6 způsobů, jak vzkřísit pokojové květiny

6 způsobů, jak vzkřísit pokojové květiny

Nic neoživí interiér tak jako kvetoucí zelené rostliny. Každý, kdo ale nějakou kytku kdy měl, ví, jak depresivní je dívat se, jak vaše oblíbené květiny den ode dne chřadnou, hnědnou a umírají pomalou bolestivou smrtí. Než to ale s nimi definitivně vzdáte, zkuste těchto 6 triků, které by je mohly dostat opět do kondice.

1. Přesaďte je

Když přesadíte unaveně vypadající kapradí do krásné kypré čerstvé zeminy, můžete zaznamenat téměř zázrak. Nezapomeňte si vybrat květináč, který bude o pár čísel větší, než je současná velikost. Tak dostanou kořeny místo pro další růst a rostlina celkově pookřeje.

Pokračování 2 / 6

2. Lepší výživa

I rostliny potřebují dobrou výživu stejně jako my lidé. Vyměňte jim zem za vysoce kvalitní substrát. Pokud se vám nechce květiny přesazovat, můžete zkusit vhodná hnojiva.

Pokračování 3 / 6

3. Léčitel slunce

I když slunce je ve valné většině pro rostliny to nejlepší, náhlý přesun do horka na přímý sluneční svit může způsobit jen další problémy. Pokud květině chcete poskytnout ozdravnou sluneční lázeň, umístěte ji na místo, kde je slunečno, ale nebudou na ni přímo svítit sluneční paprsky. Nechte ji tam jen na krátkou dobu, dokud se nezotaví.

Pokračování 4 / 6

4. Držte je „nad vodou“

Nejčastější chybou je, že lidé chtějí rostlinám dopřát vláhu, a tak je přelévají. Zjistěte, jestli vaše oblíbená květina náhodou nechřadne kvůli tomu, že je zpola utopená ve vodě. Podívejte se do nějaké odborné příručky, jak intenzivní zavlažování potřebují právě vaše rostliny, a zařiďte se podle toho.

Pokračování 5 / 6

5. Zbavte ji škůdců

Pokud jsou na listech skvrny nebo se kroutí, můžou za to většinou škůdci. Zbavit se jich můžete tak, že listy jemně otřete hadříkem namočeným do vody s mýdlovým roztokem.

Pokračování 6 / 6

6. Vlhčete!

Některé rostliny potřebují víc vlhka. Buď je můžete častěji rosit, nebo jim můžete vytvořit malý skleník ze sáčku, který přes ně přehodíte. Nenechávejte v něm ale svou květinu déle než čtyři dny.

Doporučujeme

Články odjinud