7 pikantních receptů z mletého masa: Muffiny, musaka i masové kuličky

24. 4. 2019
Mleté maso je vděčné a dá se z něj připravit spousta dobrot. V létě ho můžete nakombinovat se zeleninou, a pokud vyberete libovější hovězí, můžete mít i celkem dietní pokrm.

Jak si správně vybrat mleté maso? 

Není maso jako maso. Nejlépe uděláte, když si zajdete k řezníkovi, vyberete si hezký kus masa a necháte si ho umlít. Pokud kupujete již hotové mleté maso v supermarketu, čtěte etikety a kontrolujte procenta obsahu masa! Z dobrého masa pak vytvoříte báječně pokrmy – třeba podle následujících sedmi receptů. 

Lilek se sýrem feta

Doba přípravy: 15 minut, doba pečení 30 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
2 středně velké lilky
500 g mletého masa (hovězí a vepřové)
2 rajčata
1 papriku
50 g žampionů
100 ml mléka
1 rohlík
3 vejce
100 g sýra feta
oregano
tymián
červenou papriku
sůl, pepř a hrst arašídů
kopr na ozdobu

POSTUP:
Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky rozkrojte, vydlabejte dužninu a zeleninové lodičky uvnitř osolte. Maso smíchejte s natrhaným rohlíkem, mlékem, žloutky a s nasekanou lilkovou dužninou. Směs osolte a okořeňte. Papriku, rajčata a žampiony očistěte, z bílků vyšlehejte sníh a nasekejte bylinky. Zeleninu, sníh, bylinky a ušlehaný sníh přimíchejte do masové směsi. Lilky osušte, zvenku potřete olejem a naplňte masovou směsí. Dejte do pekáče a zapékejte ve vyhřáté troubě 20 až 30 minut. Před podáváním posypte koprem, paprikou a arašídy.

Chilli con carne s marinovanou cibulí

 

Doba přípravy: do 1 hodiny, doba vaření 6090 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 g mletého hovězího masa
2 červené cibule
2 lžíce olivového oleje
1 mrkev
2 stroužky česneku
2–3 cm celé skořice
1 lžičku chilli
3 lžičky uzené papriky
1 lžičku sušeného oregana
1 lžičku mletého římského kmínu
1 červenou chilli papričku
2 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovku drcených loupaných rajčat
1 plechovku červených fazolí
500 ml hovězího vývaru
1 svazek koriandru
smetanu
1 limetku
sůl a pepř

POSTUP:
Mrkev a cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky. Česnek utřete se solí. V hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, zpěňte nakrájenou cibuli a zhruba po 1 minutě přidejte nakrájenou mrkev, maso spolu s utřeným česnekem a veškeré koření. Maso nechte 2 minuty orestovat. Poté mleté maso pečte 3–4 minuty. Na závěr přidejte rajčatový protlak, nakrájenou chilli papričku a 2 minuty restujte.

Vše zalijte drcenými rajčaty a hovězím vývarem. Osolte, opepřete, promíchejte, přiveďte k varu a 60–90 minut nechte probublávat. Propláchněte fazole a přidejte je k masu. Připravte si marinovanou cibuli. Nakrájejte ji na nudličky, dejte ji do misky, posolte a zakápněte citronovou šťávou. Vše promíchejte. Posypte čerstvým koriandrem.

Náš tip: Těsně před podáváním do chilli con carne přidejte 2 čtverečky čokolády a nechte ji rozpustit.

Pravý tatarák

Doba přípravy: 20 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
600 g hovězího masa
4 šalotky
1 hrst čerstvé petrželky
4 lžíce dijonské hořčice
40 ml olivového oleje
tabasco omáčku
worcesterskou omáčku
4 žloutky
4 lžíce slitých posekaných kaparů
citron nakrájený na plátky
sůl a pepř
Příloha: česnek a topinky

POSTUP:
Maso naškrábejte nožem tak, aby v něm nebyly kůžičky, tuk ani žilky. Maso sekejte nožem tak dlouho, dokud nevznikne jemná masová kaše. Potom maso osolte, opepřete, ochuťte tabaskem, špetkou pepře a vše rozdělte na 4 porce. Z masa vytvarujte bochánky a pomocí lžíce namočené do studené vody udělejte doprostřed důlky, do kterých vložte syrové žloutky. (Pro efekt můžete nechat žloutky v půlskořápce.) Bochánky tataráku položte doprostřed talířů a dokola na jejich okraj rozdělte cibuli, kapary a petrželku. Zvlášť podávejte citronové plátky, worcesterskou omáčku, hořčici a olej. S ingrediencemi to ale nepřehánějte, chuť masa by se ztratila.

Švédské masové kuličky

Doba přípravy: do 30 minut, doba pečení 1015 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
Na masové kuličky:
240 g mletého hovězího masa
240 g mletého vepřového masa
1 vejce
80 ml mléka
60 g strouhanky
1 velkou cibuli
1 lžíci olivového oleje
1 hrst nasekaných čerstvých bylinek (petrželku, kopr, pažitku, libeček)
1 lžičku muškátového oříšku
1 lžičku nového koření
1 lžičku mletého kardamomu
sůl a pepř
Na omáčku: 
400 ml hovězího vývaru
2 lžíce hladké mouky
100 ml sladké smetany
citronovou šťávu podle chuti
rybíz na ozdobu
sůl

POSTUP:
Cibuli nakrájejte na malé kostičky a orestujte na oleji. Hotovou cibuli spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky smíchejte v míse. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky a na pánvi pomalu smažte na oleji ze všech stran přibližně 10–15 minut. Do malého hrnce nalijte vývar, smetanu, mouku, citronovou šťávu, sůl, zamíchejte a zahřívejte.

Pokud se kuličky mezitím dosmažily, odstraňte přebytečný tuk z nádoby, seškrábněte zbylý výpek a přidejte ho do hrnce s omáčkou. Tu přiveďte k varu, stáhněte, mírně vařte a redukujte, dokud nebude mít správně hustou konzistenci, aby se zachytila na kuličkách. Dochuťte solí a pepřem. Můžete servírovat se salátem a dozdobte třeba rybízem.

Bulharská musaka

Doba přípravy: do dvou hodin, doba pečení 30 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 kg brambor
500 g mletého masa (hovězí + vepřové)
3 středně velké lilky
1 cibuli
4 stroužky česneku
1 plechovku sekaných rajčat
1 lžíci koření čubrica
4 vejce
1 kelímek bílého jogurtu
sůl a pepř

POSTUP:
Brambory omyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte vychladnout. Lilky nakrájejte na centimetrová kolečka. Na plech dejte pečicí papír, rozložte na něj kolečka lilku, která potřete olivovým olejem a osolte. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Kolečka sundejte z plechu na talíř a nechte odpočívat stranou. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte mleté maso a nechte ho prudce restovat. Po chvíli přidejte i nahrubo nasekaný česnek. Jakmile je maso opečené, zasypte ho mletou čubricou. Dosolte a opepřete.

K masové směsi přidejte plechovku sekaných rajčat. Nechte dusit asi 10 minut na mírném ohni. Brambory nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Nemusíte je loupat. Velký hluboký pekáč vytřete olivovým olejem. Na dno vyskládejte plátky brambor, lehce je osolte, na ně dejte vrstvu opečeného lilku a zalijte polovinou masové směsi. Vrstvy zopakujte ještě jednou až dvakrát a navrch rozložte brambory. V misce rozšlehejte vajíčka se třemi lžícemi bílého jogurtu, směs osolte a rovnoměrně nalijte na připravenou musaku v pekáči. Pečte odkryté ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba půl hodiny. Ozdobte bazalkou.

Krůtí placičky

Doba přípravy: do 30 minut, doba opékání: 34 minuty

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 g mletého krůtího masa
100 g strouhanky
4 jarní cibulky
1 lžíci citronové šťávy
hrst čerstvé bazalky
1 lžičku sójové omáčky
1–2 stroužky česneku
špetku mletého chilli
olivový olej, sůl a pepř

POSTUP:
Do mísy dejte mleté maso, strouhanku, cibulku, citronovou šťávu, bazalku, sójovou omáčku, česnek, chilli, pepř a sůl. Dobře propracujte, vytvarujte 6 až 8 stejně velkých kuliček a trochu je zploštěte. Dejte je na talíř, přetáhněte fólií a dejte do ledničky. Placičky potřete olejem a položte je na pánev. Opečte je zhruba 3 až 4 minuty z každé strany a ozdobte chilli a koriandrem. Podávejte se zelným salátem a kečupem.

Muffiny z mletého masa

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení 2030 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
1 vejce
1 červenou papriku
1 cibuli
100 g mražené kukuřice
1 menší cuketu
2 stroužky česneku
1 lžičku mleté papriky
200 g kozího sýra
hrst strouhanky
sůl a pepř

POSTUP:
V misce smíchejte maso s vejcem, nadrobno nakrájenou paprikou, cibulí, cuketou, kukuřicí a česnekem. Dochuťte sladkou paprikou, solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou, aby se směs moc nelepila. Do každé formičky na muffiny dejte papírový košíček a na dno košíčku umístěte vrstvu masové směsi. Tu obložte nakrájeným kozím sýrem a přikryjte opět směsí masa. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C.

 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Zvykli jste si na úspěch, a proto si ho udržujete. Stále přicházíte s nevšedními nápady, které nepostrádají šťávu a švih. Toto je ideální stav. Do všem činností na pracovišti se hned…

Nejčtenější články

Doporučujeme