8 tipů, jak vyzrát na premenstruační syndrom | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

8 tipů, jak vyzrát na premenstruační syndrom

Téměř všechny dospělé ženy se už někdy s premenstruačním syndromem (PMS ) setkaly, podle statistik jím 50–70 % žen v civilizovaných zemích více či méně každý měsíc trpí. Víte ale, že se s tímto „ženským údělem“ smiřovat nemusíte?

Základem léčení obtíží spojených s PMS je jednoznačně zdravý životní styl. Rozumná fyzická zátěž a pravidelné cvičení často snižují premenstruační příznaky, nejvhodnější je aerobní pohyb. Proti bolestem a zhoršené psychice zabírají dechová cvičení z jógy (například plný jógový dech nazývaný pránájáma), pomohou také dlouhé procházky na zdravém vzduchu. Pokud ale ani to nezabírá, zkuste se inspirovat několika dalšími radami…

1. První volbou v léčbě PMS je dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce.

Pokud je vhodně zvolená, umí nežádoucí účinky tlumit. „Moderním prvkem v léčbě obtíží při PMS je přípravek s obsahem hormonu, který zabraňuje zadržování vody a pocitům nafouknutí,“ říká MUDr. Svojanovská. U žen, které antikoncepci nevyžadují nebo mají kontraindikovanou hormonální léčbu, je pak namístě konzultace s lékařem. Kontraindikací je kouření a některé nemoci jako vysoký krevní tlak, křečové žíly, jaterní choroby… Důvody můžou být i osobní a etické. Některé příznaky, jako jsou bolesti hlavy, zad a prsou, potlačíte volně prodejnými léky, diuretika proti zadržování vody jsou jen na předpis.

2. Využijte poznatků například čínské medicíny.

Ta při těchto obtížích doporučuje začít s očistou těla, zajistit správně fungující metabolismus a dostatečný pitný režim.

Podle čínské medicíny jsou hlavním orgánem, který ovlivňuje vznik a průběh PMS, játra. Zodpovídají za plynulý tok energie a její rovnoměrné rozvrstvení v těle a za kvalitu krve.

Shromažďují krev, když odpočíváme, a uvolňují její tok, když se naopak pohybujeme. S tím souvisejí bolesti v pánevní dutině a následné deprese.

3. Vyzkoušet můžete i aromaterapii.

Krevní oběh a tok lymfy reguluje například cypřiš. „Je stahující, protikřečový a posiluje žilní a nervový systém. Uvolňuje městnání v lymfatickém systému a jeho schopnost dát věci do pohybu se projevuje v psychické oblasti,“ říká aromaterapeutka Adéla Zrubecká. 4. K uvolnění psychického napětí pomáhá odpočinek, a tak si zajděte třeba na masáž. Při ní by se měly používat éterické oleje, které ošetřují játra a zabraňují stagnaci krve.

Zklidňující, antidepresivní a harmonizující účinky má například meduňka, která je oblíbená i pro své analgetické a protikřečové účinky, zmírňuje například i migrénu. Levandule pomáhá potlačovat pocity zmatku a hysterii, zmírňuje silné emoce a rozptyluje smutnou náladu.

Proti bolestem břicha si můžete namíchat voňavou směs z éterických olejů – bergamotu, šalvěje muškátové, cypřiše a levandule – ve stejném poměru s rostlinným olejem a potírat podbřišek ve směru hodinových ručiček. „Když budete masáže provádět aspoň dvakrát denně, příznaky ustoupí,“ radí Adéla Zrubecká v knize Aromaterapie v životě ženy.

5. Určitou účinnost u premenstruačních poruch prokázaly i doplňky stravy, vitaminy a minerály. Po dobu 7 až 14 dní před menstruací je vhodné užívat v dostatečném množství vápník (1200 mg), hořčík, vitamin B6 a vitamin E. Je však rozumné se poradit s lékařem nebo lékárníkem. Úleva nepřichází hned, ale po několika měsících by měly být účinky znát.

6. Pomoci může i přírodní léčitelství. Pro podporu psychické rovnováhy se doporučují tzv. „ženské bylinky“: třezalka tečkovaná, drmek obecný, ploštičník, výtažky ze sóji a jetele. Bolestivé napětí v prsou zmírňuje olej ze semen pupalky pro obsah kyseliny gama-linolenové, která se v těle promění v prostaglandiny, látky podobné hormonům. Pupalkový olej nemusíte polykat v jen tabletách, přidávat si ho můžete například do jídla.

7. Britská Národní asociace pro premenstruační syndrom (National Association for Premenstrual Syndrome) doporučuje při problémech s premenstruačním syndromem zavést dietu s nízkým obsahem cukru a soli a pokud možno vynechat alkohol a kofein. Tyto látky totiž mohou špatně působit na psychiku a zhoršovat stavy úzkosti.

8. Je také vhodné odpustit si potraviny, které nadýmají, zadržují vodu v těle a způsobují opuchlost, jako jsou třeba špenát, zelí či kapusta. Ideální je také vypít aspoň osm sklenic vody denně, vypustit sycené nápoje a ochucené vody.

Než se vyrovná hormonální hladina, na talíři by mělo být více uhlovodanů – těstovin a pečiva. Vitaminy, které pomáhají s psychikou, najdete i v jídle. Vitamin B6 je v droždí, játrech, rybách, drůbeži, vejcích, bramborách, hnědé rýži, ořeších, sójových bobech a celozrnných obilninách. Nepřehánějte to s hladověním, ale ani se nepřecpávejte!


Víte, že?

  • Jde v podstatě o záležitost moderní doby? První zmínky o menstruaci a obtížích s ní spojených popsal sice už Hippokrates kolem roku 307 př. n. l., více informací se ale objevilo až v novodobých dějinách, kdy se ženy začaly více zapojovat do společenského dění. V roce 1931 zavedl gynekolog Robert Frank pojem premenstruační tenze a o dvacet let později Katherine Dalton popsala, že PMS skutečně existuje. Asi tedy jde o důsledek „moderního“ stylu života. Průzkumy ukazují, že v kulturách, kde má žena výrazně méně menstruačních cyklů a v plodném věku je opakovaně těhotná, se PMS prakticky nevyskytuje.
  • Nejčastěji jsou jím ohroženy ženy žijící ve velkém městě, které mají stres v práci, nestíhají rodinu, mají existenční potíže, případně šéfují velkému oddělení, jsou svobodné, bezdětné, ve věku kolem 35 let? Zdravotní příznaky, které každá žena vnímá individuálně, jsou podle psychologů přímo propojené s vlivem prostředí.

Výše zmíněné ženy mnohem hůře snášejí psychickou zátěž a o to horší mohou být obtíže spojené s PMS. To tvrdí kanadský gynekolog Matthew Garrey, který měl mezi svými pacientkami hodně vytížených žen, jejichž profese je spojená s vystupováním na veřejnosti.

Premenstruačnímu syndromu přisoudil dokonce evoluční význam: nepříjemné pocity v tomto období prý mohou u ženy způsobit nelibost k muži, tím i sníženou ochotu k milování, což pak může vést ke zvýšení frekvence sexuálních styků v ostatních fázích cyklu, a tím i k větší reprodukční úspěšnosti…

  • Bolesti v podbřišku a v prsou (jejichž příčinou je zadržování tekutin v pánevní oblasti), poruchy spánku, různé chutě a náladovost ovlivňují život dohromady v délce až osmi let?

Brněnská gynekoložka Kateřina Svojanovská vypočítala, že premenstruační příznaky trvají průměrně týden v měsíci, tento stav trvá dohromady tři měsíce za rok a pro ženy v reprodukčním období to tak znamená tři až osm let výrazně zhoršené kvality života!

  • Symptomy hormonálních výkyvů mají tendenci vracet se v opakovaném vzorci? Někdy jsou velmi intenzivní, jindy je ani nepostřehnete. K určení diagnózy PMS však neexistují žádné laboratorní testy ani fyzikální vyšetření. Klíčovým nástrojem je proto denní záznam závažnosti potíží, který je dobré vést nejméně po dobu dvou měsíců. Gynekolog pak může stanovit orientační diagnózu PMS prostřednictvím dotazníku. Najdete ho i na internetu. Zkuste ho vyplnit a domluvit se případně na léčbě.

Článek jsme převzali z časopisu Dieta

VIDEO: Jak zatočit s PMS a menstruační bolestí? Takhle:

Doporučujeme

Články odjinud