6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

Taky už jste slyšeli, že s přibývajícím věkem začíná být tělo vetché, mysl chatrná a člověk málo pohyblivý a čím dál víc nemocný? Proč všichni tato tvrzení akceptujeme a chováme se tak, abychom je naplnili? Můžeme se cítit, myslet i vypadat dobře. Říká to nejen Deepak Chopra, původem Ind, dnes americký lékař a endokrinolog, za pravdu mu začíná dávat i věda.

1. mýtus: Lidské zdraví je závislé na genetice

I když jsme se narodili s určitou genetickou výbavou, její vývoj a implementace bude záviset na tom, jaký bude náš životní styl. Genetickou informaci v našem těle ovlivňuje mnoho faktorů: duševní procesy, emoce, stres, spánek, vytrvalost, dech… je v našich silách používat to negativní a potlačit to pozitivní, co nám naše genová výbava nabízí. Ostatně potvrzuje to i nová věda, epigenetika.

Pokračování 2 / 6

2. mýtus: S přibývajícím věkem se cítíme starší

Není tomu tak. Existují dvě věkové kategorie – chronologický věk, který nám přibývá v závislosti na zvyšujícím se datu v kalendáři, a věk biologický, který ukazuje skutečný stav těla – hladinu tlaku a cholesterolu v poměru k tukové tkáni a hustotě kostí. Skutečný věk tedy není důležitý.

Proces stárnutí organismu závisí na vašem postoji, očekávání a přesvědčení, vnímání času a energie. Takže padesátiletá žena se může cítit na pětatřicet a pětatřicetiletá klidně na patnáct.

Pokračování 3 / 6

3. mýtus: Tělo s věkem uvadá

Ani tahle pravda neplatí. Pokročilý věk nutně neznamená slabost a nemoc. Když budete sportovat a cvičit, bude vaše tělo vypadat stále dobře. Například půlhodinka chůze denně vám nejen zlepší fyzičku, ale prodlouží život o sedm dlouhých let.

Chcete si zahrát na Martinu Sáblíkovou? Pusťte si video a zkuste to taky.

Pokračování 4 / 6

4. mýtus: Mozek a paměť se s věkem snižují

Pokud si myslíte, že mozkové buňky postupně umírají, jste na omylu. Podle nedávné studie totiž v některých částech mozku vývoj nových buněk nikdy nekončí. Samozřejmě, že postupně buňky v těle umírají, ale jsou nahrazené novými.

Jen je potřeba mozek posilovat a trénovat ho. Zvlášť účinnou posilovnou pro mozek je studium cizích jazyků. Všimněte si také, že pouze 3-4 % onemocnění včetně Alzheimerovy choroby jsou způsobené genetikou. Většina z nich je závislá na životním stylu, emocích, stresu a nedostatku odpočinku.

Pokračování 5 / 6

5. mýtus: S přibývajícím věkem máme čím dál míň energie

Index hladiny naší energie není závislý na věku. Záleží na vašem vztahu k tělu a vašich návycích. Tichá meditace, zdravý spánek, fyzická aktivita můžou pomoct vašemu tělu udržovat normální hladinu energie celý život.

Pokračování 6 / 6

6. mýtus: Štěstí a stáří nejdou dohromady

Další nesmysl. Neexistuje žádná souvislost mezi štěstím a věkem. Ve skutečnosti čím jste starší, tím můžete být šťastnější. Je důležité správně jíst, starat se o sebe, neztrácet sociální vazby a radovat se ze života.

Doporučujeme

Články odjinud