6 věcí, které potřebujete vědět, abyste se vyrovnala s rozvodem

6 věcí, které potřebujete vědět, abyste se vyrovnala s rozvodem

Ačkoliv jste si nikdy nemyslela, že by se to mohlo stát vám, přece jen to přišlo. Držíte v ruce rozvodové papíry a přemýšlíte, co bude dál a jak to vlastně zvládnete. Začněte tím, že se přestanete litovat a začnete na rozvod pohlížet jako na novou životní šanci. Co dál?

Co na to okolí?

Tohle je otázka, kterou byste si vůbec neměla pokládat. Vašemu okolí do vašeho rozvodu nic není a vy nejste povinná komukoliv cokoliv vysvětlovat. Od vašich blízkých se očekává, že vás v těžkých chvílích podpoří, a pokud se k vám dostanou nějaké řeči a pomluvy, nevšímejte si jich. Jen vy a váš partner víte, jaká je doopravdy situace.

Pokračování 2 / 6

Pokud nejste viníkem

Právě prožíváte bolestnou ztrátu, protože jste byla nedobrovolně opuštěna. Je těžké se s tím vyrovnat bez újmy, ale musíte pro to udělat všechno. Berte to tak, že rozvod prostě musel přijít, ale neznamená to konec všeho. Tím, že jednu životní kapitolu uzavřete, otevírá se vám jiná, která může být ještě lepší. Záleží jen na vás, jestli využijete všech možností, které se vám budou nabízet.

Pokračování 3 / 6

Pokud jste viníkem

Jestliže rozvod probíhá na váš popud a jste to právě vy, kdo chce začít nový život, pravděpodobně pro vás bude celá situace snazší. Berte ale ohledy na partnera, kterého opouštíte. Patrně nebylo v jeho životě příliš situací, kdy mu bylo ublíženo víc než právě teď. Snažte se být tolerantní a chápající, ať už mezi sebou máte jakýkoliv vztah.

Pokračování 4 / 6

Co bude po rozvodu?

Možná budete mít po rozvodu pocit, že je ve vašem životě najednou prázdno. To je ale špatný pohled na věc. Zkuste se zamyslet, co vám tato situace nabízí pozitivního. Konečně můžete dělat věci, které jste v manželství dělat nemohla nebo jste na ně neměla čas. Zaměřte se jen a jen na sebe a užívejte si. Cestujte, hýčkejte se a dopřávejte si radost. Zasloužíte si to! Naučte se žít sama se sebou a uvidíte, že single život nemusí být tak špatný.

Pokračování 5 / 6

Potkáte ještě lásku?

Nebojte se toho, že váš milostný život skončil, protože ve vašem věku už není možné potkat lásku. Je to omyl! Obzvlášť v České republice, kde je rozvodové každé druhé manželství. Nejste jediná, kdo prochází rozvodem, takže také nebudete jediná, kdo ve svém věku bude hledat novou lásku. Možná na vás ta pravá teprve čeká!

Pokračování 6 / 6

Poučte se

Ať už rozvod přišel z jakéhokoliv důvodu, poučte se z něj. I kdyby byl na vině váš partner, určitě se najde něco, v čem se můžete změnit. Minimálně například v tom, jaké si vybíráte životní partnery. Ujasněte si, co v příštím vztahu chcete a co ne, ale také to, co byste měla zlepšit na svém přístupu. Odpusťte partnerovi i sobě a dopřejte si životní rovnováhu. Zášť a vztek ve vás budou zbytečně hnít, kdežto odpuštění přinese úlevu a umožní vám lepší vstup do nové etapy vašeho života.

Doporučujeme

Články odjinud