1. Kouření
Asi vás nepřekvapí, že právě kouření má neblahý vliv na bělost i zdraví vašich zubů. Tento zlozvyk vysušuje ústa a zastavuje tok slin, které za normálních okolností pomáhají odplavovat zbytky potravy. Na zubech, mezi nimi, ale také v rýhách jazyka se následkem toho začnou množit bakterie, jež zapříčiňují záněty dásní, nepříjemný dech a v některých případech i úbytek kostí.
Jak si vybrat správný kartáček? Podívejte se na video:
Ideálním řešením by samozřejmě bylo přestat kouřit. U méně náruživých kuřáků ale ještě existuje jistá naděje, a to ve speciálních zubních pastách, které nejenom bojují proti pigmentaci, ale zároveň revitalizují atakované dásně. Jako nejosvědčenější se ukázalo složení obohacené o přírodní enzymy s nízkou dávkou peroxidu.
Pokračování 2 / 5
2. Nešetrné čištění
Víte, jak poznáte, že chrup čistíte příliš agresivně? Při přejíždění kartáčku po zubech by mělo být slyšet, že se štětinky pohybují. Jinak na to jdete zbytečnou silou a tím si říkáte o odtlačení dásní a obnažení krčků. A to nejenže nepůsobí vábně, ale daleko horší jsou zdravotní dopady.
Citlivost odhalených krčků totiž svádí k tomu, že si lidé čistí zuby méně a vynechávají zubní nit. Nahromaděný plak pak přispěje ke vzniku kazů a dalšímu nežádoucímu ústupu dásní. Pro šetrnější čištění se doporučují měkké kartáčky.
Vyzkoušeli jsme bělicí pásky na zuby. Na výsledek mrkněte na video:
Pokračování 3 / 5
3. Zuby jako nástroj
Stačí malá nesnáz (pevný obal od sušenek, čouhající nit na kabátu, zatržený nehet...) a první pomoc, po které většinou „sáhnete“, jsou zuby. Ty přece dokážou v nouzi otevřít i láhev piva. Jenomže za jakou cenu? Prasklinky a odštípnutí představují v tomto kontextu ještě happy end. Pokud je totiž síla skutečně velká, může se zub (ro)zlomit a tehdy už nebývá cesty zpět.
Pokud zuby takto zneužíváte, smiřte se s tím, že náprava není jednoduchá. Chrup jednak nemá schopnost samoregenerace, jako do jisté míry třeba pleť, a možnosti léčení se týkají pouze těch nejjednodušších forem poranění.
Pokračování 4 / 5
4. Skřípání
Nevýhodou tohoto zlozvyku je, že o něm většinou nevíte. Dochází k němu zpravidla ve spánku a mnoho skřípajících ani netuší, jak to vůbec dělá. Děje se konkrétně to, že se silně zaťatými čelistmi o sebe odíráte horní i dolní oblouk, čímž se nejenom narušuje zubní sklovina, ale také se postupně ztrácí ostrost chrupu, až se úplně změní na přirozený skus.
Marta Pušová
5. března 2018
Zuby by se zkrátka měly navzájem dotýkat jenom při jídle. Efektivní pomoc proti skřípání nabízí formička, kterou pořídíte buď v ordinaci (bude přesnější), nebo ve specializovaných prodejnách (např. Profimed).
Pokračování 5 / 5
5. Nevhodná strava
Častá a opakovaná konzumace některých nápojů a potravin se umí natolik zřetelně podepsat na zubní sklovině, že vám, mimo jiné, vizuálně přidá klidně i deset let. Patří k nim červené víno, káva, černý čaj, limonády, dále pak rajská omáčka, hořčice nebo třeba čokoláda.
Čím to? Zrovna u sladkostí nebo zkrátka sacharidů totiž stačí málo, aby cukr v kombinaci s již existujícím plakem zajistil (během pouhých dvaceti minut!) kyselost v ústní dutině. No a jakmile tento stav přetrvává hodiny, kyselina provrtá sklovinu a zajistí vznik zubního kazu. O pigmentaci nemluvě. Jak asi tušíte, cesta k záchraně vede přes změnu stravovacích návyků.