7 nejhorších důvodů k hubnutí

7 nejhorších důvodů k hubnutí

Jediný správný důvod, proč hubnout, jsme my samy. Naše zdraví, sebevědomí, sebeláska. Ale na rovinu - co nás k dietě přivádí daleko častěji a opakovaně, protože neúspěšně?

Zeptali jsme se Nikoly Šmorancové, koučky v oblasti zdravého životního stylu a sebevědomí www.life-clinic.cz

Pokud spojíte odhodlání, správný motiv i trpělivost a uvědomíte si, že nezačínáte hubnout, ale měníte životní styl, přidáte k tomu pár příjemných motivací ve formě odměn, uspějete a za pár měsíců budete štíhlejší, zdravější, spokojenější. Jenže, kolik z nás to umí? Daleko častější případy jsou ty, kdy se do hubnutí vrháme bez rozvahy, z důvodů, jež nás u něj dlouho neudrží. Které jsou ty nejčastější a proč nás s nimi hubnutí nebaví? O tom jsme mluvili s Nikolou Šmorancovou, koučkou v oblasti zdravého životního stylu a sebevědomí.

  • 1. Trendy

Co svět světem stojí, chceme my, ženy, vypadat dobře. Jednou jsou „in“ barokní tvary, podruhé chlapecké proporce, potřetí míry 90-60-90. A vždy nás „poptávka“ nutí dělat nevídané věci proto, abychom se přizpůsobily. A tak při pohledu na dokonalé ženy v časopisech hladovíme, blázníme v posilovnách, abychom za pár dní či týdnů vyčerpané vše vzdaly. V čem je háček? Nikola Šmorancová říká: Žádná žena v závislosti na výšce, věku i stavbě těla nemůže následovat úplně všechny trendy. Naštěstí! Ty současné, které velí dostat se na mnohdy extrémně nízkou váhu, ani není dobré následovat. Daleko lepší je hubnutí úměrné našemu tělu - jen při něm se můžeme cítit dobře. A cítit se dobře, to je hlavní motto úspěšné diety.

  • 2. Muži

Pro chlapy jsme toho ochotné udělat hodně. Stáváme se nepřekonatelnými milenkami, geniálními kuchařkami, děláme vše proto, aby s námi byli spokojení. A když se na ulici párkrát podívají za krátkou sukní, jsme přesvědčené, že teprve až zhubneme a budeme stejně sexy, nadobro si je získáme… Na rovinu, na tomhle přístupu je špatně víc věcí. Nikola Šmorancová říká: Muže láká sebevědomí. A to s kily nesouvisí přímo. Můžete se sebou být spokojená, i když nemáte super míry. Muži po nich často ani netouží a za krátkou sukní se otočí ze zvědavosti (jako vy). Chtějí spokojený a šťastný život vedle spokojené a šťastné ženy. Ptejte se po tom, co chcete vy. Nutí vás do něčeho? Pryč od něj. A o pomoc mu naopak řekněte, chcete-li hubnout poté, co jste přibrala v průběhu vztahu. Je to i jeho věc.

  • 3. Kamarádky

Sedíte v pizzerii a vybíráte z menu. Jedna kamarádka zamítne pizzu, druhá těstoviny, třetí rizoto -a shodnou se na tom, že malý salát stačí. Chce to si hlídat linii, no ne? A vy, i když jste se těšila na špagety, dáte si ho také… Domů pak jdete s otázkou: Holky hubnou, mám i já? Nikola Šmorancová říká: V kolektivu pracuje často tak trochu davová psychóza. A je otázka, jestli vám stojí za to dělat něco jen proto, že to dělají ostatní. Dělejte pouze to, co cítíte, že je pro vás správné. A nakonec si možná raději dejte ty špagety a vyměňte kamarádky za takové, s nimiž vám bude skutečně fajn a z jejichž strany nebudete cítit žádný nátlak.

  • 4. Velikost 36

Velikost 36 se stala mýty opředenou metou, o které tajně sní snad každá z nás. Ať máme 38 a dělí nás od ní pár kilogramů, nebo se trápíme se 48 a dělí nás od snu několik let dřiny, velikost 36 v sobě má jakousi magii. A tisíce žen jsou přesvědčené, že až se do ní nasoukají, zažijou pocity blaženého štěstí. Opravdu? Nikola Šmorancová říká: Už proto, že je každé tělo originál, jinak nastavené a fungující, by velikost 36 být cílem neměla. Vlastně žádná velikost. Cíl je na konci dlouhé cesty, na níž vás potíže s dýcháním v těsných džínách neudrží. To dokáže jen dobrý pocit ze správně zvoleného postupu, s nímž vám může pomoct kouč. A když do toho jdete sama, dejte si určitě více menších cílů než jeden veliký. Tak se vám brzy potvrdí, že úspěch přitahuje zase úspěch!

  • 5. Sebenenávist

Ráno si stoupneme před zrcadlo -a celý den je v háji. Ty špeky jsou všude! Stehna „zdobí“ celulitida, ruce svaly ani nepotkaly, místo toho tam visí plandavé cosi… Brrr, člověku je z toho zle. Jde se hubnout, hned! Co může být lepší důvod než nenávist k vlastnímu tělu? Nikola Šmorancová říká: Sebenenávist je spíše než vzhledem dána pocitem nelibosti, který vám někdo mohl „pomoct“ vypěstovat. Stačí mámino „ty budeš mít tlustý nohy jako já“ a žijeme s pocitem, že nikdo mít tlustší nohy ani nemůže. Tyto tzv. emoční vzorce se ukládají do mozku s neuvěřitelnou intenzitou a hlava vám je jen připomíná. Je tedy důležité začít na sobě pracovat z emočního hlediska a najít bloky zapříčiňující špatnou náladu a s ní spojené emoční výkyvy, jež zabraňují tělu hubnout. Psychika a fyzický stav jsou propojeny více, než si myslíte.

  • 6. Záškodníci

Potkáte je na ulici i v práci: jsou to lidé, kteří se víc než o sebe zajímají o druhé a často mají potřebu do světa vykřičet, že si o někom myslí, že je líný, a že my jim zase připadáme tlusté. To na ně si vzpomeneme pokaždé, když zkoušíme hubnout. Sžírá nás vztek. Na ně i na nás. A říkáme si, že tentokrát jim už ukážeme, že nejsme tak nemožné! Vážně? Nikola Šmorancová říká: Ukazovat někomu, že na to máte, vás může donutit hubnout, ale opět musím říct, že byste to měla dělat pro sebe. Zkroťte emoce a zeptejte se sama sebe, jaký pocit z výsledku budete mít a kam vás posune. Jedině tak nakonec stejně všem dokážete, že jste na to opravdu měla! A věřte, pak už vás ani jejich komentář zajímat nebude.

  • 7. Vidina štěstí

„Až shodím pět kilo, budu konečně šťastná…“ Ano, řada z nás si hubenost spojuje s pocitem životního štěstí. Jsme přesvědčené, že o velikost menší oblečení z nás udělá šťastnější ženy. Jenže… To by těch šťastných žen musely být miliony. V čem je tedy chyba? Nikola Šmorancová říká: Naše psychika je komplexní systém, který se nezaměřuje pouze na cíl zhubnout. A je to tak správně - co by to bylo za svět, kdybychom se spokojily s dosažením sexy postavy?! Psychika se skládá ze čtyř kvadrantů: vztahy, zdraví, práce, peníze - a pouze když se budete ve všech cítit standardně dobře, můžete říct, že jste dosáhla štěstí. Zkuste si ohodnotit každý z kvadrantů od 0 do 10 (0 = je to průšvih, 10 = je to super) a možná zjistíte, že větší potíže máte ve vztahu nebo v práci, a uvědomíte si, že s řešením nespokojenosti je třeba začít tam. Ale s tím už je opět lepší obrátit se na kouče a jiné odborníky.

…při hledání motivace není na škodu poradit se s odborníkem, ale největším hnacím motorem je vždy vlastní zdraví? Aktivujete tak pud sebezáchovy. Je však nutné si hlavní motivační faktory konkrétně pojmenovat.

Existuje jen jediný správný důvod pro hubnutí!

Který? Vy. Vaše láska k vašemu tělu, k sobě samým. Respekt ke zdraví a touha být na tomhle světě co nejdéle v co nejlepší formě. Proč? Jedině motivace v podobě zdraví vám vydrží dlouhodobě a přivede vás ne k drastické dietě, ale ke zdravému životnímu stylu. A to je obrovský rozdíl. Zdravý životní styl znamená radost, potěšení, porozumění tomu, jak funguje vaše hlava i tělo. Ano, hlava, protože v ní to všechno správným nastavením začíná. Jak? Jestliže se do hubnutí pouštíte pořád špatně, najděte si odborníky, kteří vám s tím pomohou. Najdete je např. na www.mezdravi.cz, www.life-clinic.cz, www.centrumvittore.cz.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud