Pokud si nevíte rady, co připravit k obědu, a máte na to jen pár minut, zaručeně sáhnete po těstovinách s omáčkami. Člověk ale přemýšlí, jak je připravit, aby to nebylo pořád dokola jedno a to samé. Tady je šest báječných rychlovek, které zvládnete do dvaceti minut, i když v troubě či na sporáku si některé pobudou o chlup déle.
Špagety puttanesca
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
50 g těstovin
olivový olej
4 stroužky česneku
3 filátka ančoviček
2 čerstvé chilli papričky
hrst černých oliv
2 hrsti cherry rajčátek
hrst čerstvých bazalkových lístků a koriandr
hoblinky parmazánu
POSTUP:
Do pánve nalijte větší množství olivového oleje, přidejte česnek, ančovičky a chilli papričky. Přidejte olivy a opékejte zhruba 2 minuty, dokud nezačne mít česnek zlatavou barvu a ančovičky se nerozpadnou. Přidejte cherry rajčátka, přilijte trochu vařící vody, kterou máte připravenou na těstoviny, a přiklopte. Duste 3–4 minuty, až rajčátka změknou. Těstoviny vhoďte do hrnce s vařící vodou a vařte dle návodu. Slijte je, ale nechte si stranou 200 ml vody, v níž se vařily. Do omáčky přidejte bazalku, koriandr a těstoviny spolu s vodou, kterou jste si nechala stranou, a zlehka promíchejte. Osolte, opepřete a podávejte s parmazánem.
Fusilli s ricottou
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
250 g ricotty
400 g těstovin
olivový olej
1 cuketu
sůl
zelené fazolky
parmazán
opražená slunečnicová semínka
POSTUP:
Fusilli uvařte v osolené vodě. Česnek oloupejte a nakrájejte. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek, zelené fazolky a cuketu nakrájenou na kolečka. Krátce povařte. Jakmile cuketa změkne, česnek odstraňte. Přidejte ricottu a podlijte vodou z těstovin. Na závěr všechny ingredience promíchejte. Podle chuti osolte. Před servírováním můžete posypat parmazánem a slunečnicovými semínky.
Květákové pappardelle
Tento recept trvá trochu déle, počítejte lehce přes půl hodiny.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 kg květáku
200 g slaniny nebo prosciutta
1 lžíci kůry z 1 citronu
1 lžičku chilli
2 stroužky česneku
3–4 lžíce olivového oleje
200 ml bílého vína
125 ml smetany ke šlehání
400 g těstovin
hrst strouhaného parmazánu
Na bazalkové pesto:
50 g bazalkových lístků
1 stroužek česneku
6 lžic olivového oleje
25 g parmazánu
sůl a 1 lžíci piniových oříšků
POSTUP: Do mixéru dejte bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky, mixujte, až vznikne pyré. Pak směs přendejte do mísy, kde ji smíchejte se strouhaným parmazánem. Nakrájený květák, slaninu, citronovou kůru, chilli, česnek a olej dohromady promíchejte v zapékací míse. Pečte v předem vyhřáté troubě na 220 °C asi 20–25 minut, aby květák zezlátl. Nakonec přilijte víno i smetanu a pečte dalších 5 minut. Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Slijte je a smíchejte s opečeným květákem, slaninou a bazalkovým pestem. Posypte parmazánem a bylinkami a podávejte. Můžete ozdobit nasekanými oříšky.
Johana Křížková
11. července 2014
Fettuccine s krevetami a česnekem
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
250 g těstovin
500 g středně velkých krevet
200 g hrášku
8 lžic másla
4 stroužky česneku
1/2 lžičky sušeného oregana
hrst máty na ozdobu
1/4 hrnku nastrouhaného čerstvého parmazánu
sůl a pepř
POSTUP:
Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny podle instrukcí na obalu. Sceďte je. Oloupané krevety okořeňte solí a pepřem a dejte prozatím stranou. Ve velké pánvi rozpusťte na středním plameni 2 lžíce másla, přidejte oregano, hrášek a česnek a za stálého míchání vše restujte zhruba jednu až dvě minuty, až se česnek rozvoní. Do pánve přidejte krevety a za občasného míchání je restujte dorůžova asi 2–3 minuty. Krevety pak vyjměte z pánve a nechte stranou. V pánvi rozpusťte zbývajících 6 lžic másla. Vmíchejte uvařené těstoviny a nastrouhaný parmazán a míchejte asi 2 minuty. Poté přihoďte krevety s hráškem a ihned podávejte posypané natrhanou mátou.
Králičí rigatoni
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
350 g těstovin
2 lžíce olivového oleje
450 g králičího masa
snítku rozmarýnu a hrst bazalky
hrst parmazánu
sůl a pepř
POSTUP:
Králičí maso nakrájejte na jemné plátky. Osolte, opepřete a osmažte asi 10 minut na pánvi na olivovém oleji. Těstoviny uvařte v osolené vodě a po 8–9 minutách je slijte. Smíchejte s králičím masem, posypte parmazánem a ozdobte čerstvými bylinkami.
Lasagne Bolognese
Lasagne jsou samozřejmě pracnější, za půl hodiny je nezvládnete. Ale zase si je můžete připravit třeba na tři dny – tedy pokud vám vydrží a nedojedete je večer u televize.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
8 plátků na lasagne
70 g parmazánu
NA MASOVÉ RAGÚ:
500 g mletého hovězího masa
40 ml olivového oleje
2 mrkve
1 cibuli
1,5 cm plátek celeru
120 g rajského protlaku
300 ml červeného vína
130 ml hovězího vývaru
muškátový oříšek
sůl a pepř
NA BEŠAMELOVOU OMÁČKU:
400 ml plnotučného mléka
30 g másla
30 g hladké mouky
1 cibuli
muškátový oříšek
1 bobkový list
2 hřebíčky
POSTUP:
Začněte přípravou masového ragú. V pánvi rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli spolu s mrkví a celerem. Restujte, než bude zelenina měkká a zezlátne. Do základu přidejte mleté maso a pokračujte ve vaření. Směs podlijte polovinou červeného vína, zamíchejte a vařte přibližně 35 minut. Jakmile se víno vyvaří, přidejte rajský protlak. Nezakryté vařte další 1,5 hodiny. Podle chuti osolte a opepřete.
Mezitím se pusťte do přípravy bešamelové omáčky. Do rendlíku dejte mléko a přidejte bobkový list. Cibuli rozkrojte na dvě půlky, zapíchněte do ní hřebíčky a přidejte ji do rendlíku k mléku. Mléko přiveďte téměř k bodu varu a na mírném plameni vařte přibližně 5 minut. Nechte vychladnout. Ve druhém rendlíku si připravte jíšku. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařečkou restujte přibližně 30 vteřin. Takto připravenou jíšku odstavte z ohně a přidejte do ní přeceděné mléko a míchejte. Vraťte rendlík zpět na plotnu a za stálého míchání vařte přibližně 4 minuty, až omáčka zhoustne. Snižte plamen na minimum a vařte přibližně 20 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidejte do ní muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.
Kristina Hamplová
25. března 2022
Připravte si zapékací mísu, do které budete jednotlivé vrstvy skládat. Dno zapékací nádoby potřete připraveným bešamelem, na něj vyskládejte vrstvu lasagní a pak přidejte vrstvu masového ragú. Postup opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu tvoří lasagne, masové ragú a bešamel. Na závěr přidejte na vrstvu bešamelu strouhaný parmazán. Zapékací nádobu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30–45 minut.