7 triků, jak připravit dokonalé dušené hovězí maso

24. 1. 2018
7 triků, jak připravit dokonalé dušené hovězí maso
Bojíte se připravovat hovězí maso? Maximálně děláte guláš nebo vývar? Je to věčná škoda. Hovězí maso je výživově velmi hodnotné. Co ho udusit?

Jsou kusy masa, které k dušení přímo vybízejí – líčka, kližka, krk, skvělé jsou i ořech, spodní šál nebo roštěnec. Ať už budete maso na ragú dělat v kuse, nakrájené na plátky nebo na kousky, tady je pár zásad, které byste měli dodržet.

Jak na hovězí ragú?

• Maso před tepelným opracováním nechte ohřát na pokojovou teplotu. Zůstane tak šťavnatější a neochladí rozpálenou pánev.

• Důkladně odblaňujte. U kližky a podobných kusů masa odstraňte aspoň ty největší a nejtužší blány, které zkazí chuť i jinak perfektního masa.

Zkuste ragú z divočáka. Recept najdete ZDE

Maso, a to i kuřecí, opečte na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu.

• Ve výpeku opečte všechnu zeleninu a koření včetně rajčatového pyré – pustí tak mnohem více chuti a vůně.

Osm vychytávek, které vám pomohou jíst zdravě

• Nejlepší je pozvolné dušení v troubě – lépe se propojí suroviny a na rozdíl od plotny nemusíte téměř míchat. Teplotu nastavte na 160–170 °C a hovězí maso v hrnci pod poklicí duste asi 3,5–4 hodiny. Jednou za čas ho ale zkontrolujte a podle potřeby podlijte. V troubě je také rovnoměrněji rozprostřené teplo. Pokud použijete litinový hrnec, který teplo vede dokonale, bude výsledek stoprocentní a riziko připálení minimální.

• Pokud podléváte vínem, nešetřete na něm. Vždy vybírejte stejně dobré víno, jaké byste pili. Hovězí není levná surovina, příprava dá spoustu práce a byla by škoda jídlo zkazit levným vínem. Červené vybírejte spíš plnější a sladší, bílé je většinou lepší suché.

• Do ragú se kromě mrkve a řapíkatého celeru hodí i petržel, žampiony, sušená rajčata, černé olivy nebo papriky, chutím se meze nekladou. Jen myslete na to, že ne všechna zelenina zvládne tak dlouhé dušení jako celer nebo mrkev, a přidávejte ji až v průběhu dušení. Olivám a třeba lilku stačí posledních 30 minut, brambory nebo batáty snesou klidně hodinu.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Máte před sebou den, ve kterém se dají vaše nálady přirovnat k aprílovému počasí, i když už měsíc květen spěje k závěru. Nedivte se, že se od vás rodina bude držet pokud možno dál.…

Nejčtenější články

Články odjinud