7 triků, jak vypadat mladší. Vyzkoušejte fígle, které zpomalí stárnutí

7 triků, jak vypadat mladší. Vyzkoušejte fígle, které zpomalí stárnutí

Elixír věčného mládí zatím vědci nenamíchali, přesto, ale není potřeba podléhat beznaději. Máme pro vás pár fíglů, které stárnutí opravdu zpomalují. Vyzkoušejte je!

Pokaždé, když Eva někomu prozradí svůj věk, její protějšek reaguje udiveným pohledem. Eva má totiž postavu jako vystřiženou z reklamního letáku na fitness centrum a jemné vějířky kolem očí snadno přehlédnete díky jejímu úsměvu. Snad i proto vypadá o pěknou řádku let mladší, než prozrazuje její rodné číslo. Využijte i vy pár sportovních, kosmetických a psychologických triků, jak dosáhnout toho, aby čas pracoval už jenom pro vás.

1. Hýbejte se s mírou

Žijete v domnění, že čím víc budete týrat své tělo v tělocvičně, tím se budete cítit mladší? Tak jednoduché to není. Když totiž budete sportovat až příliš často, naopak si přidáte pár let navíc! Tvrdí to výzkum amerických vědců, kteří po dobu půl roku zkoumali sportovní aktivity skupinky starších lidí. Ti z nich, kteří se věnovali náročným sportovním aktivitám, zaznamenali lehký nárůst vlivu volných radikálů, což jsou látky, které způsobují stárnutí. Zato ti, kteří byli ve sportu umírněnější, stárli mnohem pomalejším tempem. Vsaďte proto radši na méně náročné aerobní aktivity, jako je rychlá chůze, nordic walking, plavání nebo jízda na kole, a provozujte je v rozumné míře.

2. Naučte se kosmetické fígle

Pinzetou a make-upem si můžete pár let ubrat, ale když příliš zatlačíte na pilu, bude efekt opačný. Obočí je pro celkové vyznění rysů obličeje zásadní. Při vytrhávání proto respektujte jeho přirozený tvar a rozhodně to při čarování s pinzetou nepřehánějte. Také dejte vale matným rtěnkám tmavších odstínů a spíš do své kosmetické taštičky přihoďte lesk na rty. Někdy stačí jen kapka lesku rozetřená ve střední části rtů, která vašim rtům dodá na objemu a svěžesti.

A jak nejlépe zvýraznit oči? Stíny v konzistenci pudru se občas usazují v drobných mimických vráskách a zbytečně je tak zvýrazňují. Sáhněte raději po krémových stínech. Působí nenápadně a snadno je rozmažete doztracena a docílíte tak přirozeného vzhledu.

3. Okopírujte jídelníček z Okinawy

V ekvádorském údolí Vilcabamba nebo na japonském ostrově Okinawa žije řada čiperných rekordmanů v dlouhověkosti. Mezi jejich tajemství patří kromě příznivého klimatu a dalších přírodních zdrojů i nízkokalorická strava. Potvrzuje to i moderní věda. U lidí, kteří svůj příjem kalorií snížili o 25 %, bylo s přibývajícím věkem zaznamenáno menší poškození DNA než u ostatních.

Zkuste i vy svůj jídelníček zredukovat zhruba o čtvrtinu přijaté energie. A co se týká jeho složení, inspirujte se okinawskou stravou. Zamilujte se do chuti neloupané rýže, sóji, mořských ryb a k tomu popíjejte lahodný zelený čaj. To vše samozřejmě doplňte pětkrát denně dávkou zeleniny nebo ovoce.

4. Nadopujte se éčkem a déčkem

Spojte se se zdatným bojovníkem proti stárnutí – vitaminem E. Právě tento silný antioxidant pomáhá udržet pokožku svěží a pevnou. Také zmírňuje nejrůznější kožní problémy, jako jsou ekzémy, a pomáhá předcházet artritidě a cévním i srdečním chorobám. A jak zajistit, aby ve vaší stravě nechyběl? Dávejte si co nejčastěji listovou zeleninu nebo zobejte slunečnicová semínka či oříšky. Mezi další zdroje patří luštěniny, vejce nebo obilné klíčky. Není dobré zapomínat ani na dostatečnou dávku vitaminu D.

Nedávný britský výzkum totiž odhalil, že ženy, které mají dost déčka, podléhají biologickému stárnutí v menší míře než ostatní. Z potravin vitamin D načerpáte z mléčných výrobků, jater a vajec, ale pomůžou vám také dlouhé vycházky během slunečních dnů, protože vitamin D se v našem těle vytváří právě pod palbou slunečních paprsků.

5. Cvičte neurobik

Americký vědec Lawrence C. Katz přišel s novou „posilovnou pro mozek“. Jeho neurobik je založen na myšlence, že čím více nových impulzů náš mozek dostává, tím více neurotrofinu vyprodukuje. A protože neurotrofin je látka vyživující mozkové buňky, dá se tak předcházet úpadku rozumových a paměťových schopností. Katz vytvořil 83 jednoduchých cvičení, s jejichž pomocí můžete něco udělat pro svoji mozkovou kondici. Hlavně jde o to, provádět obvyklé věci neobvyklým způsobem.

Při návratu z práce domů zkuste najít klíč v kabelce se zavřenýma očima. Při hledání si tak procvičíte skrytá zákoutí svého mozku. Nebo postavte hodiny, fotografie a další předměty na svém stole vzhůru nohama. Zapněte si knoflíky jinou rukou, než to děláte obvykle – jste-li praváci, použijte levačku, a naopak. Každé vybočení z rutiny dá vašemu mozku zabrat podobně, jako když protahujete svaly při rozcvičce. A ještě jeden tip na mozkový neurobik: Vypracujete si seznam zajímavých míst v okolí svého bydliště, kde jste zatím nebyli, a pak je postupně prozkoumejte.

6. Hýčkejte svoji pleť

Každý věk vyžaduje jiný přístup. Péče o pleť funguje jako sněhová koule – na základní přípravky se časem nabalují nové. Už kolem dvacátého roku nastává čas na prevenci, tedy na vydatnou ochranu před slunečními paprsky za pomoci krému nejméně s faktorem 15, a dostatečné zvlhčování pokožky – tady vám dobrou službu prokážou hydratační krémy. Před třicátými narozeninami pomalu nastává čas nasadit širší arzenál – krémy proti vráskám kolem očí a úst.

Později vaše pleť ocení zejména dostatečný přísun koenzymu Q10, který zabraňuje poškození buněk v organismu. K vypnutí pleti vás popostrčí i krémy s obsahem kolagenu, který má ne nadarmo přezdívku „bílkovina mládí.“ Zralé pleti podají pomocnou ruku například liftingové krémy. Na závěr ještě jeden univerzální tip: Každý večer po odlíčení si dopřejte krátkou automasáž obličeje krouživými pohyby. Podpoříte tak lepší výživu pleťových buněk a látkovou výměnu. Pravidelná několikaminutová masáž dokáže doslova divy!

7. Vyhlaste válku samotě

Vdané ženy žijí v průměru o tři roky déle než jejich neprovdané vrstevnice. U jejich protějšků se délka života prodlužuje dokonce o víc než o dvojnásobek. Společnost blízkých lidí (a není tu řeč jen o partnerství, ale i o přátelství) snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a působí jako prevence překvapivě dlouhého výčtu zdravotních problémů – od vysokého tlaku přes některé druhy rakoviny až po Alzheimerovu nemoc.

Nedávná studie dokázala, že u starší generace pomáhá společenský život předcházet i zhoršení motorických schopností. Snažte se proto trávit co nejvíce času s lidmi, kteří vás dobíjejí energií. Zkuste si stanovit pravidelné intervaly, třeba každý první pátek navštivte kavárnu s kamarádkami a každý půlrok jděte na schůzku s bývalými kolegy. Jen tak neztratíte z dohledu ty, na kterých vám záleží.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud