Posypte kávu skořicí, prospějete srdci
Skořice se používá jako koření i léčivo po tisíce let, patří mezi silné antioxidanty a obsahuje 41 zdraví přínosných sloučenin. Podle studie, kterou vědci provedli na myších, pomáhá ochránit srdce a mozek, další vědecká studie na lidských buňkách zase naznačuje, že dokáže snížit riziko vzniku rakoviny. Dokáže též posilnit imunitní systém. Připravit chutný šálek kávy je jednoduché – vmíchejte půl lžičky skořice do již hotové kávy nebo vařte kávu s jednou lžičkou koření. Při výběru skořice hledejte tu s označením cejlonská, která je též známá jako pravá skořice. Ačkoliv je složitější ji v obchodě objevit a také bývá o něco dražší, je mnohem kvalitnější než běžněji prodávaná skořice cassia. Ta obsahuje vyšší množství rostlinné sloučeniny kumarinu, jehož konzumace ve vysokých dávkách je považována za nebezpečnou.
Podívejte se na video a zjistěte kdy u nás byla otevřena první kavárna a jestli je oblíbená více než klasický čaj.
Pokračování 2 / 6
Zázvor v kávě pomůže od bolesti svalů
Pokud konzumujete zázvor pouze ve formě sušenek, ochuzujete se o mnoho jeho zdravotních benefitů. Ze zázvoru si můžete udělat třeba čaj, ale také chuťově zajímavou kávu. Stačí trochu sušeného zázvoru nasypat do ranního šálku kávy. Káva bude pikantní, nezvyklá, ale výborná. Zázvor je už po staletí užíván jako prostředek proti nevolnostem, obsahuje hodně antioxidantů a protizánětlivých látek. Dokáže také zmírňovat bolest svalů a snížit hladinu špatného cholesterolu.
Sušený zázvor přimíchejte přímo do kávy, až jednu lžičku na jeden šálek. Nebo si dopřejte chutné zázvorové latte. Do jednoho šálku espressa vmíchejte jednu lžičku perníkového koření s obsahem zázvoru, zdobte napěněným mlékem a lžičkou strouhaného perníku na ozdobu. Chcete mít čerstvý zázvor vždy po ruce, jemně jej nastrouhejte na struhadle a zmrazte v jednotlivých porcích, které můžete přidat přímo do kávy.
Pokračování 3 / 6
Potěšte své trávení dávkou kurkumy
Kurkuma má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Používá se podobně jako kari koření, ale má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť. Tahle síla podporuje detoxikaci jater, pomáhá trávení a může dokonce pomoci při léčbě deprese. Aby lépe fungovala, je lepší ji zkombinovat se zdravými tuky, například olivovým olejem. Její přínos se zvýší i přidáním špetky černého pepře, který napomáhá vstřebatelnosti kurkumy.
Lucie Kořistová
3. března 2020
Pokračování 4 / 6
Pomohou vám též houby
Káva a… houby? Jde to dohromady? Nápoj s houbami zní možná překvapivě, ale má mnoho zdravotních benefitů – houby mají antivirové a protizánětlivé účinky a podporují imunitní systém. Studie naznačují, že houby mají protirakovinné látky a pomáhají zabránit onemocnění jater. Jako silné prebiotikum pomohou i zažívání. Ne všechny houby jsou vhodné a z hříbků asi moc dobré kafe nebude. Ale vyzkoušejte třeba vysoce účinný extrakt z houby nazývané cordyceps, českým názvem housenice, nebo třeba v čínské medicíně oblíbené reishi, česky lesklokorky.
Martina Machová
21. října 2019
Pokračování 5 / 6
Povzbuďte své libido s maca práškem
Kořen macy je používaný už od dob Inků jako afrodiziakum, ale zabraňuje neplodnosti, anemii, neuróze včetně zlepšení mentálních schopností. Nemluvě o tom, že jde o velmi výživnou plodinu, která obsahuje více než 20 aminokyselin, 20 volných forem mastných kyselin a má vysoký obsah bílkovin a vitamínu C. Aby dodala tělu všechny živiny, které může, doporučuje se užívat až tři lžičky za den. Prášek maca si tedy můžete přimíchat nejen do ranní kávy, ale i do odpoledního čaje. Chcete-li prodloužit trvanlivost prášku, skladujte jej v lednici.
Pokračování 6 / 6
Kakao bojuje s depresí
Čokoláda a káva ladí skvěle dohromady, a když přihlédnete ke zdravotním benefitům surového kakaového prášku, budete si pochutnávat s dobrým pocitem. Kakao je jedním z nejsilnějších antioxidantů a je i skvělým zdrojem železa. Prospívá srdci, má protizánětlivé účinky, snižuje krevní tlak, zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a snižuje hladiny toho špatného. Vyzkoušejte jednu lžíci kakaa vmíchat do ranního šálku kávy, získáte nápoj plný vlákniny, antioxidantů a hořčíku. Použijte nejlépe kakao v bio kvalitě a mrkněte na podrobné složení, aby do prášku nebyly přimíchané žádné zbytečnosti.