5 způsobů, jak zvládat partnerovy emoce

5 způsobů, jak zvládat partnerovy emoce

I muži mají své dny, to je stará známá věc. Ačkoliv se většinu času snaží tvářit jako drsní alfa samci, občas je přeperou emoce a slabé chvilky. Málokdy je ale umí sdělit a trápí se sami. Jak jim pomoci, aby byli otevření a řekli si o pomoc?

Buďte otevřená

Aby byl otevřený on, musíte být otevřená i vy. Naučte se vyjadřovat svoje myšlenky a pocity a sdílet je s vaším partnerem. Neobviňujte ho, že není schopen formulovat své vlastní potřeby, a nevyvíjejte na něj nátlak. Stačí, když mu dáte najevo, že vy k němu máte důvěru a umíte k němu být upřímná. Hledejte okamžiky, kdy mezi vámi vládne uvolněná atmosféra, a uvidíte, že se to časem poddá.

Pokračování 2 / 5

Pozorujte své vlastní reakce

Neochotu vašeho partnera pouštět své emoce ven můžete nevědomky způsobovat i vy a vaše reakce. Zaměřte se proto na to, jak se chováte během choulostivých debat. Pokud býváte útočná, rozrušená a iracionální, partner se před vámi přirozeně uzavře. Snažte se proto zůstat v klidu, klidně si vezměte čas na rozdýchání a ukažte mu, že máte pochopení a dokážete řešit věci v klidu.

Pokračování 3 / 5

Dejte najevo respekt

Respekt je odrazovým můstkem pro emocionálně zdravý vztah. Mnoho mužů nechce pouštět své emoce ven, protože si pak připadají zranitelní a jejich ješitnost trpí. Dávejte mu proto dostatečně najevo, že i když projeví slabost, pořád k němu budete chovat respekt.

Pokračování 4 / 5

Dbejte i o sebe

Starat se o partnerovy emoce ještě neznamená, že musíte zcela zapomenout na sebe. I vaše city a emoce jsou ve vztahu velmi důležité, proto je potřeba najít rovnováhu, abyste byli v pohodě vy i váš partner. Pokud ho všemožně podporujete, měl by vám to oplácet. Jestliže to tak není, začněte na tom pracovat.

Pokračování 5 / 5

Ukažte, že vám na něm záleží

Na vztahu je potřeba pracovat, nespadne vám do klína bez chyby. To byste si měli oba uvědomit a začít se na to soustředit. Vysvětlete partnerovi, že komunikací a vyjádřením emocí předejdete v budoucnu problémům, které byste za jiných okolností dusili v sobě. Ukažte mu, že vám na něm záleží a milujete ho. V bezpečném prostředí pro něj bude snazší s vámi mluvit o jeho vnitřních pocitech.

Doporučujeme

Články odjinud