6 receptů na rychlé chutné těstoviny. A máte oběd připravený do 20 minut

18. 5. 2020
6 receptů na rychlé chutné těstoviny. A máte oběd připravený do 20 minut
Pokud si nevíte rady, co připravit k obědu, a máte na to jen pár minut, zaručeně sáhnete po těstovinách s omáčkami. Člověk ale přemýšlí, jak je připravit, aby to nebylo pořád dokola jedno a to samé. Tady je šest báječných rychlovek, které zvládnete do dvaceti minut, i když v troubě či na sporáku si některé pobudou o chlup déle.

Špagety puttanesca

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
50 g těstovin
olivový olej
4 stroužky česneku
3 filátka ančoviček
2 čerstvé chilli papričky
hrst černých oliv
2 hrsti cherry rajčátek
hrst čerstvých bazalkových lístků a koriandr
hoblinky parmazánu

POSTUP:
Do pánve nalijte větší množství olivového oleje, přidejte česnek, ančovičky a chilli papričky. Přidejte olivy a opékejte zhruba 2 minuty, dokud nezačne mít česnek zlatavou barvu a ančovičky se nerozpadnou. Přidejte cherry rajčátka, přilijte trochu vařící vody, kterou máte připravenou na těstoviny, a přiklopte. Duste 3–4 minuty, až rajčátka změknou. Těstoviny vhoďte do hrnce s vařící vodou a vařte dle návodu. Slijte je, ale nechte si stranou 200 ml vody, v níž se vařily. Do omáčky přidejte bazalku, koriandr a těstoviny spolu s vodou, kterou jste si nechala stranou, a zlehka promíchejte. Osolte, opepřete a podávejte s parmazánem.

Fusilli s ricottou 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
250 g ricotty
400 g těstovin
olivový olej
1 cuketu
sůl
zelené fazolky
parmazán
opražená slunečnicová semínka

POSTUP:
Fusilli uvařte v osolené vodě. Česnek oloupejte a nakrájejte. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek, zelené fazolky a cuketu nakrájenou na kolečka. Krátce povařte. Jakmile cuketa změkne, česnek odstraňte. Přidejte ricottu a podlijte vodou z těstovin. Na závěr všechny ingredience promíchejte. Podle chuti osolte. Před servírováním můžete posypat parmazánem a slunečnicovými semínky. 

Květákové pappardelle

Tento recept trvá trochu déle, počítejte lehce přes půl hodiny. 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 kg květáku
200 g slaniny nebo prosciutta
1 lžíci kůry z 1 citronu
1 lžičku chilli
2 stroužky česneku
3–4 lžíce olivového oleje
200 ml bílého vína
125 ml smetany ke šlehání
400 g těstovin
hrst strouhaného parmazánu

Na bazalkové pesto:
50 g bazalkových lístků
1 stroužek česneku
6 lžic olivového oleje
25 g parmazánu
sůl a 1 lžíci piniových oříšků

POSTUP: Do mixéru dejte bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky, mixujte, až vznikne pyré. Pak směs přendejte do mísy, kde ji smíchejte se strouhaným parmazánem. Nakrájený květák, slaninu, citronovou kůru, chilli, česnek a olej dohromady promíchejte v zapékací míse. Pečte v předem vyhřáté troubě na 220 °C asi 20–25 minut, aby květák zezlátl. Nakonec přilijte víno i smetanu a pečte dalších 5 minut. Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Slijte je a smíchejte s opečeným květákem, slaninou a bazalkovým pestem. Posypte parmazánem a bylinkami a podávejte. Můžete ozdobit nasekanými oříšky. 

Fettuccine s krevetami a česnekem

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
250 g těstovin
500 g středně velkých krevet
200 g hrášku
8 lžic másla
4 stroužky česneku
1/2 lžičky sušeného oregana
hrst máty na ozdobu
1/4 hrnku nastrouhaného čerstvého parmazánu
sůl a pepř

POSTUP:
Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny podle instrukcí na obalu. Sceďte je. Oloupané krevety okořeňte solí a pepřem a dejte prozatím stranou. Ve velké pánvi rozpusťte na středním plameni 2 lžíce másla, přidejte oregano, hrášek a česnek a za stálého míchání vše restujte zhruba jednu až dvě minuty, až se česnek rozvoní. Do pánve přidejte krevety a za občasného míchání je restujte dorůžova asi 2–3 minuty. Krevety pak vyjměte z pánve a nechte stranou. V pánvi rozpusťte zbývajících 6 lžic másla. Vmíchejte uvařené těstoviny a nastrouhaný parmazán a míchejte asi 2 minuty. Poté přihoďte krevety s hráškem a ihned podávejte posypané natrhanou mátou.

Králičí rigatoni 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
350 g těstovin
2 lžíce olivového oleje
450 g králičího masa
snítku rozmarýnu a hrst bazalky
hrst parmazánu
sůl a pepř

POSTUP:
Králičí maso nakrájejte na jemné plátky. Osolte, opepřete a osmažte asi 10 minut na pánvi na olivovém oleji. Těstoviny uvařte v osolené vodě a po 8–9 minutách je slijte. Smíchejte s králičím masem, posypte parmazánem a ozdobte čerstvými bylinkami.

Lasagne Bolognese

Lasagne jsou samozřejmě pracnější, za půl hodiny je nezvládnete. Ale zase si je můžete připravit třeba na tři dny – tedy pokud vám vydrží a nedojedete je večer u televize. 

POTŘEBUJETE (na 4 porce): 
8 plátků na lasagne 
70 g parmazánu 

NA MASOVÉ RAGÚ: 
500 g mletého hovězího masa 
40 ml olivového oleje 
2 mrkve 
1 cibuli 
1,5 cm plátek celeru 
120 g rajského protlaku 
300 ml červeného vína 
130 ml hovězího vývaru 
muškátový oříšek 
sůl a pepř 

NA BEŠAMELOVOU OMÁČKU: 
400 ml plnotučného mléka 
30 g másla 
30 g hladké mouky 
1 cibuli 
muškátový oříšek 
1 bobkový list 
2 hřebíčky

POSTUP: 
Začněte přípravou masového ragú. V pánvi rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli spolu s mrkví a celerem. Restujte, než bude zelenina měkká a zezlátne. Do základu přidejte mleté maso a pokračujte ve vaření. Směs podlijte polovinou červeného vína, zamíchejte a vařte přibližně 35 minut. Jakmile se víno vyvaří, přidejte rajský protlak. Nezakryté vařte další 1,5 hodiny. Podle chuti osolte a opepřete.

Mezitím se pusťte do přípravy bešamelové omáčky. Do rendlíku dejte mléko a přidejte bobkový list. Cibuli rozkrojte na dvě půlky, zapíchněte do ní hřebíčky a přidejte ji do rendlíku k mléku. Mléko přiveďte téměř k bodu varu a na mírném plameni vařte přibližně 5 minut. Nechte vychladnout. Ve druhém rendlíku si připravte jíšku. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařečkou restujte přibližně 30 vteřin. Takto připravenou jíšku odstavte z ohně a přidejte do ní přeceděné mléko a míchejte. Vraťte rendlík zpět na plotnu a za stálého míchání vařte přibližně 4 minuty, až omáčka zhoustne. Snižte plamen na minimum a vařte přibližně 20 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidejte do ní muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.

Připravte si zapékací mísu, do které budete jednotlivé vrstvy skládat.  Dno zapékací nádoby potřete připraveným bešamelem, na něj vyskládejte vrstvu lasagní a pak přidejte vrstvu masového ragú. Postup opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu tvoří lasagne, masové ragú a bešamel. Na závěr přidejte na vrstvu bešamelu strouhaný parmazán. Zapékací nádobu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30–45 minut.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Od nového vztahu si mnohé slibujete, a proto splníte své lásce, co jí na očích uvidíte. Jen si dávejte pozor na to, ať to nepřeženete. Nakonec by vám zbyly oči pro pláč. Románek je čerstvý…

Nejčtenější články

Doporučujeme