Omezte v kuchyni sůl, cukry a nasycené tuky a nahraďte je kořením a bylinkami, nabádá Bharat Aggarwal, Ph. D., profesor Texaské univerzity a Centra rakoviny v Houstonu. Podle něj se moderní věda navrací k původnímu léčitelství, které může preventivně chránit organismus před civilizačními chorobami.
Chilli papričky – díky látce kapsicin zvyšuje metabolismus, pomáhá spalovat kalorie a oddalovat hlad. Zároveň snižuje riziko žaludečních vředů.
Zázvor – uklidňuje podrážděný žaludek, snižuje bolesti svalů a kloubů, posiluje obranyschopnost organismu a také pomáhá v boji proti rakovině.
Skořice – jedna lžička skořice denně může pomoci vyrovnat hladinu krevního cukru. Je tedy vhodná i pro lidi s cukrovkou 2. typu.
Kurkuma – pomáhá při nachlazení a dýchacích problémech, má hojivé účinky, zmírňuje bolest a potlačuje nádorová onemocnění.
Šafrán – zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu (PMS) a deprese, přimíchejte jej do rýže a hned budete mít lepší náladu.
Petržel – jako prevence proti rakovině prsu odborníci doporučují přidávat čerstvou nebo sušenou petrželku do jídla každý den.
Šalvěj – ochraňuje paměť, působí proti nachlazení, bolestem v krku a také poskytuje úlevu od bolestí a žaludečních nevolností.
Rozmarýn – obsahuje účinné antioxidanty, které pomáhají likvidovat v pokrmu bakterie, a tím zabraňuje zkažení masa.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz
ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele