7 nejlepších pochoutek z jablek! Zkuste nejlepší koláče či pudink

7 nejlepších pochoutek z jablek! Zkuste nejlepší koláče či pudink

Nejchutnější a nejvoňavější jablka sklízíme až s pravým podzimem. Upečte z nich koláče, které spolehlivě zažehnají splín a rozradostní první studené deštivé dny.

Kořeněný jablečný koláč

forma o o 22 cm příprava: 95 minut

900 g jablek, 100 g másla, 30 g moučkového cukru, 2 pevná jablka, citronová šťáva, 100 g celozrnné hladké mouky, 70 g jemných ovesných vloček, 40 g nasekaných ořechů, 1 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičky jedlé sody, sůl, 200 g třtinového cukru + 1 lžíce mletá skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček, 1 velké vejce, 60 ml slunečnicového oleje

Jablka nakrájejte na tenké plátky. Nechte zkaramelizovat se 2 lžícemi másla a moučkovým cukrem. Duste, dokud se nerozvaří na pyré. Troubu zapněte na 160 °C a máslem vymažte dortovou formu. Pevná jablka nakrájejte na tenké měsíčky. Zakápněte citronem a trochou vody. Prosejte mouku s vločkami, ořechy, práškem do pečiva, sodou, solí, cukrem a kořením. Uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, olej a pyré a zadělejte těsto. To nalijte do formy. Pečte asi 30 minut, dokud není střed na povrchu pevný. Na koláč narovnejte jablka, poklaďte šupinkami ze zbylého másla,posypte cukrem a pečte 30–35 minut dozlatova.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 7

Jablečnomandlový koláč

plech 40 x 25 cm příprava: 120 minut + chlazení 200 g hladké mouky + na podsypání, 1 lžíce rozdrcených mandlových sušenek Amaretti, 1 lžička soli, 125 g másla

NÁPLŇ: 5 velkých jablek, 50 g másla, sůl, 3 lžíce meruňkové marmelády, 1 lžíce mandlového likéru

Mouku, nadrcené sušenky a sůl prosejte na pracovní plochu. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Postupně přidejte 5–6 lžic studené vody a zadělejte tuhé těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 minut v lednici. Plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na obdélník. Přeložte jako dopis na třetiny, otočte o 90° a rozválejte na původní obdélník. Opět složte na třetiny a dejte na 20 minut do lednice. Dvakrát opakujte. Dejte chladit (klidně přes noc). Těsto nechte chvíli odležet v teple a rozválejte. Vložte ještě na hodinu do lednice. Troubu zapněte na 190 °C. Jablka rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, které urovnáte na těsto. Kraje ohněte přes jablka. Ta poklaďte šupinkami másla a mírně osolte. Pečte asi 40 minut dozlatova. Meruňkovou marmeládu smíchejte s 2 lžícemi vody, likérem a zahřejte. Vařte do mírného zhoustnutí. Hotový koláč potřete glazurou a můžete podávat se zmrzlinou.

Pokračování 3 / 7

Čokoládový koláč s jablky

forma o o 26 cm příprava: 70 minut

4 sladká jablka, 100 g másla + na formu, 100 g hořké čokolády, 3 velká vejce, 100 g třtinového cukru + na formu, 100 g mletých lískových oříšků, 50 g sekaných piniových oříšků, 2 lžíce brandy nebo koňaku, skořicová zmrzlina k podávání

Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Máslo a čokoládu rozpusťte a promíchejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutkové pěny vmíchejte lískové a piniové oříšky a čokoládovou hmotu, brandy, nakonec opatrně vmiste i sníh. Formu vymažte máslem a vysypte cukrem. Nalijte do ní těsto a do něj řezem dolů zatlačte jablka. Pečte asi 35 minut. Podávejte se skořicovou zmrzlinou. Náš TIP: Čokolády není nikdy dost. Do těsta můžete přisypat trochu čokoládových pecek nebo nahrubo nasekané čokoládové kousky.

Pokračování 4 / 7

Jablka v cidru

6–8 porcí příprava: 75 minut 50 g másla, 50 g krupicového cukru, 70 g hrubé mouky, 6 sladkých sucharů (nebo tvrdá vánočka, briošky), kůra ze 2 citronů, moučkový cukr k podávání

OVOCE: 1 kg drobných kyselejších jablek, 700 ml cidru, 100 g krupicového cukru, 400 g červeného ovoce (mražené červené plody nebo třeba blumy a švestky), 200 ml sladkého červeného vína

Jablka překrojte na poloviny a zbavte jádřinců. Zalijte v hrnci cidrem a přisypte cukr. Přiveďte k varu, plamen stáhněte na minimum a za občasného promíchání duste asi 10 minut doměkka. Červené ovoce stejným způsobem svařte s vínem, podle potřeby doslaďte. Z másla, cukru a mouky vypracujte drobenku. V té obalte nalámané suchary nebo tvrdé sladké pečivo. Červené ovoce naskládejte do formy, na ně urovnejte jablka, rozložte suchary a nasypte zbytek drobenky. Pečte asi 30 minut dozlatova. Posypejte citronovou kůrou a cukrem.

Pokračování 5 / 7

Nottinghamský jablečný pudink

4 porce příprava: 95 minut

200 g hladké mouky, sůl, 2 velká vejce, 110 ml plnotučného mléka, 50 g měkkého másla + na formu, 50 g třtinového cukru, muškátový oříšek a skořice, 4 kyselejší jablka, moučkový cukr k podávání

Mouku prosejte se solí. 110 ml vlažné vody prošlehejte s vejci a mlékem. Přidejte mouku a míchejte dohladka. Nechte aspoň 30 minut odležet v lednici. Troubu zapněte na 200 °C a formu hlubokou asi 5 cm vymažte máslem. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a přidejte i špetku mletého muškátového oříšku a skořice. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a narovnejte do formy. Naplňte je máslovou směsí, navrch na otvor můžete nasypat na kousky nakrájené další jablko, oříšky nebo ořechovou drobenku. Těsto vyndejte z lednice a pořádně promíchejte. Nalijte jej kolem jablek a pečte 45–50 minut dozlatova. Podávejte posypané moučkovým cukrem. Náš TIP: Tento staroanglický recept je adeptem na životní lásku po prvním soustu, zvláště když k němu přidáte zakysanou smetanu, kopeček smetanové zmrzliny nebo i vanilkový pudink, jaký známe z české kuchyně.

Pokračování 6 / 7

Obrácené žitné koláčky

6–8 koláčků příprava: 95 minut + chlazení

70 g hladké žitné mouky, 100 g hladké pšeničné mouky, sůl, 125 g másla, 1 lžička jablečného octa NÁPLŇ: 5–6 pevných jablek, 6 lžic másla, 170 ml javorového sirupu, 1 lžíce citronové šťávy

Obě mouky prosejte se špetkou soli a vypracujte drobenku. Ocet smíchejte s 50 ml studené vody a zapracujte do mouky. Těsto zabalte do fólie a uložte aspoň na hodinu do lednice. Potom ho rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélník velký asi 20 x 30 cm. Přeložte na třetiny a rozválejte zpět, takto opakujte ještě 2krát, pak uložte na dalších 30 minut do lednice.

Oloupaná jablka nakrájejte na kolečka. V pánvi zalijte máslo javorovým sirupem a citronovou šťávou. Zahřívejte, až směs začne probublávat. Stáhněte z plotny a vložte jablka. Duste asi 10 minut, občas lžící karamel přes ovoce přelijte. Nepřipalte! Těsto po vyndání z lednice nechte 5 minut odležet. Troubu zapněte na 190 °C. Rozdělte (podle velikosti formiček) na 6–8 částí a rozválejte na 3 mm silná kolečka. Zkaramelizovaná jablka urovnejte do formiček. Přikryjte je těstem, to na krajích umačkejte a povrch několikrát propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 30 minut dozlatova. Po vyndání nechte asi 5 minut chladnout, aby karamel mírně ztuhl, ale úplně neztvrdl. Obraťte na talíř a podávejte nejlépe teplé.

Pokračování 7 / 7

Skořicový třený koláč

forma o o 26 cm příprava: 75 minut

4 velká sladká jablka, 1 lžička skořice, 2 lžíce bramborového škrobu, 50 g másla

TĚSTO: 85 g měkkého másla, 85 g krupicového cukru, 2 menší vejce, 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 ml mléka

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, jinak se těsto srazí. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce. Až zcela zapracujete jedno, můžete zašlehat druhé. Vmiste mouku prosátou s práškem do pečiva a promíchejte s vlažným mlékem. Troubu zapněte na 180 °C a okraj formy vyložte pruhem pečicího papíru. Do formy nalijte těsto. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, ty potom promíchejte se skořicí a škrobem, případně pudinkem. Urovnejte je na povrchu koláče, nejsilnější vrstva přijde doprostřed, kde se nejvíc propadnou do těsta – klidně je trochu zamáčkněte. Pečte asi 40 minut dozlatova, 10 minut před koncem pečení povrch poklaďte plátky másla, aby koláč ještě zvláčněl.

Náš TIP: Milujete vanilku? Potom do těsta přidejte trochu vanilkového extraktu a jablka místo se škrobem promíchejte s vanilkovým pudinkem.

Doporučujeme

Články odjinud