3+1 mýtus o plastových oknech

3+1 mýtus o plastových oknech

Plánujete rekonstrukci bytu nebo domu a při výběru oken padla vaše volba na ta plastová? Možná Vám je Vaše okolí rozmlouvá. Na vině jsou 4 nejčastější mýty a pověry o plastových oknech. Jaké to jsou?

Mýtus číslo jedna: Na počtu komor závisí

Už tomu tak není. Dříve byl počet komor jedním ze základních parametrů tepelně izolačních vlastností okna. Doba jde ale dopředu, a ačkoli tím spousta prodejců argumentuje, všechno je jinak.

Tepelně izolační vlastnosti už nerostou souměrně s rostoucím počtem komor. U plastových profilů stavební hloubky 70 mm a více nemá rozdělení na více komor zásadní význam. Kromě stavební hloubky byste se měli vědět, že lepší vlastnosti poskytují plastové profily se středovým systémem těsnění a zejména volba zasklení. Trojsklo udrží v interiéru více tepla než dvojsklo a teplý meziskelní rámeček by také měl být dnes již samozřejmostí.

526-drevohlinikova-okna-typ-Linear-barva-antracit.jpg

Mýtus číslo dvě: Čím dražší, tím lepší?

Nikdo z nás není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci. Ale není ani třeba sahat hned po tom nejdražším. Stejnou službu Vám může poskytnout i o něco levnější varianta.

Vybírejte pečlivě a s rozvahou. Vyberte si kvalitního dodavatele, který Vám nebude chtít vnutit jen to nejdražší, zohlední Vaše potřeby a zajistí i následný servis. Přemýšlejte a vybírejte.

Mýtus číslo tři: Plastové okno = plíseň

Každé moderní okno byt utěsní – platí to pro plastová okna stejně jako pro moderní dřevěná okna. Nemůžete proto počítat s tím, že by taková okna zajistila výměnu vzduchu nebo únik přebytečné vlhkosti, jako stará okna, kterými vám do bytu táhlo.

Příčiny vzniku plísní hledejte v přebytečné vlhkosti, proto je třeba správně a dostatečně větrat.

Prevence: Topte a větrejte!

Problémy s rosením oken a vlhkostí v bytě se projeví zejména, když je venku chladno. Nejlepší prevencí je správně nastavit teplotu v bytě a pravidelně větrat. Jen jedna z těchto činností nestačí. V zimě je správné intenzivní kratší vyvětrání několikrát denně, stačí na několik minut otevřít okno dokořán. Vzduch se rychle vymění, odejde vlhkost, a protože se neprochladí interiér ani stěny, je to i optimální cesta k minimalizaci tepelných ztrát.

526-HORNI-ZAVES-serizeni.JPG

Mýtus čtvrtý: Reklamace = věc nemožná

Na dodávce plastových oken se podílí výrobce, prodejce a montážní firma. Ideální je, aby všechny tyto pozice měly společného jmenovatele – jednu firmu. Někdy to ale není možné. Pak může nastat problém.

Za montáž odpovídá montážní firma. Ta se v případě reklamace obrací na výrobce.

Vybírejte takovou firmu, která má dobrou pověst, stabilní zázemí a nabízí také servis na své produkty.

Doporučujeme

Články odjinud