví jen málokdo myslí na plíce. Přitom jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v lidském těle. Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), astma, rakovina plic – to jsou jen některá ze závažných plicních onemocnění. Věděli jste, že je CHOPN čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí ve světě?

Nejlepším způsobem, jak udržet nejen vaše plíce zdravé, je prevence a dodržování zdravého životního stylu. Inspirujte se jednoduchými tipy:

1. Vyhýbejte se tabákovému kouři

Nikoho nepřekvapí opakovaně skloňovaný fakt, že dým z tabáku obsahuje tisíce toxických látek, které se vdechováním dostanou do plic. Nejenže konzumace tabáku zvyšuje riziko rakoviny plic, ale je spjata také s naprostou většinou plicních onemocnění. Kuřáci s CHOPN mají až 13x větší pravděpodobnost, že této chorobě podlehnou.

2. Zacvičte si

Pravidelný pohyb je důležitý nejen pro udržení dobré fyzické kondice, ale také posiluje plíce. Plíce, které nejsou trénovány, stárnou rychleji. Ideální volbou je třeba jízda na kole nebo rychlá chůze alespoň 30 minut pětkrát týdně.

IMG_9668.jpg

3. Stravujte se zdravě

Mezi tzv. rizikové živiny v našem jídelníčku patří nasycené tuky, sůl a cukr. Snižte jejich konzumaci, a naopak zvyšte příjem ovoce a zeleniny. Změňte stravovací zlozvyky, které provázejí váš každodenní život. Zdánlivé drobnosti totiž mohou mít významný přínos, včetně prevence vzniku plicních chorob.

4. Omezte pobyt ve znečištěném prostředí

Vdechování znečištěného vzduchu vystavuje plíce účinkům toxinů podobně jako kouření. Kromě pasivního kouření a zplodin výfuků automobilů ohrožuje plíce i smog, případně znečištění vzduchu průmyslovými zplodinami. Pokud musíte používat dráždivé chemické látky (například při úklidu), dbejte na dostatečné větrání. Důležité je také vysávat a utírat prach alespoň jednou týdně.

IMG_9698.jpg

5. Neignorujte varovné signály

Pokašlávání a zadýchávání při chůzi do schodů zná z vlastní zkušenosti mnoho z nás. Kdy už se ale nejedná o banalitu? Nejdůležitějším příznakem problémů s plícemi je dušnost – pocit nedostatku kyslíku, nemožnost se nadechnout nebo tíha na prsou či hrudníku. Dalšími příznaky jsou dlouhotrvající kašel a vykašlávání hlenů.

Nechte si ve vybraných Alphega lékárnách změřit tzv. plicní věk. Díky měření zjistíte, zda vaše plíce stárnou normálním tempem, a dokážete odhalit možné potíže v raném stadiu, což v případě nutnosti zajistí zahájení potřebné léčby včas. Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

Doporučujeme

Články odjinud