8 nejhorších potravin pro vaši pleť. Čemu je lepší se vyhnout?

8 nejhorších potravin pro vaši pleť. Čemu je lepší se vyhnout?

Všechny známe frázi "Jste to, co jíte". Výživa je základní potřebou člověka a každého z nás výrazným způsobem ovlivňuje. Nevhodná výživa se projevuje také navenek - špatnou kvalitou nehtů, vlasů a pleti při nedostatku některých vitaminů a minerálních látek. Některé potraviny dokážou pokožku rozzářit, jiné způsobí akné. Jakým se obloukem raději vyhnout?

Cukr

Patrně nejhorší nepřítel pleti. Působí negativně na tvorbu kolagenu, který bojuje proti vráskám a udržuje pokožku jemnou a hydratovanou. Ve zvýšeném množství na sebe cukr váže bílkoviny z buněk a láme kolagenová vlákna, tedy hlavní oporu pleti, díky čemuž urychluje její stárnutí. Kvůli nadbytečnému cukru může pokožka působit jako "bez života" a zašedle.

Bílé pečivo

Stejně jako sladké, tak i obiloviny působí negativně na hladinu cukru v krvi. Pečivo nahraďte zeleninou. Dýně, tykve nebo sladké brambory jsou plné vitamínů A a C, draslíku a vody a dokáží pokožce dodat jiskru a rozzářit její přirozený tón.

Konzervované potraviny

Všechny takto zpracované potraviny obsahují kvůli procesu konzervace zvýšenou hladinu cukru i soli, která pleť vysušuje. Vyhněte se ve větším množství kompotům, marmeládám, ovocným tyčinkám i tavenému sýru.

Mléčné produkty

Mléko, smetana, jogurty i sýry podporují tvorbu akné.

Sůl

Připadáte si v obličeji často opuchlá a k tomu máte "pytle" pod očima? Může to mít na svědomí přílišné množství soli v potravě. Pokožka kolem očí je velmi tenká a špatné stravování se na ní okamžitě projeví.

Mořské plody

Mušle, krevety a ostatní mořské plody mají vysoký obsah jódu, díky čemuž dokáží způsobit na pleti pořádnou pohromu v podobě pupínků.

Hranolky a smažené potraviny

Jídlo plné nasycených tuků, škrobů a soli je doslova zabijákem krásné pleti. Obloukem se vyhněte fastfoodům! Pokud nemůžete odolat jejich chuti, raději si v troubě bez tuku připravte hranolky z čerstvých brambor a místo soli je ochuťte bylinkami.

Alkohol

Alkohol dehydratuje organismus a vysušuje pleť, která se díky tomu stává citlivou, objevují se na ní vrásky a získává nepěkně zašedlou barvu. Velkou službu vám udělá čistá voda, která dokáže zachránit škody napáchané nocí prohýřenou v baru.

Které potraviny urychlují stárnutí pleti? Na co pozor, když nechcete mít brzy vrásky?

CUKR

Ve zvýšeném množství na sebe váže bílkoviny z buněk a láme kolagenová vlákna, tedy hlavní oporu pleti.

ALKOHOL

Rozšiřuje cévy a následně se na pleti tvoří červené flíčky, zhoršuje váčky a kruhy pod očima.

ŽIVOČIŠNÉ TUKY

Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a nedovolí "dobrým" tukům (= tuky rostlinného původu a rybí tuk), aby byly zdraví prospěšné.

KYSELINOTVORNÉ POTRAVINY

Sýry, sledi, jehněčí maso, apod. vysušují pleť a urychlují tím její stárnutí.

Doporučujeme

Články odjinud