7 cest, jak se vyrovnat s chronickou bolestí a únavou

7 cest, jak se vyrovnat s chronickou bolestí a únavou

Život je pro vás 10x těžší, když trpíte fibromyalgií. Lidi s touto diagnózou bolí všechno víc než ostatní. Tato chronická nemoc ovlivňuje doslova každou minutu života. Jste unavení, v hlavě máte místo myšlenek jakousi podivnou mlhovinu. Jak z toho ven?

Už samo vědomí toho, že trpíte fibromyalgií (FM), je dost špatné. O to hůře se můžete cítit, když se přidají další příznaky – od únavy až po depresi; tyto „doplňky“ zasahují do vztahů, pracovního nasazení a fyzického, emocionálního a mentálního zdraví. Fibromyalgie se nedá úplně vyléčit. Musíte se s ní naučit žít a snažit se příznaky alespoň zmírnit. Úlevu přináší kombinace léků a určitého životního stylu. A o něm to tentokrát je.

1. Cvičit, cvičit, cvičit

Pohyb je samozřejmě vhodný pro všechny, ale máte-li fibromyalgii, pomáhá vám ještě vydatněji; rozhýbá vás po ránu, kdy máte ztuhlé svaly, a přinese úlevu, pokud trpíte i syndromem neklidných nohou. Pravidelný pohyb – a nezáleží na tom, na jaké úrovni jej provádíte, prostě jak vám to vyhovuje – dokáže zlepšit náladu, zmírnit bolest, zvýšit kvalitu spánku, snížit únavu, zrychlit krevní oběh a posílit srdce.

Aktivity doporučené při FM: strečink, chůze, jóga, cyklistika, plavání, aqua aerobic, lehké posilování. Pozor: provádět po malých krůčcích a po konzultaci s lékařem! Myslete na své limity a nepokoušejte se je překračovat!

2. Vyzkoušejte všechny možnosti

Celé tělo bolí a některá místa na něm dokonce ještě o hodně víc. Vyzkoušejte, co vám od bolesti nejvíce uleví. Vydejte se touto cestou. Podle zkušeností pomáhá vodoléčba, lehká forma aerobiku, horké nebo studené obklady, akupunktura či chiropraktická manipulace. Všechny vyjmenované metody mohou pomoci zlepšit stav a zmírnit bolest a zároveň zvýšit svalový tonus a pohyblivost. Některým lidem pomáhá i masáž. Jsou ale i takoví pacienti s FM, kteří se i po lehké masáži cítí, jako kdyby je přejel parní válec. Co vám nejlépe pomáhá, zjistíte bohužel pouze metodou pokus – omyl.

3. Cesta přírodou

Hory zeleniny, kopce ovoce, mraky celozrnných potravin, oblázky libového masa, řeky mléka vám pomohou dostat se celkově do formy. Máte-li tělo rozladěné FM, obloukem byste se měli vyhnout následujícím složkám potravy: a) nitrátům (konzervují klobásy nebo šunku), b) aspartamu, c) cukru.

4. Spánek nad zlato

Bolest, stres, strach z věcí budoucích dokáží pěkně narušit spánek. Při FM navíc potřebujete dostat pod kontrolu tu příšerku, která vám sedí v zádech v kteroukoli chvíli: únavu. Poraďte se s lékařem o možnosti léků na spaní, eventuálně zkuste následující triky pro dobrý spánek:

a) Přeměňte svou ložnici v komfortní svatyni spánku: zredukujte nežádoucí zvuky a teplotu nalaďte na příjemných 17-180C.

b) Dejte si před odchodem na lůžko relaxační koupel a k snědku jen něco lehkého.

c) Lůžkoviny povlečte do chladivých povlaků z přírodních materiálů: vhodná je bavlna, pro horké léto satén, v zimě pak flanel.

d) Uléhejte a vstávejte vždy ve stejnou dobu. To platí i pro víkendy a prázdniny!

e) Lehký spánek po obědě neuškodí. Musí být ale krátký a vstávat byste měli, než odbije třetí.

f) Alkohol, kouření a káva jsou nepřáteli spánku. Poslední kávu, když už tedy musíte, byste měli vypít nejpozději ve 14 hodin.

g) To není nic pro mne! Řekněte si v duchu pokaždé, když ve výloze či na jídelním lístku vidíte tučnou pečínku nebo jídlo kořeněné ve stylu “sněz a shoř”. Vyhnete se tak nežádoucímu bušení srdce a bolení žaludku.

h) Do postele patří jen ten, kdo je opravdu ospalý. Lůžko by mělo sloužit jen ke spaní a k sexu.

5. Sex pod drobnohledem

Většina FM žen trápí během menstruace nebo při sexu bolest. Ta společně se ztuhlostí svalů jim brání prožít sexuální akt naplno. To vede k dalším potížím, jež spadají do oblasti psychologie: pozvolna se narušuje sebevědomí, sebevnímání, cítíte se neatraktivní, nehezké, nepřitažlivé, nesexy. Touha bere zasvé…

Dámy, pokud jste zabředly do některého z výše popsaných problémů, nazrály jste pro návštěvu lékaře. Vaše sexuální zdraví je totiž stejně důležité jako to fyzické, mentální i emocionální. A odborník – sexuolog – vám pomůže nejen vyřešit problem, ale doporučí i cesty, jak posílit libido a sebedůvěru a jak lépe zvládnout bolest a dyskomfort.

6. To chce klid

Fibromyalgie umí výrazně ovlivnit mozek – když má nemoc navrch, doslova jej zatáhne mlhou a schopnost jasného myšlení je tatam. Spirála se roztáčí – jen pomyšlení na to, že nemůžete jasně myslet a provést jednoduché úkoly, způsobuje další frustraci a zhoršení stavu. Vytrvalý stres dokáže vycucnout váš endokrinní system a změnit hladinu hormonů. A to vede k dalším potížím.

V momentě, kdy nemáte žádné potíže a nejste unavení, se často zbytečně přepínáte. Nic proti tomu - jste-li zdraví, tlak nějakou dobu vydržíte. Máte-li FM, může být příliš velká dávka úkolů doslova likvidační. V tomto případě méně znamená pro vaše zdraví více. Metod, jak se zbavit stresu, je mnoho. Mezi nejúčinnější při FM patří nácvik dýchacích a uvolňovacích technik, meditace, aromaterapie a biofeedback. Promluvte si také se svým nadřízeným o vaší nemoci a domluvte se na eventuální změně pracovní náplně nebo zkrácení pracovní doby. Pomáhá i behaviorálně kognitivní terapie. Tato forma psychoterapie pracuje s myšlenkovými rituály, zjistí, na co psychicky máte, co už je nad vaše síly a jak se s tím srovnat.

7. Volte správné doplňky

Vydatnými pomocníky jsou hořčík a L-karnitin. Hořčík snižuje nervové dráždění a svalovou bolest na únosnou míru. Rovněž působí proti křečím. Rovnice je jednoduchá: čím méně minerálů v těle, tím větší zakoušíte bolest. Hořčík je v těle zpracován na ATP, molekulu energie, která pomáhá tělu zbavit se únavy. Acetyl – L-karnitin se používá k posílení paměti, zlepšení nálady a koncentrace, které často souvisejí s fibromyalgií.

Odborná spolupráce: MUDr. Hana Jarošová, Klinika bolesti zad a fibromyalgie v Říčanech

Doporučujeme

Články odjinud