Týden do Vánoc a vy šílíte? 5 tipů, jak se zklidnit a poslední adventní týden si užít

Týden do Vánoc a vy šílíte? 5 tipů, jak se zklidnit a poslední adventní týden si užít

Vánoce už doslova klepou na dveře a do Štědrého dne zbývá posledních pár dní. I když jste pravděpodobně ve stresu z nákupu vánočních dárků, pečení cukroví i úklidu, zkuste chvilku zvolnit a vychutnat si vánoční atmosféru. Čím ji můžete prohloubit?

Udělejte dobrý skutek

Vánoce jsou svátky klidu a míru a také dárků a dobrých skutků. Jeden (i více) můžete udělat i vy. Ať už přinesete nákup staré nemohoucí sousedce, pošlete dárek do dětského domova nebo se zapojíte do jednoho ze zajímavých projektů. Zvolit můžete například koupi Ponožek od babičky či se přidat k projektu Ježíškova vnoučata a udělat radost některému ze seniorů. Pokud soucítíte s lidmi, kteří nemají střechu nad hlavou ani na Vánoce, pořiďte jim pro mrazivé zimní večery Nocleženku Armády spásy.

Pokračování 2 / 5

Uvařte si domácí svařené víno

Svařené víno nesmí v předvánoční čas chybět. Najděte si chvilku a pozvěte přátele na návštěvu. Pohostěte je domácím cukrovím a také speciálním svařákem, který sama uvaříte. Recept najdete níže. Pokud nestíháte, nevadí, sejděte se s blízkými ve vašem městě na adventních trzích a ťukněte si svařeným vínem tam.

Co budete potřebovat: 
1 litr svařeného vína
3 dcl tuzemáku
šťávu z jednoho pomeranče
několik plátků citronu a pomeranče
skořici
hřebíček
badyán
kardamom a med na oslazení

Pokračování 3 / 5

Darujte jmelí

Jmelí se v Čechách obvykle zavěšuje mezi dveře nebo nad jídelní stůl. Spolu s ním se v domě usídlí štěstí a odvaha. Traduje se také, že přináší ochranu před nemocemi. Toto funguje jen tehdy, pokud ho získáte darem. Štěstí se totiž nedá koupit. Naši předkové pak věřili, že je jmelí ochrání před zlými duchy. Pokud dostanete kdykoli mezi Vánocemi a Novým rokem pod jmelím polibek, budete mít štěstí v lásce. Rovněž se také říká, že žena, která má u sebe kousek jmelí, snadněji otěhotní. Obdarujte proto jmelím někoho ze svých blízkých, a přineste mu tak ve vánočním čase štěstí!

Pokračování 4 / 5

Vyrazte na vánoční trhy

Tu správnou vánoční atmosféru si nejlépe vychutnáte na vánočních trzích. O víkendu máte poslední možnost! Zajeďte si okouknout, jak dělají trhy naši sousedi. V Drážďanech můžete ochutnat vánoční štolu, v Norimberku a v Salzburku typické perníčky, v Bratislavě tradiční slovenské dobroty a ve Vídni zase čeká spousta atrakcí pro děti.

Jestli se vám výlet za hranice nehodí, zajeďte s rodinou do matičky Prahy a obejděte ty nejhezčí vánoční trhy, nasajte vánoční atmosféru a vychutnejte si grog, svařené víno nebo pečené kaštany. Nejkrásnější vánoční trhy najdete jako každoročně na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí, na Pražském hradě, na Výstavišti nebo na náměstí Míru.

Pokračování 5 / 5

Užijte si vánoční pohodu

I když předvánoční čas je pro mnohé z nás ve znamení stresu, pokuste se zvolnit a vychutnat si toto kouzelné období. Udělejte si chvilku pro partnera a zajděte si na romantickou procházku nebo si doma u vánočního filmu vychutnejte domácí vaječný likér. Že ještě nemáte zabalené dárky? Nevadí, ty nikam neutečou. Důležité je umět si užít přítomnost těch, které máte ráda, protože právě oni jsou víc než dárky pod stromečkem!

Doporučujeme

Články odjinud