6 hlavních rozdílů mezi mužskou a ženskou nevěrou: V čem jsme jiní? | Foto: iStock

Foto: iStock

6 hlavních rozdílů mezi mužskou a ženskou nevěrou: V čem jsme jiní?

Snad se jednou dočkáme toho, že rovnoprávnost mužského a ženského světa zasáhne i oblast většinového chápání nevěry a nevěrný muž nebude považován za malinko nespolehlivého světáka, zatímco žena ve stejné roli za prachobyčejnou „couru“. Zatím ale mezi ženskou a mužskou nevěrou panují evidentní rozdíly. Jaké to jsou?

Nevěra není jen jedna

S trochou nadsázky lze říct, že nejpodstatnější rozdíl v mužské a v ženské nevěře tkví v tom, co představitelé daných pohlaví riskují. Zatímco žena riskuje nechtěné těhotenství, muž riskuje, že bude platit alimenty. Existuje však ještě celá řada dalších rozdílů, které míří mnohem hlouběji do podstaty ženství a mužství.

Vážně existují různé druhy nevěry? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Nevěrní muži touží po obdivu a ocenění, ženy po porozumění

Obdiv, ocenění, uznání, lichotky i pochvalu mnozí pánové u svých dlouholetých partnerek postrádají, a tak je hledají jinde. Zvláště pak muži s nízkým sebevědomím bývají náchylní a chytlaví ke každé lichotce. Naproti tomu ženy jsou podobným způsobem vnímavé k pocitu porozumění, souznění a propojení. Asi znáte věty typu: „Povídali jsme si hodiny, jako bychom se znali léta. Některé věty jsem ani nemusela dopovědět.“ Pokud takové věty pronáší zadaná žena o jakémsi muži, rovná se jejich zvuk hlaholu poplašné sirény!

Pokračování 3 / 6

Muži lépe oddělují „fyzické od psychického“

Muži dokážou lépe než ženy oddělovat fyzické potěšení od psychického prožívání – přesněji sex od lásky a dlouhodobého vztahu. Navíc je z těchto důvodů zpravidla neprovází tak silné pocity viny, jaké při nevěře prožívají ženy.

Pokračování 4 / 6

Muži hledají dobrodružství, ženy milující náruč

Se zakázaným sexem jde vždy ruku v ruce dobrodružství. Muži rádi objevují, dobývají a riskují – prozkoumávání neznámých „území“ je prostě adrenalin! Doma už to zkrátka znají, tam mají svůj „označkovaný patník“, své jisté. Zatímco se muži ženou za dobrodružstvím, ženy hledají pozornost, něhu a vřelou náruč, té se jim doma po mnoha letech manželství mnohdy nedostává.

Pokračování 5 / 6

Muž umí milovat dvě i více žen naráz, žena ne, ta pálí mosty

Manželský poradce a psycholog Petr Šmolka ve své knize „Nevěra pro podvádějící i podváděné“ mimo jiné píše, že ženy přikládají své nevěře, respektive sexuálnímu aktu, větší závažnost i důsledky než muži – a to jak v oblasti psychické, tak fyzické. Proto bývá nevěra ženy pro trvalý vztah zpravidla katastrofálnější. Ženy se dle Šmolky v takovém případě chovají radikálněji. Jednoduše pálí mosty. Naopak muži mnohdy nemají problém milovat zároveň stávající partnerku i milenku, nejeden muž přizná, že pokud by to bylo společensky možné, měl by nejraději vztah s oběma dámami.

Pokračování 6 / 6

Muži snášejí nevěru partnerek hůře, ženy umí v zájmu rodiny zatnou zuby

Podváděné pány objevení partnerčiny nevěry často zcela zlomí. Nevěra je totiž zpravidla zasáhne na nejcitlivějším místě. Bodne je přímo do ega! Ženy jsou v tomto směru pochopitelně také nesmírně citlivé, i když jejich bolest se projevuje spíše v krajině srdeční. Zajímavé je, že bolavé srdce dokáže odpustit a zapomenout spíše než bolavé ego.

Doporučujeme

Články odjinud