6 důvodů, proč se ženy někdy nečekaně rozvedou po 20 letech. Tušila jste to? | Foto: iStock

Foto: iStock

6 důvodů, proč se ženy někdy nečekaně rozvedou po 20 letech. Tušila jste to?

Někdy žena s rozvodem čeká, až vyrostou děti, jindy, až bude finančně soběstačná. Jsou ale i další, méně očekávané důvody, kupříkladu smrt autority v rodině anebo takzvaná poslední kapka.

Nečekaný odchod

„Měsíc po tom, co bylo jasné, že dvojčata uspěla v přijímačkách na vysokou školu, mi žena oznámila, že se chce po dvaceti letech manželství rozvést. Prý poslední roky jen čekala, až holky vyrostou a osamostatní se. Dcery se budou stěhovat do pronájmu a žena nejspíš také. Nikoliv však s dcerami, bude bydlet sama!“ svěřil se v jedné internetové diskusi Zdeněk. Zdeněk si láme hlavu, proč jeho žena znenadání a z jeho pohledu bez vážné příčiny požádala o rozvod.

Jak se co nejlépe rozejít? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 7

Dlouhodobá nespokojenost

Manželka Zdeňka pravděpodobně patřila mezi ženy, kterým se ve vztahu dlouhodobě něčeho důležitého nedostávalo. Možná pozornosti a něhy, možná komunikace, respektu či něčeho dalšího – velmi pravděpodobně se těch „drobností“ sešlo více. „Vztah je jako pavučina. Drží na tisíci nitkách,“ tvrdí psycholog Jeroným Klimeš, který se zabývá především psychologií rodiny. Jestliže mnoho nitek chybí „pavučina-vztah“ se bortí. Zdeňkova žena se pravděpodobně snažila vše řešit, avšak neuspěla, a tak se rozhodla počkat. Vyčkávala, až děti vyrostou, až budou zaopatřené a citově a emocionálně více ukotvené. Nechtěla dětem ublížit. Když děti vylétly z hnízda, vylétla po více než dvou desetiletích manželství i ona.

Pokračování 3 / 7

Finanční soběstačnost

Pokud by Zdeňkova žena byla méně mateřská a ohleduplná k dětem, odešla by pravděpodobně již dříve. Měla totiž tu výhodu, že byla finančně samostatná a nezávislá, což řada žen není. V některých případech odcházejí ženy z manželství, v němž byly dlouhodobě nespokojené, až ve chvíli, kdy se cítí finančně nezávislé. Kdy mají pocit, že vše zvládnou. Tedy obvykle v době, kdy mají vybudovanou kariéru a třeba i zaopatřené děti. Rozhodnutí může akcelerovat kupříkladu i dědictví po rodičích či příbuzných. Manželství, které roky zdánlivě fungovalo, se pak pro mnohé zcela nečekaně rozpadá.

Pokračování 4 / 7

Láska a pálení mostů

Zatímco muži umějí i dlouhá léta udržovat paralelní vztahy, ženy toho schopné zpravidla nejsou. Když se během manželství zamilují, svého stávajícího partnera si často zoškliví, pálí mosty a sprintují za voláním svého srdce. A to klidně i po dvou či třech desetiletích vyrovnaného vztahu. Psychologové se shodují na tom, že nevěrné zamilované ženy bývají v pohledu na ukončení stávajícího vztahu mnohem radikálnější, než jsou v podobných případech muži. Ti prý dokážou být v takové situaci racionálnější.

Pokračování 5 / 7

Když zemře autorita…

„Když zemřel můj otec, cosi se ve mně zlomilo a já si řekla, proč trávím život v manželství, které nefunguje. S mužem jsme za sebou měli několik velkých krizí, z nichž jsme si bohužel odnesli nezhojitelné jizvy na duši. Muž trávil většinu volného času na chatě, já zůstávala doma. Dokud žil můj otec, nedovolila jsem si ani myšlenku na to, že bych se rozvedla. Asi v tom bylo něco z výchovy, z dětství…“ svěřila se paní Ivana. Podobné situace popisuje i psycholožka Carol Botwinová, autorka knihy Proč jsou muži nevěrní. Ta v knize uvádí, že životní mezníky, jako je třeba úmrtí rodinné autority (například otce) nebo kulaté narozeniny, mohou být jakýmsi rizikovým obdobím, kdy jsme náchylní nejen k nevěře, ale i k dalším zásadním změnám v životě, na něž jsme si dříve netroufli.

Pokračování 6 / 7

Krize středního věku

I ženy mohou mít krizi středního věku. Často ve stejném období vylétají děti z hnízda, přechod je blízko a důchod daleko. Různé ženy řeší tuto krizi rozdílně. V některých případech se pak stane, že najdou nový smysl života, který je naprosto neslučitelný s životním směřováním jejich partnera. Zhlédnou se v náboženství či propadnou ezoterice anebo se z nich stanou fanatické vyznavačky zdravého způsobu života. Ne vždy tyto ženy zůstanou po boku muže, s nímž překonaly nejednu krizi a vychovaly děti. Jednoduše obrátí život vzhůru nohama, a to se vším všudy.

Pokračování 7 / 7

Poslední kapka

Poslední kapku může namíchat ledacos. Poslední kapka v sobě ukrývá doušek nesmírného překvapení pro všechny zúčastněné. Nikdo zpravidla netuší, proč je právě tato kapka poslední. Když ukápne a pohár přetéká, tehdy si žena, která byla roky ochotná odpouštět nevěry či přijímat urážky a přehlížení, najednou řekne: „Končím!“ Mnohdy je pak překvapený nejen její muž, ale i ona sama.

Doporučujeme

Články odjinud