5
Fotogalerie

7 tipů pro malou ložnici

Nedisponuje vaše domácnost příliš velkým prostorem? Přečtěte si našich 7 tipů, jak i z malé ložnice vykouzlit dokonalou oázu pro spánek a relaxaci.

1. Postel jako úložný prostor

Zkuste se zamyslet, jak využít každý kousek místa jako úložného prostoru. Tím oblíbeným bývá přímo postel. Vybavte postel roštem s výklopem a využijte tak prostor pod postelí. Postel můžete celkově zvýšit a umístit pod ni šuplíky. Využít se dá i místo za čelem postele. Může plnit funkci odkládacího stolku. Z boku do něj udělejte police, nebo otevírání shora pro skladování lůžkovin.

ulozny-prostor-pod-posteli.jpg

2. Kupte si skříň s posuvnými dveřmi

Ložnice v menších bytech plní často i funkci šatny. Pokud vyberete skříň s posuvnými dveřmi ušetříte prostor nutný pro otevření křídlových dveří. Na posuvné dveře umístěte zrcadlo. Opticky tak celý prostor zvětšíte.

zrcadlo-loznice-skrin.jpg

3. Mohutný nábytek v malé ložnici

Velký kusový nábytek má na svědomí, že ložnice se zdá ještě menší, než ve skutečnosti je. Zkuste využít více menších kusů nábytku a police.

4. Z malé velká

Navrhněte si malou ložnici tak, aby působila větší. Docílíte toho výběrem převážně světlého vzhledu s drobnějším motivem, jako jsou květiny a listy. Spojte neutrální podlahu s křehkými světlými stěnami, jemnými květinkami a minimalistickým příslušenstvím. Vybírejte spíše světlý a jednoduchý nábytek než tmavý a masivní.

loznice.jpg

5. Opakujte jeden motiv

Vyberte si jeden motiv a toho se držte. Použijte ho ve dvou nebo třech podobách, jako jsou obrazy, doplňky a bytové doplňky, v různých velikostech a odstínech. Vyvarujte se střídání mnoha motivů. Pokud zvolíte neutrální barvu nábytku, můžete snadno celkový vzhled ložnice měnit vzhledem k nejnovějším trendům nebo ročnímu období.

6. Vzdušná matrace

V menší ložnici bývá častěji vlhko. Vlhký vzduch, který při spánku vydechujeme, ráno vyvětráme snadno. Je nutné myslet i na vlhkost vašeho lůžka, která bývá v menších ložnicích vyšší. Volte tedy vzdušné pružinové matrace nebo kvalitní odvětrávané matrace pěnové.

modra-loznice.jpg

7. Barvy a vzory

Na zdi a stropy použijte světlé odstíny, abyste vizuálně malý prostor otevřeli. Vytvořte v ložnici klidný pocit například krémovou barvou, světlým čalouněným čelem postele a luxusním bělavým saténovým povlečením. Držte se neutrálních barev, aby si jednotlivé části nekonkurovaly mezi sebou a prostor se zdál být méně zaplněný. Klidně volte teplejší tóny, pokud vám chladné barvy nesedí.

Doporučujeme

Články odjinud