Polykáte denně nejrůznější multivitaminové tablety v domnění, že nic lepšího prostě neexistuje? Omyl. Obecně platí, že nejlepší pro naše zdraví jsou živiny, které získáte ze skutečných potravin! V některých případech dokonce konzumace jedné porce těchto potravin naplní stoprocentní denní potřebu některých minerálů či vitaminů.
Zelí
Už naše babičky moc dobře věděly, že zelí je jedna z nejzdravějších potravin vůbec, kterou můžeme konzumovat. Obsahuje spoustu vitaminu K, který je nezbytný pro srážlivost krve a taky hraje důležitou roli ve zdraví kostí. 21gramová porce zelí obsahuje 68 procent vitaminu K, 22 procent vitaminu C a kromě toho je v něm spousty vlákniny, manganu, vitaminu B6, draslíku a železa. No kde tohle všechno najdete pohromadě?
VIDEO: Podívejte se, jaké potraviny vám nesmí chybět v lednici.
Pokračování 2 / 7
Mořské řasy
Nedostatek jódu je jedním z nejčastějších deficitů živin ve světě, postihuje téměř jednu třetinu obyvatel. Přestože by se mohlo zdát, že Češi tímto deficitem netrpí, protože sůl i zubní pasty jsou obohaceny jódem, ve skutečnosti téměř polovina Čechů trpí nedostatkem tohoto minerálu! Bohužel se to projevuje únavou, zpomalenými reflexy a v horším případě problémy se štítnou žlázou. Právě v mořských řasách najdeme jódu dostatek. Existují různé druhy mořských řas, největší obsah jódu najdeme v řase kombu (jeden gram obsahuje 2343 mcg).
Aneta Pařízková
11. května 2019
Pokračování 3 / 7
Játra
Spousta lidí játra nesnáší anebo se bojí, že jsou skládkou toxinů z těla. Není to ale pravda. Podle odborníků jsou významným zdrojem prakticky všech vitaminů, přičemž některé jsou v nich obsaženy opravdu ve velkém množství. Obsahují vitamin B12 neboli kobalamin, který je nutný ke tvorbě krve, vitamin A, železo, měď a foláty. Zejména B12 je pro nás důležitý vitamin a spoustě lidí chybí. Kromě krvetvorby ho potřebuje i náš mozek a nervový systém. S jejich konzumací to ale nepřehánějte, stačí 2krát týdně, protože i když jsou játra zdravá, v nezdravém množství mohou být toxická – hlavně pro vysoký obsah vitaminu A.
Pokračování 4 / 7
Pekanové ořechy
Jsou úžasným zdrojem zdravých tuků (kolem 60 procent) a obsahují také bílkoviny. Pokud vám chybí selen, najdete ho mimo jiné právě v těchto ořeších. Selen je nezbytný pro funkci štítné žlázy a imunitního systému a také antioxidačních aktivit. Stačí hrst pekanových ořechů a získáte kolem 95 mcg selenu! Kromě selenu v nich najdete taky provitamin A, vitaminy skupiny B (hlavně B1, B5 a B9), draslík, fosfor, zinek, vápník a železo. Pravidelnou konzumací můžete předcházet i tvorbě žlučových kamenů, rakovině či Alzheimerově chorobě.
Martina Machová
7. února 2019
Pokračování 5 / 7
Sardinky
Sardinky jsou malé, olejnaté ryby, bohaté na živiny. Můžete je konzumovat konzervované, ale taky uzené či grilované. Obsahují hodně EPA a DHA, což jsou esenciální omega-3-mastné kyseliny, které potřebujeme pro zdravé srdce. Zhruba 100 gramů sardinek obsahuje více než polovinu denní dávky těchto kyselin! Kromě toho v nich najdete spoustu vitaminu B12, selen a vápník.
Pokračování 6 / 7
Žlutá paprika
Věděli jste, že žluté papriky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C? Vitamin C je rozpustný ve vodě, takže se v těle neukládá a vylučuje se močí. Musí se tedy průběžně doplňovat! Jeho zásoba v těle vydrží asi dva až šest týdnů, předávkování téměř není možné. Jeho nedostatek se projevuje únavou, kožními vyrážkami nebo bolestmi svalů či krvácením. Je také důležitý pro tvorbu koleganu, který tvoří strukturu svalů, cév, kostí a chrupavek. Přispívá taky ke zdravým zubům a dásním, nezbytný je pro imunitní systém. Jedna velká žlutá paprika (asi 186 gramů) poskytuje zhruba 75–90 miligramů vitaminu C. Paprika má asi 4krát více „céčka“ než pomeranč.
Pokračování 7 / 7
Olej z tresčích jater
Víte, kterého vitaminu se nám v České republice nedostává nejvíc? Je to vitamin D, a to proto, že v mnoha potravinách tento vitamín nenajdete. Je v tučných rybách, oleji z tresčích jater a v menší míře v žloutcích, hořké čokoládě a v houbách. Tělo si ho také dokáže vyrobit ze slunečního záření. Vitamin D je nezbytný pro zdraví kostí a je taky klíčovou součástí mnoha tělesných procesů včetně funkce imunitního systému a prevence rakoviny. Hlavně lidé, kteří žijí daleko od rovníku, by měli v zimních měsících konzumovat olej z tresčích jater. Jedna polévková lžíce poskytuje 2–3 gramy omega-3-mastných kyselin a 1400 IU (jednotek) vitaminu D, což je dvojnásobné denní doporučení tohoto vitaminu. Kromě toho obsahuje tento olej i vitamin A, který v nadměrném množství může škodit, tak se nedoporučuje užívat více než dvě lžíce oleje denně.
Ivana Štědrá
23. března 2017