5 věcí, které se stanou s vaší pletí během menopauzy

5 věcí, které se stanou s vaší pletí během menopauzy

I pleť prochází během menopauzy velkými změnami. Přečtěte si, které to jsou a co s nimi můžete dělat.

Co je menopauza?

Menopauza, neboli klimakterium či přechod, je období cca mezi 45. a 55. rokem, kdy vaječníky přestávají produkovat hormony estrogen a progesteron a v těle probíhají další velké změny, které mají vliv nejen na psychiku, zdraví, ale i na pleť.

Projevy na pleti

V období před menopauzou, během menopauzy a po menopauze ženy uvádějí změny struktury svého obličeje a celkovou ztrátu pevnosti pleti. Nejčastější zmiňují tyto příznaky:

1. Vrásky. Svrchní vrstva pleti se ztenčuje, a proto na ní pozorujeme více vrásek.

2. Pleť může být sušší. Za suchou pletí v období menopauzy stojí pokles DHEA a estrogenu. Pleť, která byla doposud zvlhčována vlastním kožním mazem, je nyní postupně sušší z důvodu nižší produkce lipidů a séba (kožního mazu).

3. Citlivá pleť. V kůži dochází k poklesu klíčových komponentů, a je proto stále těžší čelit vnějším útokům a zároveň se přizpůsobovat vnitřním změnám. První reakcí pleti je citlivost.  Může být náchylnější k podráždění a mít sklony k začervenání.

4. Svědění. K tomu může docházet právě následkem vysušování pleti.

5. Menopauzální akné. Při poklesu ženských hormonů může nadprodukce mužských hormonů (androgenů) způsobit nahromadění séba na povrchu pokožky a vzniká akné. Menopauzální akné je většinou pouze mírné a dočasné. Pokud přetrvává, je vhodné poradit se o něm s lékařem.

Co radí odborník

„Kůže je naším nejvíce viditelným orgánem, ale zároveň také orgánem, který se nejsnáze hojí a který se dá nejsnadněji ochránit, protože jej můžeme ošetřit přímo a lokálně. A právě proto jsou vaše rozhodnutí ohledně péče o pokožku v tomto období ještě důležitější než kdy dříve,“ říká MUDr. Petra Trojanová, Ph.D. z Lékařského centra zdraví a estetické péče s.r.o.

mudr.-petra-trojanova_lekarske-centrum-zdravi-a-esteticke-pece-s.r.o._cz.jpg

V přípravcích péče o pleť hledejte výživné aktivní látky, které mohou pomoci v boji se ztenčováním epidermis a papírovým vzhledem pleti, na něž si ženy během menopauzy často stěžují. Je to například ProxylaneTM, který stimuluje syntézu molekul a epidermis, působí na pevnost pleti a zmírňuje vrásky, Hedione podporující produkci lipidů a působící proti poklesu množství séba, nyní velmi populární kyselina hyaluronová, která napomáhá hydratovat, a glycerin, který působí proti suchosti a svědění.

Právě tyto látky najdete ve speciální řadě péče o pleť během a po období menopauzy – Neovadiol od Vichy, značky doporučované i Českou menopauzální a andropauzální společností.

Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.
předseda České menopauzální a andropauzální společnosti

„Kvalita pleti je nám z velké části dána geneticky. To ale neznamená, že s ní nemůžeme nic dělat. Kožní symptomy spojené s menopauzou lze do velké míry zmírnit pomocí vhodné rutiny péče o pleť.“

clanek-1-plet_cc_neovadiol_photo_2.pngclanek-1-plet_cc_neovadiol_photo_1.png
Péče v období menopauzy                             Péče po menopauze

Zjistěte o menopauze více ZDE.

Více o řadě Vichy Neovadiol objevíte ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud